ArtikelNyhet

Pannie Kianzad versus Lina Länsberg: UFC bjuder på blågult i buren

Vem är MMA-Sveriges bästa bantamviktare? Pannie Kianzad och Lina Länsberg ska skriva historia den 16 april genom att stå för det första svenska damderbyt i UFC, som dessutom är en returmatch. 

Nu ska elfterankade Lina Länsberg (10-5) och tolfterankade Pannie Kianzad (15-6) ställas mot varandra på UFC Fight Night 206 den 16 april. Bägge två bor i Malmö, men tränar inte på samma gym.

Nu ska elfterankade Lina Länsberg (10-5) och tolfterankade Pannie Kianzad (15-6) ställas mot varandra på UFC Fight Night 206 den 16 april. Bägge två bor i Malmö, men tränar inte på samma gym.

– Lina är högre rankad än mig, så det är ett mål att slå henne och klättra i rankning. Vi har olika tekniska färdigheter, vi har både en bakgrund inom stående fajting men våra stilar skiljer sig åt. Jag är mer aggressiv med mina händer. Hennes styrkor är i clinchen och brottningen, har Pannie Kianzad sagt till SVT Sport.

Under matchen kommer vi också få se vad nästan tio år kan göra för utvecklingen. 39-åriga Lina Länsberg och 30-åriga Pannie Kianzad hade ett spännande möte tidigt i sina karriärer på en mindre svensk gala (matchen kan ses i sin helhet här). Länsberg hade precis lagt thaiboxningshandskarna på hyllan och knappt hunnit träna MMA. Det blev ett jämnt möte. Kianzad höll på att få en förstarondsvinst genom armbar, i andra ronden kom Länsberg i kapp med bra stående träffar, men Kianzad säkrade vinsten genom ett TKO-avslut från mount sent i sista ronden.

Kritiserar kunskapsläget om elitidrottande mammor
39-åriga Lina Länsberg har blivit mamma och därför varit borta från buren sedan januari 2020. Då blev hon överkörd av olympiska brottaren Sara McMann (som under den matchen gjorde sin comeback efter mammaledighet, för övrigt). Innan dess hade Länsberg en vinst mot TUF-vinnaren Macy Chiasson och rutinerade Tonya Evinger, bägge två har Kianzad förlorat mot.

När det gäller att återvända till elitidrotten instämmer Lina Länsberg med uppropet som jiu jitsu-svartbältaren Martina Gramenius tagit initiativ till. På Instagram skriver de att mammor diskrimineras i elitidrotten, att kunskapen, stödet och viljan att vägleda är obefintlig från Riksidrottsförbundets håll.

Klivet från barnafödande till buren har bevisligen kunnat göras framgångsrikt otaliga gånger tidigare, exempelvis nyblivna bantamviktsmästarinnan Julianna Peña som för fyra år sedan fick en dotter. Bland stråviktarna kan grappling-geniet Mackenzie Dern nämnas, som tidigare totalmissat vikten, men efter mammaledigheten återvände i bättre form än någonsin.

Hennes drömmatch: Miesha Tate
Pannie Kianzad har nyligen undertecknat sitt tredje kontrakt med UFC. Mellan 2019 och 2021 hade Kianzad radat upp fyra raka domslutsvinster mot bra namn: Jessica-Rose Clark, Bethe Correia, Sijara Eubanks och Alexis Davis. I september bröts hennes vinstsvit av rutinerade Raquel Pennington efter en jämn match.

Om planeterna står rätt i kurs kanske någon av svenskorna kan bjuda på ett avslut. Pannie Kianzad har inte fått ett avslut sedan 2014, då hos Cage Warriors. Länsberg har ett snäpp fler och något färskare avslut. Om Pannie Kianzad gör en stark uppvisning kanske hon lyckas boka den match som hon kampanjat för i sociala medier. Högst på Kianzads önskelista står åttonderankande kampsportsikonen Miesha Tate, som i sin comeback sett stark ut. Tate är ytterligare ett exempel på en mamma i buren – under hennes sexåriga uppehåll blev hon tvåbarnsmamma.

Mycket kan hända innan matchkortet är spikat, men det ryktas om att galans huvudmatch ska utgöras av ett returmöte mellan Vicente Luque och Belal Muhammad. Även Uriah Hall samt André Muniz ser ut att göra svenskorna sällskap den 16 april.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer