ArtikelNyhet

Lägesrapport: Så går det för svenska MMA-damerna

Veteranen Lina Länsberg har nu pensionerat sig från UFC, resten av UFC-svenskorna, Pannie Kianzad och Bea Malecki har åkt på otäcka skador – men en ljuspunkt är att PFL värvat den första svenska kvinnan, Cornelia Holm, till organisationen. Dessutom ska en obesegrad talang, Josefine Lindgren Knutsson, gå match i helgen. Här får du koll på vad som är på gång för Sveriges kvinnliga MMA-proffs.

Vi har nu vinkat av en svensk förgrundsgestalt i MMA. I helgen gick Lina Länsberg karriärens sista match, och tyvärr är det en del av sportens ekosystem att rutinerade rävar sällan får sluta på topp utan snarare matas till yngre förmågor som jagar erfarenhet och meriter. I slutet av andra ronden råkade Lina Länsberg fastna i Mayra Bueno Silvas kneebar.

Efter matchen konstaterade Lina Länsberg ”I’m done” i ett inlägg på Instagram, i kommentarsfälten hyllades hon av andra banbrytare såsom Cat Zingano och Miesha Tate. Lina Länsberg blev historisk som första svenska kvinnan i UFC när hon mötte Chris Cyborg, dessförinnan var hon meriterad thaiboxare och mötte bland annat flugviktsdrottningen Valentina Shevchenko. Facit i UFC blev fyra vinster och sju förluster, och Lina Länsberg har varit föredömligt proffsig, respektfull och flitig.

När Lina Länsberg gick sin sista match var hon bland de äldsta kvinnorna som är med i UFC-leken, enbart Holly Holm och Jessica Penne är äldre. Vad Lina Länsberg tar sig an härnäst får vi se, utöver att uppfostra dottern Kleo med Akira Corassani lär hon höras som expertkommentator i Viaplay. Här är Linas egna ord från hennes Instagramsida:

Jag väljer att sluta tävla i MMA. Inte för att jag inte gillar att fightas längre utan för att min anledning, mitt motiv och min drivkraft har försvunnit. Utan dem är jag inte tillräcklig för att vinna när jag möter topp 15 i världen.
Visst kan det kännas tråkigt att viljan inte är tillräcklig längre, men i själva verket är det en utveckling åt rätt håll. Mitt behov av att prestera för att säkra mitt värde som människa finns inte längre. Jag känner mig värdefull även när jag förlorar. Jag är den bästa och viktigaste personen min dotter vet. ”Mamma bra” sade hon och kramade mig hårt i morse.
Det gör att det känns ok när en match vänder till min nackdel. Jag behöver inte slåss för mitt liv och det behöver man kunna göra på den högsta nivån i världen.

Jag är så otroligt glad att jag hittade kampsporten. Att jag gick min första match och fann ett forum där jag kunde ”ta tillbaka” det som några människor tagit ifrån mig. Tävlandet har räddat mig och har dessutom gett mig upplevelser och äventyr som är få förunnat. Jag älskar kampsport och det kommer alltid vara en del av mitt liv.
Jag slutar inte efter en förlust. Jag slutar efter att ha blivit hel (och lite för gammal) för att inte uppskatta resten av livet alldeles för mycket!

#pension #retirement #mma #life #love #ufc

Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC

OLYCKAN FRAMME EFTER DRÖMBOKNING
Vi såg Pannie Kianzad i UFC-buren april 2022, då hon besegrade Lina Länsberg via domslut. Innan dess hade Raquel Pennington brutit Pannies fyra raka domslutsvinster mot Jessica-Rose Clark, Bethe Correia, Sijara Eubanks och Alexis Davis. I juni 2022 uppgav Pannie Kianzad att hon matchats mot duktiga strikern och topp fem-rankade Irene Aldana, men dagen efter Pannie skrivit under kontraktet blev hon skadad under träning och tvingades operera knät. Rehaben går framåt och på Instagram har hon insinuerat att ny match kan vara på gång i sommar, och än så länge verkar inte Irene Aldana vara uppbokad på annat håll.

Foto: Mike Roach/Zuffa LLC

OTÄCKT HÄLSOSTRUL FÖR BEA MALECKI
31-åriga Bea Malecki vann sina två första matcher i UFC, men blev därefter knockad av lilla men tuffa Josiane Nunes. Ett och ett halvt år har gått sedan Maleckis senaste match, men hon ingår fortfarande i organisationen. Tyvärr har Bea Malecki drabbats av en rad oroväckande symptom – såsom glömska och trögtänkthet – hon förklarade på Instagram att hennes hjärna inte är i gott skick efter alldeles för mycket hård sparring genom åren. Hon försöker repa sig och hoppas kunna göra en återkomst så småningom.

Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC

NYTT SVENSKT NAMN I PFL
34-åriga Cornelia Holm har brottningsbakgrund och även samlat erfarenhet från amatör-MMA, bland träningspolarna återfinns Pannie Kianzad. Sedan Holm tog klivet till proffs har hon fem vinster och fem förluster i diverse regionala galor. I februari stod det klart att ”Conny Future” värvats av PFL och blir första svenska kvinna i organisationen. PFL är en turnering och europeiska upplagan drar i gång den 25 mars, här kan du se motståndarna som ingår i flugviktsturneringen.

STOLPE UT FÖR BELLATOR-SVENSKORNA
Under 2019 blev Malin Hermansson historisk som första svenskan i Bellator, men fastnade i en neslig armbar och fick lämna organisationen. Efter det blev det tre raka vinster och tre raka förluster i mindre organisationer. På Instagram uppger Malin Hermansson att hon återvänt till ritbordet och tränat hårt, och hoppas nu på att bli erbjuden en ny match.

Även Camila Rivarola har skymtats i Bellator men åkte på en domslutsförlust. Sedan dess har hon blandat vinster och förluster i små organisationer, i augusti blev hon tyvärr utstrypt i första minuten.

FLUGVIKTARE SOM BUBBLAR UPPÅT
Låt oss växla till svenskorna som gått flera proffsmatcher men ännu inte plockats upp av en större organisation. 27-åriga strikern Josefine Lindgren Knutsson är en av de mest lovande damerna i svensk MMA. Hon är obesegrad i fem matcher och i juni 2022 vann hon via domslut i Road to UFC (men var själv besviken på sin prestation). Den 25 februari möter hon Jacinta Austin i UAE Warriors. Håll tummarna för att Josefine blir första svenska flugviktaren i UFC. Du kan läsa en rykande färsk intervju med Josefine här.

Foto: Stefan Romare

Flugviktaren Elin Öberg fångade Superior Challenge-publikens uppmärksamhet 2018 genom att knocka Anna Astvik efter ynka sex sekunder. Hon har nu fyra vinster och två förluster, i oktober vann hon via domslut i UAE Warriors och hungrar efter mer.

HEDERSOMNÄMNANDE: THAIBOXNINGSCHAMP I ONE
I en av de största kampsportsorganisationerna finns det en svensk titelinnehavare, dock i thaiboxning. 18-åriga fenomenet Smilla Sundell har ett kontrakt på ytterligare fyra matcher i ONE och är en av organisationens yngsta fighters genom tiderna. I fjol bidrog hon till historieskrivningen genom att blott 17 år gammal ta stråviktsbältet efter en domslutsvinst mot Jackie Buntan.

Smilla Sundell kommer från Sundbyberg men familjen flyttade till Thailand när hon var tio. Hennes bas är Fairtex Training Center i Pattaya där Stamp Fairtex återfinns bland träningskompisarna, men Smilla skymtas ibland på Allstars i Stockholm.

Det börjar närma sig ett år sedan Smilla Sundell tog bältet, än så länge finns inget titelförsvar inbokat. Vilken utmanare som officiellt är högst kvalificerad är oklart, ONE har ingen ranking för thaiboxningsdamernas stråviktsdivision, men Supergirl Jaroonsak och Iman Barlow är rimliga kandidater. Smilla Sundell har också sagt att hon är öppen för att ta klivet till MMA så småningom, hon tränar grappling regelbundet.

Foto: Diandra Martin/ONE

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer