ArtikelNyhet

Inför UFC Fight Night 205: Blaydes vs. Daukaus

Helgens Fight Night, som kröns av tungviktsmötet mellan Curtis Blaydes vs. Chris Daukaus, är full av fighters som är kända för spektakulära avslut. Men viktigast av allt: lyftkranen från Rosengård, vår egen Ilir Latifi, återvänder och möter den beryktade grapplern Aleksei Oleinik – som jagar karriärens sextionde vinst.

Förra helgen behövde domarna knappt lägga sig i. Det haglade bonusar och blev en toppenhelg för nordiska fighters i UFC. Natten mellan lördag och söndag får vi veta om segertåget fortsätter i form av Ilir Latifi. Om spänningen inte räcker så kan du alltid kolla in betting och andra spel via Snabba Casinon.

Senaste gången vi såg Latifi (juni 2021) så besegrade han Tanner Boser via delat domslut men betalade ett dyrt pris. En ögonpetning gjorde att Ilir förlorade synen på ena ögat i tre–fyra veckor, skadan hade kunnat innebära slutet på hans karriär.

MÅSTE NAVIGERA LÄNGD OCH GRAPPLING
Lyckligtvis läkte Ilirs öga väl och nu går han in som favorit mot Aleksei Oleinik. Det är svårt att inte gilla Ilirs motståndare, som just nu är den äldsta fightern i UFC – i sommar fyller denna fembarnspappa 45 år och hans matchhistorik är mäktiga 59-16-1. För 26 år sedan proffsdebuterade Oleinik, av hans 59 vinster är hela 46 av dem submissions. Mest känd är han för att kunna få en ezekielstrypning från alla håll och kanter, men han är händig i allehanda situationer på marken.

Ilir är en vrålstark brottare med rejäla släggor, han är dock decimetern kortare än Oleinik. Typiskt för brottare är att springa in i ett knä eller en giljotin, men detta är inte ryssens expertområde på pappret. Oleiniks matchhistorik har vissnat de senaste åren efter att ha blivit knockad flera gånger, nu är det förmodligen frågan om att försöka rädda jobbet i UFC. Oleinik har samlat på sig tre raka förluster mot Derrick Lewis, Chris Daukaus och senast Sergey Spivak. Om ryssen trotsar oddsen och besegrar svensken, så kanske Oleinik skulle vara redo att lämna handskarna i buren.

KVÄLLENS MAIN OCH CO-MAIN
Egentligen skulle galan avrundats med en titelmatch mellan forna mästaren Jan Blachowicz och tredjerankade Aleksandar Rakic. I stället blir det tungviktarna Curtis Blaydes och Chris Daukaus. Om det inte vore för att bägge två på sistone knockats av Derrick Lewis så hade de haft femfaldiga vinstsviter. Värt att notera: endast en gång i karriären har polisen Daukaus (12-4) behövt domarnas input – resten är KO och TKO.

Kvällens co-main utgörs av rutinerade thaiboxaren Joanne Wood (f.d. Calderwood) och skickliga boxaren Alexa Grasso. Joanne har haft en förlusttyngd tillvaro i UFC, dock förluster mot de bästa namnen, medan Grasso nu vill uppnå triss i raka vinster. Bägge två har tagit klivet upp från stråvikt efter att ha kämpat med viktgränsen.

STARKA STRIKERS PÅ HUVUDKORTET
På huvudkortet ser vi också tuffa, underhållande ultraveteranen Matt Brown. Han möter strikern Bryan Barberena, som gjorde sig minnesvärd genom att bli den första att stoppa publikfavoriten Sage Northcutt. Matchen är en het kandidat för bonusutdelningar.

Andrarankade flugviktaren Askar Askarov som repat sig efter en operation ställs nu mot sjätterankade Kai Kara-France, som på sistone sett strålande ut genom två tidiga avslut av Rogerio Bontorin respektive Cody Garbrandt. Vinnaren står högt i kurs för titelchans mot Figueiredo.

ROLIG MIX PÅ UNDERKORTET
Sist ut på underkortet är topp 15-institutionen Neil Magny. Han ställs mot Max Griffin, som efter många förluster lyckats rada upp tre vinster, senast mot Carlos Condit.

Vi ser också trettonderankade talangfulla strikern Manon Fiorot, som just nu är kortets största favorit mot fjärderankade Jennifer Maia. Sedan fransyskan Fiorot blev proffs har sex av hennes åtta vinster varit via avslut.

Till sist, en name drop i urval. Efter en haltande debut har Mongoliets stolthet Batgerel Danaa ordnat tre raka avslut tidigt i matchen, mötet med Chris Gutierrez lär bli underhållande. Olympiska silvermedaljören och veteranen Sara McMann ska försöka vända tre raka förluster. Brottaren Abus Magomedov har bara gått två matcher sedan han förlorade PFL-finalen 2018, men ska nu debutera i UFC (om du reagerade på efternamnet – ja, han är från Dagestan, men bor sedan länge i Tyskland).

STANNA UPPE OCH STÖTTA SVENSKEN
Du behöver inte vara extrem nattuggla för att kunna se Ilir Latifis match live. Galan går i delstaten Ohio i östra USA, underkortet startar klockan 21 på lördagskvällen och huvudkortet börjar vid midnatt.

Huvudkort

Tungvikt – Curtis Blaydes vs. Chris Daukaus

Flugvikt – Joanne Wood vs. Alexa Grasso

Weltervikt – Matt Brown vs. Bryan Barberena

Flugvikt – Askar Askarov vs. Kai Kara-France

Tungvikt – Ilir Latifi vs. Aleksei Oleinik

Lättvikt – Marc Diakiese vs. Viacheslav Borshchev

 

Underkort

Weltervikt – Neil Magny vs. Max Griffin

Bantamvikt – Sara McMann vs. Karol Rosa

Bantamvikt – Chris Gutierrez vs. Batgerel Danaa

Mellanvikt – Aliaskhab Khizriev vs. Abus Magomedov

Mellanvikt – Jennifer Maia vs. Manon Fiorot

Flugvikt – Matheus Nicolau vs. David Dvorak

Fjädervikt – Luis Saldana vs. Bruno Souza

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer