ArtikelNyhet

Inför PFL Challenger Series: Week 1

Årets jakt på en miljon dollar inleds i helgen, först ut är den nyinstallerade talangjakten PFL Challenger Series. Här får du koll på de åtta nya welterviktarna som får en chans att kvala in till turneringen.

Welterviktsdivisionen i PFL var högintressant förra året. Då fick vi se svenska strikern Sadibou Sy gå hela vägen, på vägen mot dollarmiljonen besegrade han bland annat UFC-veteranen Rory MacDonald.

Som bekant är PFL den största MMA-organisationen med turneringsformat. PFL har lanserat Challenger Series, ett talangprogram där förhållandevis obeprövade kort ska försöka bevisa att de hör hemma i turneringen. Inte olikt dynamiken mellan UFC och Dana White’s Contender Series, alltså.

Inga garantier finns. En vinst ska dock mest troligt ge dig en biljett vidare, men även en stark förlorare kan charma panelen där Twitter-publiken och kändisar ingår.

Och apropå kändisar: I början på januari så skapade även PFL tillsammans med YouTubern och boxningspromotorn Jake Paul en pay-per-view-division kallad ”PFL PPV Super Fight”, en division som garanterar att fighters får 50 % av intäkterna från evenemanget. Jake Paul är den första fightern som har skrivit under den nya divisionen, men han har ännu ingen match inplanerad. PFL:s Super Fight-division kommer att köra två galor under 2023.

 

Hursomhelst, nu på fredag drar PFL Challenger Series i gång och fyra matcher väntar.

LUCAS BARBOSA VS. ITSO BABULAIDZE
Kvällens huvudmatch är brassen Lucas Barbosa som möter amerikanen Itso Babulaidze. Meriterade grapplern Lucas Barbosa har som proffs en delad domslutsförlust samt två avslut. Men – det är över tio år sedan denna 30-åring gick en MMA-match. I grapplingsammanhang har Lucas Barbosa bland annat besegrat UFC-stjärnan Gilbert Burns.

Itso Babulaidze tog klivet från amatör till proffs i fjol, och har hunnit med två matcher där den första var en domslutsvinst. Han är ingen total gröngöling i PFL-sammanhang. Hans andra proffsmatch blev en ground and pound-vinst i första ronden mot olympiska brottaren Mahmoud Sebie, under fjolårets slutspel i PFL.

ERIC ALEQUIN VS. THAD JEAN
Amerikanen Eric Alequin har hunnit gå sju proffsmatcher i MMA – en giljotin, en rear-naked choke och resten enhälliga domslut. Thad Jean är en före detta amerikansk fotbollsspelare som har fyra professionella MMA-matcher i ryggsäcken. Han avslutade sina tre första motståndare och ordnade därefter en enhällig domslutsvinst. Två obesegrade amerikanska män ska alltså göra upp.

Baserat på vad de hittills uppvisat i matchsammanhang borde unge Thad Jean kunna bjuda på mer stående kraft, medan Alequin lär vara fyndigare på marken. Kuriosa: som amatörer år 2018 lyckades Thad Jean besegra Dilano Taylor via TKO. Taylor förlorade PFL-finalen mot Sadibou Sy i november.

ZACH JUUSOLA VS. JOZEF WITTNER
Kaotiska amerikanen och stonern Zach Juusola må vara 35 år, varit i gång som proffs i 13 år och ha ett matchfacit på tolv vinster och hela nio förluster – men enligt hans Twitter-profil är han en ”framtida lättviktsmästare i UFC”. Förlusterna har haglat de senaste åren. Juusola är en vikarie som ersätter skadade brassen Quemuel Ottoni, mannen som orsakade Alex Pereiras förlustdebut (som bekant är Pereira obesegrad sedan dess och nybliven mellanviktsmästare i UFC).

Slovaken Jozef Wittner började tidigt. Som 19-åring gjorde han proffsdebut och sedan dess har Wittner tävlat flitigt i obskyra organisationer, där han radat upp 16 vinster och två förluster. Han har farliga giljotiner och senaste vinsten är ett stående avslut. Wittner är antagligen kvällens klaraste favorit.

MOSTAFA RASHED NEDA VS. NICK ALLEY
Saudiarabiska strikern Mostafa Rashed Neda kan vara underhållande, han har flera tidiga avslut på sitt CV. Men det var länge sedan han tävlade – 2019 gjorde han sin senaste match och hade då radat upp tre raka vinster. Neda gör en rejäl viktresa och försöker härmed ta klivet ner från lätt tungvikt till weltervikt.

Amerikanen Nick Alleys styrka är grappling och hans kryptonit är striking. Samtliga av hans förluster har varit TKO-förluster. Hans två senaste matcher slutade just på det viset – om det är en revanschsugen eller skygg fajter vi ser på fredag återstår att se. Hans matchfacit är sju vinster och fem förluster, trots många matcher har han bara en gång i karriären nått en tredje rond.

VISAS GRATIS, MEN DÅLIG SÄNDNINGSTID
PFL Challenger Series kommer sändas varje fredag mellan 27 januari och 17 mars, totalt kommer 56 fighters försöka ta sig vidare till turneringen. Matcherna kommer att avgöras i Florida och sänds live och gratis på Fubo Sports. Tyvärr kommer detta konsekvent bli nattetid i Sverige, klockan tre på natten mellan fredagarna och lördagarna börjar matcherna. Du ser veckans matchkort här.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer