ArtikelNyhet

Inför UFC Fight Night: Pavlovich vs. Blaydes

Helgens höjdpunkt är mötet mellan två toppnamn i tungviktsdivisionen, som sällan brukar behöva poängdomarnas utlåtanden. Det blir också rutinerad räv mot färsk avslutsartist när Brad Tavares och Bruno Silva möts, på underkortet tänker Kamaru Usmans tunga lillebror visa vad han går för. Här är uppvärmningen inför helgen.

Sergei Pavlovich hade varit borta i två år när han rivstartade återkomsten 2022 genom att avsluta Shamil Abdurakhimov, Derrick Lewis och Tai Tuivasa. Fjolårets formbesked fick honom att klättra upp på en tredje plats på tungviktsrankingen. Den enda fläcken på Pavlovichs CV är från 2018, då Alistair Overeem avslutade ryssens UFC-debut.

Fjärderankade Curtis Blaydes har presterat stabilt de senaste åren. De två mötena med Ngannou samt Derrick Lewis är de enda förlusterna under Blaydes totalt 16 matcher i UFC. Nu har han ordnat tre raka vinster: via domslut mot Rozenstruik, TKO mot Chris Daukaus och senast antiklimax där unge talangen Tom Aspinall pajade knäet ynka 15 sekunder in i matchen.

Curtis Blaydes är en stark brottare med farlig ground and pound, medan Pavlovichs slagkraft är livsfarlig – i karriären har 14 av hans 17 vinster skett genom avslut i första ronden. Det är svårt att föreställa sig att helgens huvudmatch skulle gå till domslut.

Så hur är läget i övrigt i tungviktsdivisonens toppskikt? Efter att regerande mästaren Jon Jones körde över förstarankade Ciryl Gane så har Jones begärt en sista match innan han lägger handskarna på hyllan, mot andrarankade Stipe Miocic. Femterankade Tom Aspinall har flaggat för att han är redo att återvända efter skadan och är sugen på Marcin Tybura.

BRAD MOT BRUNO OCH ÖVRIGT PÅ HUVUDKORTET
Kvällens co-main skulle egentligen varit Yadong Song mot Ricky Simon, men när nästa helgs huvudmatch ställdes in (Tsarukyan mot Moicano) så flyttades de två bantamviktarna till nästa helg.

I stället blir helgens näst sista match ett mellanviktsmöte, rutinerade Brad Tavares vill resa sig efter domslutsförlusten mot Dricus Du Plessis. Det blir alltså rutinerad räv mot förhållandevis färsk avslutsartist. Strikern Bruno Silva dundrade in i UFC under 2021 med tre raka avslut. Under fjolåret åkte han på en domslutsförlust mot Alex Pereira och sedan fastnade han i Gerald Meerschaerts giljotin efter att ha blivit skakad av en vänsterkrok i sista ronden.

Bobby Green som nu varit i UFC i tio år gnetar vidare trots många motgångar senaste åren. Det är dock respektabla lättviktare som besegrat Green på sistone: Thiago Moises, Rafael Fiziev, Islam Makhachev och nu senast en KO från Drew Dober. Däremellan klämde han in två vinster mot Iaquinta och Haqparast. Green ställs mot Jared Gordon, som lär vara sugen på en minnesvärd prestation. Han avslutade sin motståndare vid UFC-debuten 2017, men sedan dess har det bara blivit domslutsvinster samt förnedrande förluster som åkt in på motståndarens highlight reel. Hans senaste match blev hett debatterad, då många tyckte att Jared Gordon blev rånad när Paddy Pimblett fick domslutsvinsten.

Övrigt på huvudkortet är TUF-finalisten Brogan Walker mot unge talangen och flitiga avslutaren Iasmin Lucindo, kortet inleds av Jeremiah Wells och Matthew Semelsberger, bägge två har krut i nävarna.

TUNGA SMÅBRORSOR MÖTS PÅ UNDERKORTET
På underkortet väntas en match i UFC:s dödaste division, damernas fjädervikt, där Karol Rosa prövar vingarna efter att som bantamviktare senast besegrat Lina Länsberg i oktober. Hon möter Norma Dumont, som radat upp många vinster som bantamviktare men jämt och ständigt missat vikten.

En höjdpunkt på underkortet är mötet mellan två tungviktare med kända bröder. Kamarus lillebror Mohammed Usman samt Justin Tafas lillebror Junior Tafa ställs mot varandra. Mohammed Usman vann The Ultimate Fighter och UFC-debuterade med ett stående avslut. Junior Tafa har gått fyra matcher i mindre organisationer där han avslutat samtliga fyra motståndare.

FULLSTÄNDIGT KORT OCH SÄNDNINGSTIDER
Helgens Fight Night går i UFC Apex i Las Vegas. Vid 23-tiden på lördagskvällen inleds underkortet, vid 01-tiden under natten mot söndag börjar huvudkortet. Viaplay sänder.

Huvudkort
Tungvikt – Sergei Pavlovich vs. Curtis Blaydes
Mellanvikt – Brad Tavares vs. Bruno Silva
Lättvikt – Bobby Green vs. Jared Gordon
Flugvikt – Iasmin Lucindo vs. Brogan Walker
Weltervikt – Jeremiah Wells vs. Matthew Semelsberger

Underkort
Lättvikt – Ricky Glenn vs. Christos Giagos
Bantamvikt – Rani Yahya vs. Montel Jackson
Fjädervikt – Karol Rosa vs. Norma Dumont
Tungvikt – Mohammed Usman vs. Junior Tafa
Fjädervikt – Francis Marshall vs. William Gomis
Flugvikt – Priscila Cachoeira vs. Karine Silva
Bantamvikt – Brad Hiestand vs. Batgerel Danaa

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer