ArtikelNyhet

Inför UFC 279: Chimaev vs. Diaz

Snart blir det smesh. Sveriges superlöfte Khamzat Chimaev ska för första gången stå för en huvudmatch, motståndaren är slitna, men slitstarka publikfavoriten Nate Diaz. Här kommer uppvärmningen inför helgen.

Äntligen ska vi återse obesegrade Khamzat Chimaev (11-0) som hamnade i hela världens blickfång när han plöjde sig igenom welterviktsdivisionen och gjorde snabbt mos av rutinerade namn som Gerald Meerschaert och Li Jingliang. Plus ständiga prestationsbonusar som grädden på moset. I april fick han sitt första tuggmotstånd i form av Gilbert Burns, ett treronderskrig som kan återses gratis här.

Tidigt på söndagsmorgonen ställs Khamzat mot ikonen Nate Diaz, och svensken går in som storfavorit enligt de officiella oddsen. Om du har en distinkt uppfattning om oddsen kan du använda denna Betway-bonus.

HYLLAS AV WELTERVIKTSLEGENDAREN
I en intervju i augusti spådde Dana White att Khamzat skulle kunna fylla Conor McGregors skor som sportens nästa fixstjärna. Khamzat Chimaev är nämligen bra på allt. Brottarbakgrunden ger honom kontroll över motståndaren, han kan bevisligen göra snabba spektakulära avslut via slag och submission, efter mötet med Burns vet vi också att han klarar utdragna strider. Divisionens GOAT, Georges St. Pierre, valde att kliva ombord på Khamzats hajptåg efter kriget mot Gilbert Burns.

– Han har alla skills och visade otrolig tålighet och stor mental styrka […] för han blev pressad till gränsen. Det är då du kan se en sann krigare, en sann mästare, inte bara en utmanare. När man möter motstånd kollapsar vissa, medan andra lyckas kämpa sig igenom det, vilket han bevisade i sin senaste fight. Han är väldigt, väldigt bra, sa GSP till mmafighting.com.

SLITEN, MEN SLITSTARK, MOTSTÅNDARE
Nate Diaz har blivit 37 år och gör sin sista match på sitt UFC-kontrakt. Senaste gången vi såg Nate Diaz, förra sommaren, så mötte han en dominant Leon Edwards men sista minuten var Diaz snudd på att knocka Edwards. Amerikanen är vass på marken, tuff och stryktålig, konditionsmässigt är han en evighetsmaskin – folk brukar skoja om att Nate inte förlorar matcher, han får bara inte tillräckligt med tid i buren. Hans långa krigarkarriär har dock gett honom ärrvävnad i ansiktet som lätt spricker, mötet med Jorge Masvidal slutade med antiklimax då läkaren avbröt matchen till följd av ett sår nära Nates öga.

Helgens möte lär bli blodigt och slutar mest troligt i vinst för Khamzat Chimaev. Men ju längre matchen går, desto större chans har Nate att dra fram ett ess ur rockärmen (som mest sannolikt är en submission).

Och vad händer sen? Welterviktspolitiken är inte enhälligt i Khamzats favör, till följd av att Leon Edwards härom helgen chockade världen med den där sparken. Dana White vill se ett returmöte mellan Usman och Edwards. Om Khamzat gör en övertygande prestation i helgen kanske det därmed inte är dags för titelchansen än, ovanför honom i rankingen väntar Colby Covington. 

Utmärkt huvudkort att se fram emot
Huvudkortet har lyster. Under kvällens co-main ska den en gång så dominanta Tony Ferguson försöka återupprätta hedern efter att ha halkat ner i en fyrfaldig förlustsvit, senaste påfyllningen var Chandlers skoningslösa front kick. Han återvänder upp till weltervikt för att möta Li Jingliang, senast kinesen sågs i buren avslutade han Muslim Salikhov.

Vi ser också snacksaliga skojaren Kevin Holland ställas mot flitiga Daniel Rodriguez, som vunnit 16 av proffskarriärens 18 matcher och oftast bjuder på avslut. Dessförinnan möts två kompetenta bantamviktare, skickliga strikern Irene Aldana och forna TUF-vinnaren Macy Chiasson.

Först ut på huvudkortet är den tidigare så hajpade Johnny Walker, som ska försöka återupprätta hedern efter flera nesliga förluster, senast stupade han totalt mot Jamahal Hill. Han möter en rutinerad lätt tungviktare som också haft det tungt senaste åren, Ion Cutelaba.

FULLSTÄNDIGT KORT OCH SÄNDNINGSTIDER
Galan går i Las Vegas och huvudkortet är värt att vända på dygnet för. Vid midnatt svensk tid startar det tidiga underkortet, klockan två under natten mot söndag inleds underkortet, klockan fyra på söndagsmorgonen är det dags för huvudkortet.

Huvudkort
Weltervikt – Khamzat Chimaev vs. Nate Diaz
Weltervikt – Li Jingliang vs. Tony Ferguson
Catchvikt – Kevin Holland vs. Daniel Rodriguez
Bantamvikt – Irene Aldana vs. Macy Chiasson
Lätt tungvikt – Johnny Walker vs. Ion Cutelaba

Underkort
Fjädervikt – Hakeem Dawodu vs. Julian Erosa
Tungvikt – Shamil Abdurakhimov vs. Jailton Almeida
Mellanvikt – Denis Tiuliulin vs. Jamie Pickett
Tungvikt – Jake Collier vs. Chris Barnett

Tidigt underkort
Fjädervikt – Norma Dumont vs. Danyelle Wolf
Bantamvikt – Chad Anheliger vs. Alatengheili
Stråvikt – Melissa Martinez vs. Elise Reed
Weltervikt – Darian Weeks vs. Yohan Lainesse

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer