Okategoriserade

10 sätt som kampsport stärker kroppen – och psyket

Om du själv har utövat någon typ av kampsport så har du förmodligen känt de positiva effekterna som träningen kan medföra. Varenda muskel får jobba ordentligt, samtidigt som det gäller att vara mentalt fokuserad. Fördelarna är kanske fler än du tror – här listar vi både de psykiska och fysiska vinsterna.

Kampsport – fördelar för psyket

Att träna kampsport kan stärka ditt mentala välmående på flera sätt.

Socialt välbefinnande

Oavsett om du räknar dig själv som extrovert eller mestadels introvert så är vi människor i grunden sociala varelser. Ensamhet och brist på kroppskontakt kan snabbt leda till känslor av hopplöshet och i värsta fall depression.

Idag finns många sätt att knyta an till andra människor med liknande intressen, inte minst online. Till exempel i grupper på sociala medier, i forum, eller via spel på nya casino. Att träffa människor i verkliga livet och inte bara på nätet är dock också viktigt. Här ger kampsporten mycket för vårt sociala välbefinnande, tack vare att du naturligt träffar andra människor som dessutom delar samma intresse.

Självkänsla

När du tränar kampsport lär du känna både din egen kropp och dina känslor, och hur du reagerar i olika situationer. Du får en klarare bild av dig själv och dina styrkor. När du sedan märker förbättring av träningen så stärker det självkänslan ytterligare.

Disciplin och fokus

Tankarna kan inte vandra medan man är mitt uppe i ett intensivt pass. Du övar automatiskt upp både disciplin och fokus tack vare träningen. Disciplinen ligger i att fortsätta kämpa, att inte ge upp vid motgångar och att träna kontinuerligt.

Men det handlar också om disciplin rent känslomässigt – att inte brusa upp och bli arg, eller så besviken på dig själv att du slutar. Fokuset är en annan självklar del som du övar på.

Kreativitet

Studier visar att kreativiteten kan skjuta i höjden efter att man utfört en pulshöjande aktivitet i 20 till 30 minuter. Forskning vid Stanford-universitet i USA har visat att personer som fått promenera visade betydligt bättre kreativitet direkt efter promenaden, jämfört med de personer som inte promenerat.

Ångest- och stressdämpande

Att fysisk aktivitet är bra för vår mentala hälsa vet du säkert redan. Däremot hur stor effekt motion faktiskt kan ha förvånar många. Kampsport är bra träning både konditions- och styrkemässigt, vilket frigör en rad signalsubstanser och hormoner som gör att vi känner oss gladare samt får upp energin. Dessa hormoner gör oss starkare mentalt och kan lindra såväl ångest och nedstämdhet som stress och oro.

Fördelar för kroppen

Som vi ser kan kampsport ha betydande positiva effekter på psyket! Vår mentala hälsa hör även ihop mycket med den fysiska, och genom träningen kan du bland annat få bättre sömn, bli starkare och orka mer i vardagen. Här är en sammanfattning av de fysiska fördelarna med kampsporten:

  • Kroppskontroll – Du lär känna din kropp och blir medveten om hur du rör dig och vilka muskler du använder.
  • Rörlighet – Flexibilitet är en styrka inom kampsport och du har chansen att öva upp din rörlighet.
  • Kondition – Pulshöjande träning stärker hjärtat och konditionen.
  • Styrka – Självklart blir du starkare av att ta i med hela kroppen!
  • Explosivitet – Snabba slag och sparkar förbättrar explosiviteten i dina muskler.

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer