ArtikelNyhet

Inför UFC Fight Night: Dern vs. Hill

Helgens MMA-höjdpunkt finns på underkortet: Svenska fightern Ilir Latifi tungviktsmöte med den en brasilianske grapplern, Rodrigo Nascimento. Inte nog med att det är möjligt att matchen blir den sista i lyftkranens karriär, dessutom så klaffar sändningstiden, så du kommer kunna heja fram Ilir i direktsändning!  Galan avrundas galan med åttonderankade Mackenzie Dern och fjortonderankade Angela Hill.

Lyftkranen från Rosengård är en riktig jubilar i år. Tio år har gått sedan han ryckte in mot Gegard Mousasi under andra upplagan av UFC i Sverige, efter att träningskamraten Alexander Gustafsson råkade skadas under sparring. Dessutom fyller Ilir Latifi 40 år i sommar.

Under UFC-karriären har han i många perioder varit bakbunden av bland annat en bråkig rygg. De senaste fem åren har han gått en match om året, just nu har han två raka vinster via domslut mot Tanner Boser och Ezekiel-nestorn Alexey Oleinik. Under presskonferensen efter senaste matchen luftade Latifi planerna på att snart pensionera sig. Kanske ser vi Ilir Latifi i buren för sista gången i helgen.

Motståndaren är 30-åriga brassen Rodrigo Nascimento, som slussades in efter en tidig armtriangel i Contender Series. I UFC vann han debuten med en RNC mot Don’Tale Mayes, sen knockades han tidigt av Chris Daukaus, därefter blev det kontrovers. Nascimento knockade Alan Baudot och fick prestationsbonus, men senare visade det sig att Nascimento hade något i stil med adhd-medicin i kroppen. Vinsten ströks. Hösten 2022 återvände Nascimento och besegrade Tanner Boser via delat domslut.

Under karriären har brottaren Latifi demonstrerat hans slagkraft, 2018 gnistrade han också till med en giljotin mot Ovince St. Preux som gav Ilir bonus i lönekuvertet. Nascimento har främst utmärkt sig som en fena på marken. I vanlig ordning kommer Ilir Latifi vara kortare än motståndaren.

GRAPPLER VERSUS STRIKER I STRÅVIKT
Huvudmatchen är en plan B. Egentligen skulle huvudnumret utgjorts av en returmatch mellan Raquel Pennington och Irene Aldana, i stället har Aldana fått titelchans mot Nunes efter att Pena brutit revbenen. I stället avrundas galan av åttonderankade Mackenzie Dern och fjortonderankade Angela Hill.

Rent resultatmässigt tog BJJ-stjärnan Mackenzie Dern ett lyckat kliv till MMA, men blev kontroversiell genom att missa vikt gång på gång. När hon återvände efter graviditeten såg hon snärtigare ut än någonsin och fångade flera motståndare i första ronden. Under fjolåret besegrade hon Tecia Torres via domslut, därefter förlorade hon mot Xiaonan Yan i en match som var så jämn att den nästan blev oavgjord.

Flitiga och snabbfotade strikern Angela Hill har hamnat på rätt köl efter att förlusterna duggade tätt under 2020–2021 (många delade domslut dock). Förra året besegrade hon Loopy Godinez och Emily Ducote via enhälliga domslut. Helgens huvudmatch blir en fråga om Angela Hills fotarbete hinner undan Derns nedtagningar och världsklassgrappling.

HUNGRIGA MELLANVIKTARE UTGÖR CO-MAIN
2019 stod kursen högt för Edmen Shahbazyan. Ung, obesegrad, de tre senaste matcherna hade han avslutat motståndarna i första ronden, men fallet blev hårt – tre raka förluster mot veteranen Derek Brunson, vår kära Jack Hermansson, och senast Nassourdine Imavov. I december fick Shahbazyan upprättelse genom att avsluta Dalcha Lungiambula (som därmed fick en fjärde rak förlust). Och eftersom du undrar: ja, Shahbazyan har till slut dumpat den tvivelaktiga tränaren Edmond Tarverdyan.

I andra hörnan har vi Anthony Hernandez, som gjorde sig oförglömlig när BJJ-legendaren Rodolfo Vieira tvingades klappa för Hernandez giljotin (Vieira var skakad av armbågar och utmattad, kan tilläggas). Flytet har fortsatt under fjolåret, Hernandez besegrade Josh Fremd via domslut och nattade Marc-Andre Barriault med en armtriangel.

ANDRA HÖJDPUNKTER UNDER GALAN
En het bonuskandidat på huvudkortet är Andre Fialho versus Joaquin Buckley, han-med-den-där-sparken. Den röda tråden är att bägge två har spektakulära stående avslut på sina CV:n, samt just nu två raka förluster vardera.

Innan Ilir Latifi äntrar buren på underkortet så ser vi den 23-åriga spillevinken Chase Hooper, som var yngst i organisationens historia när han UFC-debuterade 2019 genom att avsluta Daniel Teymur. Sedan dess har Hooper varvat vinster med förluster, och i helgen blir det grappler mot grappler när Hooper möter svartbältet Nick Fiore.

FULLSTÄNDIGT KORT OCH SÄNDNINGSTIDER
Galan kommer hålla till i UFC Apex i Las Vegas. Underkortet börjar klockan 22 på lördagskvällen, så svenska tittare behöver inte slå knut på sig själva för att se Ilirs match i direktsändning. Huvudkortet börjar klockan 01 under natten mot söndag, Viaplay sänder.

Huvudkort
Stråvikt – Mackenzie Dern vs. Angela Hill
Mellanvikt – Edmen Shahbazyan vs. Anthony Hernandez
Catchvikt – Emily Ducote vs. Loopy Godinez
Weltervikt – Andre Fialho vs. Joaquin Buckley
Lättvikt – Maheshate vs. Viacheslav Borshchev
Lättvikt – Diego Ferreira vs. Michael Johnson

Underkort
Stråvikt – Karolina Kowalkiewicz vs. Vanessa Demopoulos
Weltervikt – Orion Cosce vs. Gilbert Urbina
Tungvikt – Ilir Latifi vs. Rodrigo Nascimento
Lättvikt – Chase Hooper vs. Nick Fiore
Flugvikt – Natalia Silva vs. Victoria Leonardo
Weltervikt – Takashi Sato vs. Themba Gorimbo

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer