ArtikelNyhet

Inför Bellator 296: Mousasi vs. Edwards – Oliver Enkamp är tillbaka mot ny svår motståndare

I helgen får vi se Sveriges egna karate kid, Oliver Enkamp, möta sin like – den uppfinningsrika grapplern Luca Poclit – i en spännande matchup. Huvudmatchen står härdade veteranen Gegard Mousasi för, han möter Fabian Edwards som påstås fått draghjälp av storebrorsans framgångar i UFC. Här kommer en genomgång av fredagens Bellator.

Efter två förlustmatcher i UFC fick Oliver Enkamp byta arbetsgivare. Hos Bellator ordade han tre successivt alltmer spexiga avslut i de första ronderna av respektive match: en hederlig rear-naked choke, en spinning backfist och sedan en läcker japanese necktie. Under 2021 kom första förlusten för Enkamp i Bellator, han blev manglad av brottaren Kyle Crutchmer som vann via domslut. Crutchmer fick till 13 nertagningar och drog nytta av att fånga Enkamps ”karatesparkar”.

Senaste matchen blev en upprättelse – det såg ut att kunna bli förlust mot Mark Lemminger, men i sista ronden ordnade Enkamp ännu en spektakulär submission, en inverterad triangel från botten (som vitt och brett misstagits för buggy choke).

I helgen väntar ett möte mellan två kreativa grapplers. Att vinna via inverterad armtriangel är en sällsynt fjäder i hatten, men såpass festlig blev Bellator-debuten i september för Luca Poclit. Han kommer från Moldavien, men tränar på SBG i Dublin där isländska grappling-geniet Gunnar Nelson är en av träningskamraterna. Innan Poclit snappades upp av Bellator hade han sju raka vinster (varav fem avslut) på regionala scener.

Det har varit relativt långa intervaller mellan Enkamps matcher eftersom han varit skadeförföljd. Han och Luca Poclit var först bokade den 25 februari, men Enkamps trasiga armbåge satte stopp för planen. Enkamp har också berättat att han var riktigt sliten av bantningen inför matchen mot Lemminger. Förhoppningsvis leder lärdomarna till en exponentiell utvecklingskurva där Enkamp snart syns på Bellators welterviktsranking.

MELLANVIKTSRANKINGENS TOPPNAMN GÖR UPP
Helgens huvudmatch avgör vem som kommer få nästa titelchans mot mellanviktsmästaren Johnny Eblen. Kickboxaren Gegard Mousasi är numera är 37 år och har tillbringat 20 år som MMA-proffs, 2013 UFC-debuterade han framför Stockholmspubliken och besegrade Ilir Latifi. I UFC var han ett dragplåster som flera gånger stod för huvudmatcherna, när han lämnade organisationen 2017 var han fjärderankad mellanviktare. I Bellator har Mousasi varit mellanviktsmästare i två omgångar, under hans senaste match fick han räcka över titeln till brottaren Johnny Eblen.

I helgen har Mousasi chansen att få karriärens femtionde proffsvinst. Den som ska försöka stoppa honom är britten Fabian Edwards, lillebrorsa till Leon Edwards som är welterviktsmästare i UFC. Fabian fick rampljuset på sig efter att ha knockat trotjänaren Lyoto Machida förra året (det var fjärde raka förlusten för den 44-åringa draken). I oktober fixade Fabian Edwards ytterligare en vinst, mot Charlie Ward via domslut. Det är utan tvekan en brysk uppskruvning av svårighetsgraden för Fabian Edwards räkning, som bara har en bråkdel av Mousasis gedigna erfarenhet, men Edwards kompenserar med attityd.

– Han är plattfotad. Hans striking är väldigt basic och slarvig. Han gör massor av grejer som är tekniskt fel, sa Edwards om Mousasi till MMA Junkie.

RNC-MASKIN ÄR CO-MAIN
Näst sist ut på kortet är Brent Primus och Mansour Barnaoui. Primus är ersättare men fick hyfsad förvarning – Barnaoui var egentligen inbokad mot Sidney Outlaw, som gjorde skäl för sitt namn när han i februari testade positivt för doping. Bäst på Brent Primus record är vinster mot Benson Henderson och Michael Chandler (han förlorade dock returmötet mot Chandler). Barnaoui är fortfarande ett färskt namn i Bellator, men innan dess har han gått som tåget och vunnit totalt 20 matcher, varav 19 (!) avslut. Varning för hans rear-naked choke.

FULLSTÄNDIGT KORT OCH SÄNDNINGSTIDER
Många matcher väntar på fredag, men få namn sticker ut. Ett undantag är Douglas Lima, som är en institution i Bellator, men desperat behöver en vinst efter att ha halkat ner i fyra raka domslutsförluster.

Bellator 296 kommer utspela sig i Paris, Oliver Enkamp har uppgett att hans match troligen startar vid 21-tiden. Huvudkortet beräknas börja vid 22 svensk tid. Galan sänds gratis på Pluto TV och även på BBC iPlayer (men då behövs VPN).

Huvudkort
Mellanvikt – Gegard Mousasi vs. Fabian Edwards
Lättvikt – Brent Primus vs. Mansour Barnaoui
Mellanvikt – Douglas Lima vs. Costello van Steenis
Lättvikt – Thibault Gouti vs. Kane Mousah

Underkort
Flugvikt – Denise Kielholtz vs. Paula Cristina
Weltervikt – Oliver Enkamp vs. Luca Poclit
Lättvikt – Davy Gallon vs. Saul Rogers
Fjädervikt – Yves Landu vs. Piotr Niedzielski
Fjädervikt – Sarvarjon Hamidov vs. Kevin Petshi
Lättvikt – Chris Gonzalez vs. Tim Wilde
Fjädervikt – Fabacary Diatta vs. Keir Harvie
Catchvikt – Asael Adjoudj vs. Georges Sasu
Weltervikt – Bourama Camara vs. Romain Debienne
Lätt tungvikt – Simon Biyong vs. Jose Augusto
Weltervikt – Steven Hill vs. Nicolo Solli

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer