ArtikelNyhet

Inför UFC Fight Night: Lewis vs. Spivac

Ju längre kvällen går, desto tyngre släggor i buren. Helgens Fight Night blir också en stor kväll för östasiatisk talang genom Road to UFC-finalerna. Dessutom återvänder en sydkoreansk Hall of Fame-kändis efter ett tre år långt uppehåll.

Tittarna får lite andrum mellan Texeira och Hill häromhelgen och nästa veckas titeluppgörelse, där Volkanovski inför den australiska hemmapubliken kliver upp en viktklass för att utmana Makhachev om lättviktstiteln. Från och med helgens Fight Night blir det UFC åtta helger i sträck.

Kul att notera är att reportern Laura Sanko kommer ta plats i kommentatorbåset i helgen. En kvinna har inte haft uppdraget sedan kickboxaren Kathy Long höll låda under UFC 1 för 30 år sedan.

PUBLIKFAVORIT SKA STOPPA STIGANDE STJÄRNA
Skojiga publikälsklingen Derrick Lewis har glidit ner till en sjundeplats på tungviktsrankingen. Han ska försöka resa sig efter att ha blivit avslutad tre gånger, dock mot respektabla namn såsom Gane, Tuivasa och Pavlovich. Däremellan klämde Lewis in en upprättelse i form av att avsluta Chris Daukaus.

Bortsett från att ha avslutats av framtidslöftet Tom Aspinall så har tolfterankade Serghei Spivac radat upp många vinster, de två senaste matcherna blev TKO-avslut av Greg Hardy och Augusto Sakai. Spivac är i skrivande stund favorit enligt oddsen.

Tungviktsdivisionen har för övrigt ruskats av att titelinnehavaren Francis Ngannou gjorde slut med UFC efter ett kontraktsbråk och därmed är bältet ledigt. I början av mars ska Ciryl Gane och Jon Jones göra upp om titeln. En övertygande vinst under helgens huvudmatch skulle kunna göra att Lewis eller Spivac positionerar sig ormen som lurar i divisionens gräs, för att återbruka ett bevingat uttryck.

STRIKER VERSUS GRAPPLER I CO-MAIN
Näst sist ut är ett möte mellan två lätta tungviktare som är revanschsugna efter varsin förlust. Senast vi såg sydkoreanen Da-un Jung så blev det en kort och kaotisk slagväxling med Dustin Jacoby där sydkoreanen drog det kortaste strået. Dessförinnan hade han radat upp fyra vinster i UFC och ett oavgjort möte (mot Dana White-privvade Sam Alvey).

Devin Clark inleder sitt åttonde år i organisationen, han har flera gånger om ställs mot svåra utmaningar utan att kunna lösa dem (Blachowicz, Rakic, Spann, Anthony Smith, Cutelaba). Hans senaste match var en förlust mot den obesegrade stigande stjärnan Azamat Murzakanov. Under helgens möte går Devin Clark in som underdog, och vill gissningsvis sträva efter nertagning för att nyttja det förmodade grapplingövertaget.

Hall of Fame-älskling återvänder
På huvudkortet ser vi också två rutinerade rankade tungviktare. Polens Marcin Tybura har radat upp sex vinster de senaste tre åren, avsteget är en domslutsförlust mot Alexander Volkanov. Efter att Blagoy Ivanov åkte på två delade domslut vände han trenden med en domslutsvinst mot Marcos Rogerio de Lima i maj. Något Tybura och Ivanov har gemensamt är preferens för klinch.

Vi kan också se fram emot Dooho Choi, som gjorde sig oförglömlig genom mötet med Cub Swanson som sedermera fick plats i Hall of Fame. Efter det memorabla mötet 2016 blev sydkoreanen avslutad av Jeremy Stephens och därefter Charles Jourdain inför koreanska hemmapubliken. Sedan dess har Choi varit borta i tre år till följd av krångel med hemlandets obligatoriska militärtjänstgöring, skador och så pandemin förstås. ”Korean Superboy” välkomnas tillbaka av Kyle Nelson, som ska försöka klamra sig kvar i UFC – han har fyra förluster och blott en vinst i organisationen. Ju längre matchen går, desto mer borde explosiva och potentiellt ringrostiga Dooho Choi desarmeras.

UNDERKORTET FULLT AV ”VINNA ELLER FÖRSVINNA”
Underkortet domineras av fyra finaler i Road to UFC, där vinnaren belönas med ett UFC-kontrakt. Låt oss ta en närmare titt på finalen som avrundar underkortet: Indonesien må vara världens fjärde mest folkrika land, men Jeka Saragih blir i helgen historisk som första indonesen i UFC. Spexiga Saragih avslutade sina två motståndare i Road to UFC, här är hans spinning backfist. Olyckskorpar kan knorra om att den andra lättviktsfinalisten, indiska Anshul Jubli, tog sig till finalen på ett bananskal (första matchen ställdes in, andra blev delat domslut) men är bevisligen tuff och tålig om matchen blir utdragen.

På underkortet ser vi också ett vinna eller försvinna-möte mellan Ji Yeon Kim och Mandy Böhm. Sydkoreanen har åkt på fyra raka domslutsförluster medan tyskan förlorat bägge matcherna i UFC hittills.

SÄNDNINGSTIDER OCH FULLSTÄNDIGT KORT
Planen var att galan skulle gå i Sydkorea, men flyttades till Las Vegas när dragplåstret The Korean Zombie återigen åkte på en skada. Trots att många europeiska men framför allt östasiatiska namn duggar tätt på kortet, så har sändningstiderna inte justerats för kampsportspubliken i världsdelar öster om Las Vegas. Klockan ett svensk tid under natten mellan lördag och söndag börjar sändningen, vid fyratiden beräknas huvudkortet dra igång.

Huvudkort
Tungvikt – Derrick Lewis vs. Serghei Spivac
Lätt tungvikt – Da-un Jung vs. Devin Clark
Tungvikt – Marcin Tybura vs. Blagoy Ivanov
Fjädervikt – Dooho Choi vs. Kyle Nelson
Weltervikt – Yusaku Kinoshita vs. Adam Fugitt

Underkort
Lättvikt – Jeka Saragih vs. Anshul Jubli
Fjädervikt – Jeongyeong Lee vs. Yi Zha
Bantamvikt – Toshiomi Kazama vs. Rinya Nakamura
Flugvikt – Seungguk Choi vs. Hyungsung Park
Flugvikt – Ji Yeon Kim vs. Mandy Böhm
Mellanvikt – Junyong Park vs. Denis Tiuliulin
Flugvikt – Tatsuro Taira vs. Jesus Aguilar

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer