ArtikelNyhet

Inför Bellator 290: Bader vs. Fedor 2

Vik hädan UFC, här kommer Bellator med en kanongala. ”Kung” Karl Albrektsson ska ta revansch efter snöpliga förlusten i höstas och möter denna gång stridsvagnen Grant Neal. Tungviktsnestorn, ”Den sista kejsaren” Fedor Emelianenko går sin sista fight – en returtitelmatch mot Ryan ”Darth” Bader. Vi bjuds även på en titelmatch i mellanvikt mellan Johnny Eblen och Anatoly Tokov. Detta och mycket mer i helgens Bellator 290.

Här är en liten uppvärmning inför helgen med tider och fightcard.

Först, en titt i backspegeln. Karl Albrektsson förlorade Bellator-debuten mot rutinerade och meriterade Phil Davis, därefter ordnade Albrektsson två domslutsvinster i Bellator mot Viktor Nemkov (Vadims brorsa) och Dovletdzhan Yagshimuradov, och klämde däremellan också in dominanta uppvisningar i Superior Challenge. I september blev det stopp för segertåget. Albrektsson var snudd på att avsluta motståndaren Karl Moore i första ronden med en armbåge och inledde andra ronden lika starkt, men Moore lyckades ta svenskens rygg och crankade käken så Kalle tvingades klappa.

I helgen ställs Albrektsson mot stridsvagnen Grant Neal, som gjort starka insatser i Bellators bur sedan debuten 2019. Grant Neal har en bakgrund inom brottning och amerikansk fotboll, tre av hans sju professionella vinster är via rear naked choke. Grant Neal är på sjätte plats i lättviktsrankingen medan Albrektsson halkade ner till en delad niondeplats efter förlustmatchen i höstas. Han är medveten om den tuffa utmaningen i helgen.

– [Neal] är en riktig jäkla atlet och har en bra double leg. […] Det är jabben och brottningen som jag måste akta mig för, sa han i podden Bowks Talking Bouts och pekade ut femterankade Julius Anglickas som överst på önskelistan efter en eventuell vinst i helgen.

EN SISTA SKYMT AV TUNGVIKTSLEGENDAREN
Helgens stora affischnamn är returmötet mellan nestorerna Ryan Bader och Fedor Emelianenko. Duon möttes 2019 för att göra upp om det lediga tungviktsbältet. Fedor knockades efter sisådär 30 sekunder vilket var smärtsamt för trogna fans, som bönade Fedor att pensionera sig – Fedor har nu hunnit bli 46 år och därmed fajtats professionellt i halva sitt liv. Men ”den sista kejsaren” gnetade vidare och avslutade Quinton ”Rampage” Jackson och sjätterankade Tim Johnson i första ronderna och lyckades därmed boka in en ny titelchans. Helgens titelmatch mot Bader blir Fedors 48:e och sista MMA-match.

Ryan Bader må passera 40-strecket i år men har förblivit rätt flitig senaste åren i Bellator och för det mesta lyckats försvara tungviktstiteln. Just nu har han två färska vinster i ryggsäcken mot Valentin Moldavsky och Cheick Kongo.

DE GÖR UPP OM MELLANVIKTSBÄLTET
Ytterligare en titel står på spel i helgen. I fjol lyckades Johnny Eblen bryta Gegard Mousasis mellanviktsvälde efter fem dominanta ronder (slutsiffrorna blev 50–45). Anatoly Tokov kommer från sambovärlden och har drillats av Team Fedor. Tokov gjorde Bellator-debut under 2017, han har sedan dess gått från klarhet till klarhet. Han har sju raka vinster och en slagstyrka samt giljotin att passa sig för – i karriären har Tokov avslutat 24 av 31 matcher. Fullt lika flitig avslutare är Johnny Eblen icke, men amerikanen är obesegrad och har en brottningsbakgrund att luta sig mot om han lyckas överleva Tokovs KO-kraft.

Först ut på huvudkortet är Sabah Homasi och Brennan Ward, dessa explosiva welterviktare lär höja stämningen i publiken. Av Wards 16 vinster är 15 av dem avslut, motsvarande siffra för Homasi är 14 av 17.

GRAPPLINGSNACKISAR PÅ UNDERKORTET
Underkortet är långt och naturliga höjdpunkten är förstås Karl Albrektsson. Också värt att se fram emot är Neiman Gracie, som är fjärde generationen från det prominenta grapplingsläktet. Han är svartbälte förstås med glimrande meriter från grapplingvärlden, men haft det kämpigt i Bellator på sistone. Efter debuten 2015 radade han upp vackra submissions, men efter förlusten mot Rory MacDonald har det blivit fler förluster än vinster. I augusti knockades han av Goiti Yamauchi. Gracie var inbokad mot Michael Lombardo, som ersätts av Dante Schiro. Amerikanens senaste fajt blev viral på hans bekostnad, då Schiro förlorade via en riktig raritet, en slags omvänd armtriangel. Så Schiro har god anledning att vilja ha upprättelse mot en grappler.

Apropå kampsportsklaner så är det värt att hålla koll på en ny talang ur den dagestanska MMA-fabriken. Obesegrade Akhmed Magomedov styrde upp en snabb RNC-vinst vid Bellator-debuten i fjol.

FULLSTÄNDIGT KORT OCH SÄNDNINGSTIDER
Kortet hade egentligen fler godingar inbokade – vi skulle sett Vadim Nemkov försvara lätta tungviktsbältet mot Yoel Romero, men Nemkov ställde in mötet. Satsningarna på det här kortet märks inte minst på att Bellator för första gången på 13 år ska sändas live hos amerikanska tevejätten CBS.

I vanlig ordning krockar evenemang i västra USA med Sveriges tidszon. Underkortet drar i gång vid ettiden under natten mellan lördag och söndag. Vid tretiden beräknas huvudkortet starta.

Huvudkort
Tungvikt, titelmatch – Ryan Bader vs. Fedor Emelianenko
Mellanvikt, titelmatch – Johnny Eblen vs. Anatoly Tokov
Weltervikt – Sabah Homasi vs. Brennan Ward

Underkort
Weltervikt – Neiman Gracie vs. Dante Schiro
Weltervikt – Lorenz Larkin vs. Mukhamed Berkhamov
Fjädervikt – Henry Corrales vs. Akhmed Magomedov
Tungvikt – Steve Mowry vs. Ali Isaev
Lättvikt – Christopher Gonzalez vs. Max Rohskopf
Lätt tungvikt – Grant Neal vs. Karl Albrektsson
Flugvikt – Diana Avsaragova vs. Alejandra Lara
Bantamvikt – Darrion Caldwell vs. Nikita Mikhailov
Bantamvikt – Jaylon Bates vs. Jornel Lugo
Fjädervikt – Isaiah Hokit vs. Peter Ishiguro
Weltervikt – Ethan Hughes vs. Yusuf Karakaya

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer