ArtikelNyhet

Inför UFC Rozenstruik vs. Almeida

På lördagskvällen är det plats på scen för tunga gubbar: Jairzinho Rozenstruik vs Jailton Almeida. Månne om co main-killarna Anthony Smith och Johnny Walker är snopna över att snuvas på en femrondare? Här kommer en genomgång inför helgens UFC, som marknadsförs som brunchunderhållning för den amerikanska publiken, så det blir trevliga sändningstider för oss nordiska tittare.

Det har visserligen varit en del förluster senaste åren för nionderankade Jairzinho Rozenstruik, men det ska tilläggas att det var mot Ngannou, Gane, Blaydes och Volkov. I december påminde han tungviktsdivisionen om hur otäck han kan vara genom att knocka Chris Daukaus efter bara 23 sekunder.

Trots det är Rozenstruik rejäl underdog mot tolfterankade Jailton Almeida. Brassen är uppe i 13 raka vinster, de senaste fyra var i UFC. Svenska tittare noterade honom när han körde över Anton Turkalj i september. Almeidas samtliga 18 vinster är via avslut, armtrianglar och RNC duggar tätt i hans matchhistorik.

Även Rozenstruik är flitig avslutare, i blott tre av 17 matcher har poängdomarna behövt lägga sig i. Om matchen mot förmodan blir utdragen blir det intressant att se om Rozenstruiks erfarenhet av femrondare kan bli en vinnande faktor. Hans första femrondare var mot Alistair Overeem, och då fanns det nog sprutt i Rozenstruik för att sänka Overeem med fyra sekunder kvar av matchen (å andra sidan har Overeem anklagats för att ha klen haka). Jailton Almeida har knappt upplevt något annat än förstaronder i karriären.

NEDGRADERADES FRÅN HUVUDMATCH-STATUS
Egentligen var femterankade Anthony Smith och sjunderankade Johnny Walker aftonens huvudmatch, av oklar anledning tyckte UFC att det var bättre att nedgradera dessa lätta tungviktare till tre ronder.

Anthony Smith hade tre raka avslut när han i juli stoppades av farliga Magomed Ankalaev. Smith var enbent under matchen efter att sabbat fotleden, självförvållat. Johnny Walker har lyckats räta på sig efter att ha mosats av divisionens övermän. Nu börjar vi känna igen killen som för några år sedan var rejält hajpad – på sistone har Walker avslutat både Ion Cutelaba och Paul Craig i första ronderna.

Matchen kan gå hur som helst, oddsen är jämna. Divisionen är också rörlig nu och många är sugna på att störta den nya, obeprövade mästaren Jamahal Hill.

ÖVRIGA MATCHER PÅ HUVUDKORTET
På huvudkortet ska hungriga talangen Ian Garry, hittills obesegrad som proffs, testa om tygeln håller mot den mer rutinerade Daniel Rodriguez, som senaste åren delat buren med Kevin Lee, Li Jingliang och Neil Magny. Om namnet Ian Garry klingar bekant så kan det bero på att han avslutade svensken Rostem Akman med en huvudspark i Cage Warriors.

En storfavorit på huvudkortet är nyzeeländaren Carlos Ulberg, som har tre raka vinster varav de två senaste var avslut i första ronden. Motståndaren Ihor Potentia förlorade UFC-debuten i fjol, men i januari bjöd han på spiken i kistan för den nu till slut pensionerade legendaren Shogun Rua.

Först ut på huvudkortet är de gamla godingarna Tim Means och Alex Morono, som lär kunna bjuda på en show som bringar bonusar. Moronos förra match togs med kort varsel, och han ledde fram tills att han blev sänkt av Ponzinibbio i tredje ronden. Innan dess hade Alex Morono fyra raka vinster. Tim Means senaste vinst var via domslut mot dansken Nicolas Dalby, men under förra året fastnade han i Kevin Hollands D’Arce-strypning och drog det korta strået i ett delat domslut mot Max Griffin.

42-ÅRIG BONUSMAGNET PÅ UNDERKORTET
Underkortet avrundas av welterviktsveteranerna Court McGee och Matt Brown. 42-åriga Matt Brown är fortfarande med, 16 år efter UFC-debuten, och fastän förlusterna duggat rätt tätt senaste åren – men han är fortfarande en bonusmagnet av rang. Court McGee har också haft en förlusttyngd tillvaro de senaste åren. Det har gått tio år sedan McGee tog klivet ner till weltervikt och det är otippat att McGee och Browns vägar inte korsats förrän nu.

Den som just nu är galans största favorit återfinns på underkortet, Karl Williams. Efter en domslutsvinst i Contender Series så UFC-debuterade han för bara två månader sen, och fick ytterligare en domslutsvinst. Hans matchhistorik är rätt blek, stark favoritstatus har han uppnått genom Chase Shermans anmärkningsvärt skrala insatser i UFC. Sedan UFC-debuten 2016 har han sju vinster och tio förluster.

FULLSTÄNDIGT KORT OCH SÄNDNINGSTIDER
Galan går i delstaten North Carolina i östra USA. Helgens gala marknadsförs som brunchunderhållning för den amerikanska publiken, så det blir trevliga sändningstider för svenska tittare. Från och med klockan 17:30 på lördagseftermiddagen svensk tid kan du roa dig med underkortet, vid 21-tiden börjar huvudkortet. Viaplay sänder.

Huvudkort
Tungvikt – Jairzinho Rozenstruik vs. Jailton Almeida
Lätt tungvikt – Anthony Smith vs. Johnny Walker
Weltervikt – Daniel Rodriguez vs. Ian Machado Garry
Lätt tungvikt – Carlos Ulberg vs. Ihor Potieira
Weltervikt – Tim Means vs. Alex Morono

Underkort
Weltervikt – Matt Brown vs. Court McGee
Tungvikt – Karl Williams vs. Chase Sherman
Bantamvikt – Cody Stamann vs. Douglas Silva de Andrade
Lättvikt – Natan Levy vs. Pete Rodriguez
Flugvikt – Ji Yeon Kim vs. Mandy Böhm
Weltervikt – Bryan Battle vs. Gabe Green
Bantamvikt – Jessica-Rose Clark vs. Tainara Lisboa

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer