ArtikelNyhet

Inför UFC 283: Teixeira vs Hill

I helgen är det äntligen dags för en fullspäckad, numrerad gala. Två bälten står på spel, det blir farväl till en Hall of Fame-legend och dessutom dansk dynamit på kortet. Här får du koll på läget inför UFC 283.

När Jiri Prochazka drog på sig en axelskada tyckte han det kändes hederligast att inte sitta still och häcka på titeln. I slutet av november avsade han sig den. Nu har gamla goda Glover Teixeira möjlighet att återta bältet framför hemmapubliken och sjunderankade Jamahal Hill får sin första titelchans.

Förhållandevis oprövade Jamahal Hill är uppe i tre raka vinster plus prestationsbonusar, efter att ha avslutat Jimmy Crute, Johnny Walker och senast Thiago Santos via KO och TKO. Egentligen är enda plumpen på hans CV förlustmötet mot Paul Craig (som drog guard, svepte Hall, fångade honom i en triangel och fick TKO-avslut därifrån). Både Teixeira och Hall kan bjuda på stående avslut, men förmodligen vill Teixeira komma in nära, ta ner strikern Hall och rada upp ännu en vinst via rear-naked choke.

I skrivande stund är Jamahal Hill svag favorit, men många håller på 43-åriga good guy Glover. Brassen gjorde en stark insats mot Jiri Prochazka tills han råkade fastna i en rear-naked choke på upploppet. Dessförinnan hade Glover Teixeira sex raka vinster, varav fem var avslut.

FÖRSTA FYRFALDIGA MÖTET I UFC:S HISTORIA
Nej, vi blir aldrig trötta på den här matchningen (eller?). Hemmahjälten Deiveson Figueiredo ställs återigen mot publikälsklingen Brandon Moreno, och blir därmed första matchkvartetten i UFC:s historia. Inom loppet av två års tid har de kompetenta flugviktsstjärnorna mötts tre gånger. Första mötet blev oavgjort efter att Figueiredo fått poängavdrag för slag under bältet, andra gången fick en dominant Moreno till en rear-naked choke, tredje gången ordnade Figueiredo en domslutsvinst efter en tuff match.

Därefter utlystes ett interimbälte medan Figueiredo läkte en skada (brassen sågade UFC:s beslut). Mötet mellan Moreno och Kai Kara-France var spännande, i tredje ronden landade Moreno leverslag som gav honom interimbältet. Kara-France och Alexandre Pantoja står hungrigt och väntar på att Figueiredo versus Moreno-eran ska vara över, så de kan få sina chanser på flugviktsbältet.

STARKT OCH UNDERHÅLLANDE HUVUDKORT
Ytterligare tre matcher återfinns på huvudkortet. Först ut är Paul Craig och Johnny Walker. Starka strikern och forna hajptåget Walker skulle behöva snygga till sitt record med en vinst. Han har förlorat fyra av sina sex senaste matcher, men kunde återupprätta självförtroendet något genom en rear-naked choke-vinst mot Ion Cutelaba i september. Kluriga Craig blir ofta en slagpåse tills han får ner matchen på marken och knyter in motståndaren i en tajt triangel. Matchen lär bli kaotisk.

Därefter ska den ofta överraskande Lauren Murphy ställas mot kraftpaketet Jessica Andrade. Tåliga Murphy må fylla 40 år i år, men såg strålande ut under sin senaste match mot Miesha Tate. Andrade har hoppat runt mellan två viktklasser och har rest sig igen efter några tuffa förluster.

Sedan kommer vi se pansarvagnen Gilbert Burns återvända efter sin förlustmatch (dock en respektingivande sådan) mot svensken Khamzat Chimaev. Senast vi såg den långlemmade, tekniska strikern Neil Magny bjöd han på en D’Arce-vinst mot Daniel Rodriguez. Magny är faktiskt personen med flest vinster i welterviktshistorien.

LEGENDAR GÅR I PENSION
Sista matchen på underkortet kommer vara slutet på en era. Forna titelinnehavaren och Pride-veteranen Mauricio ”Shogun” Rua har hunnit bli 41 år och bestämt sig för att göra karriärens sista match. Efter två förluster mot Paul Craig och Ovince Saint Preux vore det förstås fint att se legendaren avsluta karriären med en vinst framför hemmapubliken. Oavsett vilket, så är det trots allt en sällsynt fjäder i hatten att ha en match invald i Hall of Fame (femronderkriget mot Hendo från 2011). Shogun möter unga ukrainaren Ihor Potieria, som glänste i Contender Series, men som förlorade sin UFC-debut i somras.

Hajpade brassen Jailton Almeida är kortets största favorit, han ställs mot dagestaniern Shamil Abdurakhimov. Almeida är obesegrad i UFC med tre tidiga avslut, senast mot svensken Anton Turkalj. Abdurakhimov må ha tre raka förluster, men har delat buren med några av tungviktsdivisionens bästa namn.

Kul att hålla koll på är att två talangfulla bröder debuterar på samma gala, Gabriel och Ismael Bonfim.

DANSK DYNAMIT PÅ TIDIGA UNDERKORTET
På tidiga underkortet ställs Nicolas Dalby mot forna TUF-vinnaren Warlley Alves. Den röda tråden är att bägge två haft svårt att rada upp stabila vinstsviter. Senaste gången vi såg Dalby så mötte han Claudio Silva, det grapplingtunga mötet slutade med att Dalby kunde dra fördel av Silvas utmattning och kamma hem en domslutsvinst.

Forna TUF-vinnaren och grapplern Warlley Alves vinner ofta genom avslut, men kanske är lite ringrostig med sisådär självförtroende – Alves senaste match var i juni 2021, då blev han avslutad av Jeremiah Wells. Högst på önskelistan vore om Dalby kunde vinna med ett utropstecken, hans fyra vinster i UFC är via domslut.

FULLSTÄNDIGT KORT OCH SÄNDNINGSTIDER
Kortet är långt men publiken i Rio lär inte bli uttråkad, i varje matchning återfinns en brasse. Tyvärr skär sig sändningstiderna mot Sveriges tidszon. Vid midnatt startar galan, framåt tvåtiden under natten mot söndag beräknas huvudkortet börja.

HUVUDKORT
Lätt tungvikt, titelmatch – Glover Teixeira vs Jamahal Hill
Flugvikt, titelmatch – Deiveson Figueiredo vs Brandon Moreno
Weltervikt – Gilbert Burns vs Neil Magny
Flugvikt – Lauren Murphy vs Jessica Andrade
Lätt tungvikt – Paul Craig vs Johnny Walker

UNDERKORT
Lätt tungvikt – Mauricio Rua vs Ihor Potieria
Mellanvikt – Gregory Rodrigues vs Brunno Ferreira
Lättvikt – Thiago Moises vs Melquizael Costa
Tungvikt – Shamil Abdurakhimov vs Jailton Almeida
Weltervikt – Gabriel Bonfim vs Mounir Lazzez

TIDIGT UNDERKORT
Bantamvikt – Luan Lacerda vs Cody Stamann
Lättvikt – Ismael Bonfim vs Terrance McKinney
Weltervikt – Warlley Alves vs Nicolas Dalby
Fjädervikt – Josiane Nunes vs Zarah Fairn
Bantamvikt – Saimon Oliveira vs Daniel Marcos

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer