ArtikelNyhet

Inför UFC Fight Night: Song vs. Simon

Knappast det starkaste kortet, men helgens UFC kan ändå bjuda på underhållning som överträffar förväntningarna. Räkna bland annat med action från hungriga bantamviktare och en revanschsugen, meriterad multimästare från BJJ-världen.

Efter förra helgens tungsviktssläggor skruvar vi upp tempot med bantamviktarna Yadong Song och Ricky Simon. Egentligen skulle Arman Tsarukyan och Renato Moicano utgjort dragplåstren, men Moicano åkte på en skada häromveckan och därmed rycker bantamviktarna in. Det blir långt ifrån UFC:s starkaste kort – blott en match med rankade fighters – men låga förväntningar och förhållandevis obeprövade namn kan ofta bjuda på utmärkt underhållning. Nästa helg vrids temperaturen upp igen, då väntar numrerad gala där Aljamain Sterling försvarar bantamviktstiteln mot Henry Cejudo.

BANTAMVIKTARE PÅ VÄG MOT TOPPEN
Supertalangen Yadong Song gick senast match i september. Mötet med Cory Sandhagen var jämnt men vi såg aldrig en sista rond, eftersom Song fick ett djupt, otäckt sår i ögonbrynet. Unge Song gick sin första proffsmatch som 15-åring, UFC-debuterade fyra år senare och har nu hunnit bli en ovanligt rutinerad 25-åring. Hans resultat i UFC är 8-2-1, innan matchen mot Sandhagen hade han tre raka vinster mot Casey Kenney (delat domslut), Julio Arce (huvudspark och sedan TKO) samt Marlon Moraes (KO med bonus i lönekuvertet).

Ricky Simon har fem raka vinster, mot Ray Borg (delat domslut), Gaetano Pirrello (armtriangel), Brian Kelleher (domslut), rutinerade Raphael Assuncao (en KO som höjde Simons aktiekurs) och senast via armtriangel mot Jack Shore, som fram till dess varit obesegrad i 16 proffsmatcher. Både Simon och Song har KO-kraft, men Ricky Simon kan vara snäppet bättre på marken och har driftsäkra nertagningar – ungdomsåren tillbringades i brottningsvärlden. Just nu är Ricky Simon svag favorit enligt oddsen.

SMAKPROV FRÅN HUVUDKORTET
Kvällens co-main är en grappler versus striker-matchning med två mellanviktare som vill sticka ut. Caio Borralhos väg in var Contender Series under 2021, året därpå ordnade han tre domslutsvinster. Den något mer beprövade polska strikern Michal Oleksiejczuk har tagit klivet ner till mellanvikt efter förlusten mot Dustin Jacoby i början av 2022. Ett smart drag: här senast knockade han Cody Brundage och dessförinnan avslutade han Sam Alvey – dock kanske inte mycket att skryta om, att vara spiken i kistan för längsta förlustsviten i UFC-historien (Alveys nio senaste matcher är 0-8-1).

Apropå Cody Brundage är han nästa anhalt på kortet. Den amerikanska brottaren ställs mot BJJ-stjärnan Rodolfo Vieira, som i MMA-karriären alternerat armtrianglar med RNC. Vieira förnedrades dock under 2021 genom att bli slutkörd efter första ronden och därefter stövla in i Anthony Hernandez giljotin. En riktig lågoddsare. Efter det submittade han Dustin Stoltzfus men åkte här senast på en förlust signerad Chris Curtis, men brassens kondition såg snäppet bättre ut.

På underkortet ser vi rutinerade Julian Erosa försöka resa sig efter att ha avslutats av Alex Caceres i första ronden. Hans matcher går sällan till domslut och han har fler D’Arce-strypningar än de flesta. Han möter Fernando Padilla, en UFC-debutant som har MMA-resultat med tyngdpunkt på grappling.

Marcos Rogerio de Lima firar tio år i UFC och befinner sig i hyfsad medvind, han har besegrat Maurice Greene, Ben Rothwell och Andrei Arlovski senaste åren – de två sistnämnda avslutade han snabbt. Däremellan blev det en domslutsförlust mot Blagoy Ivanov. Han matas med en ung, hungrig och obesegrad färsking som går sin tredje UFC-match, Waldo Cortes Acosta.

FULLSTÄNDIGT KORT OCH SÄNDNINGSTIDER
På underkortet ser vi bland annat veteranen Brian Kelleher ställas mot Journey Newson, bägge två haft en förlusttyngd tillvaro på sistone. Tungviktaren Jake Collier ska försöka få karriären på rätt ände efter förlusttät tillvaro senaste åren. Han möter Martin Buday, som hade flashiga avslut men fick lite mer tuggmotstånd i UFC där han fått två domslutsvinster.

Helgens gala går inför en sparsmakad publikmängd i UFC Apex i Las Vegas. Underkortet startar 23 på kvällen, huvudkortet drar i gång framåt 01 under natten mot söndag. Viaplay sänder.

Huvudkort
Bantamvikt – Yadong Song vs. Ricky Simon
Mellanvikt – Caio Borralho vs. Michal Oleksiejczuk
Mellanvikt – Rodolfo Vieira vs. Cody Brundage
Fjädervikt – Julian Erosa vs. Fernando Padilla
Tungvikt – Marcos Rogerio de Lima vs. Waldo Cortes Acosta
Weltervikt – Josh Quinlan vs. Ange Loosa

Underkort
Tungvikt – Martin Buday vs. Jake Collier
Flugvikt – Cody Durden vs. Charles Johnson
Bantamvikt – Stephanie Egger vs. Irina Alekseeva
Bantamvikt – Brian Kelleher vs. Journey Newson
Bantamvikt – Hailey Cowan vs. Jamey-Lyn Horth

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer