ArtikelNyhet

Nytt om Ilir Latifi och Alexander Gustafsson: Svenska superfighters återvänder till UFC

Hammertime! Med risk för att jinxa datumen – skriv ner 26 mars och 21 maj i kalendern. Först ska vi se Ilir ”The Sledgehammer” Latifi möta en lurig rysk veteran, framåt maj ska Alexander ”The Mauler” Gustafsson ställas mot en säregen samt revanschsugen amerikan.

Vi tar det kronologiskt och börjar med Malmös råstarka brottare Ilir ”The Sledgehammer” Latifi och hans kommande match. Egentligen var Latifi inbokad mot Alexander Romanov under en Fight Night den 19 februari, ryktet säger att matchen avbokades på grund av att ryssen skadat sig. I stället blir det den gamla räven Alexei Oleinik den 26 mars.

VILL VISA ATT GAMMAL ÄR ÄLDST
Den 44-åriga ryssen är äldst i UFC och har samlat på sig 59 vinster och 16 förluster i karriären, och är nu nere i tre förluster på raken. Det blev två TKO-förluster tidigt i matcherna mot Derrick Lewis och Chris Daukaus, därefter en domslutsförlust mot Sergey Spivak.

Samtidigt ska Oleinik aldrig underskattas, han har hela 46 submissionvinster och är beryktad för sin Ezekiel-strypning, som han till och med kan leverera från botten. Innan Derrick Lewis säkrade sin vinst fick han känna hur det var att befinna sig i den ryska boaormens grepp.

– Respekt till honom […] Den där bulldogstrypningen han gjorde på mig funkade rätt bra. Han klämde skiten ur mig. Jag gurglade och gjorde lustiga ljud medan han strypte fan ur min hals. Och jag tänkte ”jävlar, jag väsnas för mycket, jag undrar om de kan höra det på teve”. Så jag kunde inte klappa, jag vet att mina ungar kollar, de hade retat mig i evigheter, sa Lewis.

SKADAD UNDER SENASTE MATCHEN
Efter den läckra och bonusgivande giljotinvinsten mot Ovince St. Preux gick Latifi över till tungvikt och möttes av tre tuffa förlustmatcher mot tre lika tuffa motståndare: Corey Anderson, Volkan Oezdemir och Derrick Lewis. Förlustsviten vände äntligen i juni 2021, men det var på håret genom ett delat domslut mot Tanner Boser, där många argumenterade för att kanadensaren borde vunnit. Utan vinsten skulle Latifis numera nioåriga tjänst hos UFC sväva i fara. Efter matchen rapporterade Latifi att han tidigt i första ronden bröt vänsterarmen på två ställen och i andra ronden fick en ögonpetning, som gjorde honom enögd resten av matchen och de följande tre veckorna.

Latifi är en vrålstark brottare och Oleinik är en slug grappler som kan hitta avslut från alla håll och kanter. Utgången kan bli att Ilir Latifi försöker hålla matchen stående och använda sina tunga släggor. Den 26 mars får vi svaret på UFC Fight Night 205, som går i Ohio. De får sällskap av bland annat Jan Blachowicz och Aleksandar Rakic, Askar Askarov och Kai Kara-France, Matt Brown och Bryan Barberena, samt Michelle Waterson och Amanda Ribas.

TRIVS I SIN NYA VIKTKLASS
Fem år har gått sedan vi senast fick se Alexander ”The Mauler” Gustafsson hand höjas av ringdomaren, men det är en KO-vinst som åldrats mycket väl – numera är gamla goa Glover Teixeira tungviktsmästare. Om brassen fortfarande har bältet när Gustafsson går match återstår att se, den 7 maj ska Teixeira försvara bältet mot avslutsmaskinen Jiri Prochazka (28-3).

De senaste åren har Gustafssons tillvaro i UFC varit en känslostorm. Hans matchhistorik har nu tre raka förluster: Jon Jones, Anthony Smith och senast Fabricio Werdum, samtliga förluster på avslut. Efter matchen mot Smith lämnade Gustafsson handskarna i buren, vilket han senare kallat ett förhastat beslut i affekt.

– Det var ett känslomässigt ögonblick. Inget annat. Jag hade ett krossat hjärta, det var en tuff fight, det var i Stockholm. Det var mot en person som jag vet att jag har verktygen för att besegra, men uppenbarligen inte gjorde, har han sagt till MMA Fighting.

MOTSTÅNDAREN VILL HA SIN 40:E VINST
Klubbkamraten Khamzat Chimaevs framgångar lär ha injicerat energi på Allstars Training Center i Stockholm. Dessutom har Gustafsson berättat att han gillar sin nya styrka som den högre viktklassen innebär. Egentligen hade Gustafsson en match bokad mot Paul Craig i september, men behövde ställa in mötet på grund av skada. Svenskens återvändo är nu bokad till den 21 maj, då Gustafsson ska ställas mot kufen Ben Rothwell. Amerikanen lär vara revanschsugen efter att ha avslutats tidigt av Marcos Rogeiro de Lima, men under fjolåret åstadkom Rothwell också en fin giljotinvinst mot Chris Barnett.

Ben Rothwell har passerat 40-strecket och är också en vinst från att passera 40-strecket i antal vinster. 35 av amerikanens 39 vinster har varit avslut. Rothwell har en minst sagt särpräglad stil och lär söka klinch och nedtagning för att avväpna Gustafssons fotarbete och boxning.

Tungviktsmötet är bokat till UFC Fight Night 210 den 21 maj, var i världen galan blir är fortfarande oklart. Gustafsson och Rockwell ser ut att få sällskap av bland annat Holly Holm och Ketlen Vieira samt Felipe Colares och Chase Hooper.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer