ArtikelNyhet

Inför UFC 271: Adesanya vs. Whittaker

Det är dags igen för en titelmatch i UFC (Robert Whittakers chans till revansch mot mästaren Israel Adesanya) och kvällens huvudrollsinnehavare får sällskap av topprankade konkurrenter, veteraner versus talanger, samt en kvinnlig legendar som gör sitt sista framträdande. Detta och mycket mer i helgens storgala.

Titelmatchen har Robert Whittaker förtjänat genom tre domslutsvinster mot Darren Till, Jared Cannonier och Kelvin Gastelum. Över två år har gått sedan dåvarande interimmästaren Israel Adesanya knockade dåvarande mellanviktsmästaren Whittaker, som berättat att han var sliten inför titelförsvaret ifråga.

Det kan inte förnekas att Adesanya är den mest dominanta mellanviktsmästaren vi sett sedan Anderson Silva, men Whittaker borde kunna ta med sig en smart plan för att komma runt Adesanyas intelligenta striking och starka nedtagningsförsvar.

Ovanligt underhållande huvudkort

Det är förstås ett prima huvudkort i helgen. Kvällens co-main blir ett möte mellan två omtyckta tungviktare: tredjerankade lustigkurren Derrick Lewis mot australiensaren Tai Tuivasa. Sistnämnda är nere på elva i rankingen, men ha radat upp fyra raka respektabla KO-vinster. Räkna med ett tidigt avslut.

Dessförinnan blir det ett toppmöte i mellanvikt, viktpendlaren Jared Cannonier och rutinerade räven Derek Brunson. Vinnaren kan få nästa chans att möta den som går segrande ur kvällens huvudmatch.

Huvudkortets mest okända namn är Kyler Phillips och Marcelo Rojo. De är orankade bantamviktare, hyfsat nya i organisationen och kommer från varsin förlust, men har förtjänat sin plats på huvudkortet genom att jämt bjuda på action.

Huvudkortet börjar explosivt med den kreativa snackaren Bobby Green, som ställs mot tysken Nasrat Haqparast som vill repa sig efter förlusten mot Dan Hooker i september. Mötet lär bli en show.

Handskar ska lämnas i buren

De enda damerna på galan blir Roxanne Modafferi och Casey O’Neill. Den snälla och entusiastiska Modafferi gör sin 45:e match (!) i karriären, och också den sista. Hon börjar närma sig 40-strecket och har berättat att miltalen börjar kännas i huvudet bokstavligt talat, efter sparring har hon haft en ovanlig huvudvärk.

– Och jag kände ”nej, så här kan vi inte ha det”. Min hjärnhälsa är väldigt viktig, så jag började ha huvudskydd, sa hon i Ariel Helwanis podd.

De senaste åren har hon haft svårt att upprätta vinstsviter, under 2021 blev det två domslutsförluster på rad mot Viviane Araujo samt Taila Santos. Modafferis sista UFC-match blir mot den australiensiska talangen Casey O’Neill, som fortfarande är obesegrad som proffs. Men det vore inte första gången Modafferi överraskar i sin roll som underdog.

– Det är bäst att hon är försiktig, för allt jag någonsin velat göra i en fajt och inte testat än kommer jag att testa på henne, haha. Flyga, snurra, rulla, trolleri, kamehameha, skojar hon.

Trogen tungviktare, tidigare hajptåg och mer

På underkortet ser vi tungsviktsveteranen Andrei Arlovski kötta vidare på sitt tredje decennium i UFC och agera grindvakt mot Jared Vanderaa, som synts i Contender Series. Nämnvärt är också flugviktsmötet mellan forna titelutmanaren samt storfavoriten Alex Perez mot forna TUF-finalisten Matt Schnell. Detta lättviktsmöte är mer otursförföljt än Khabib Nurmagomedov och Tony Ferguson – fyra gånger har Perez och Schnell varit bokade mot varandra.

Blickar vi ner på det tidiga underkortet ser vi ett namn som sticker ut lite extra. Den en gång omtalade Alexander Hernandez har degraderats till det tidiga underkortet (nåväl, lättviktsdivisionen är fullproppad med talang). Minnesuppfärskning: med kort varsel gjorde han UFC-debut mot den just nu tredjerankade Beneil Dariush och levererade en knock ynka 42 sekunder in i matchen. Sedan Cowboy Cerrone såg till att skitsnackaren Hernandez satte fötterna på jorden igen har det varit fram och tillbaka för Hernandez, men senast en snygg knock av Mike Breeden i oktober. Kanske kan en ödmjuk version av Hernandez resa sig igen, men då måste han i helgen lyckas undkomma Renato Moicano. Brassen har 15 vinster, samtliga av hans åtta avslut har kommit via rear-naked choke.

UFC 271: Adesanya vs. Whittaker 2 – Matchkort och tider!

Huvudkort (Startar kl 04:00 svensk tid – ViaPlay)

 • Titelmatch i mellanvikt: Israel Adesanya vs. Robert Whittaker
 • Tungvikt: Derrick Lewis vs. Tai Tuivasa
 • Mellanvikt: Jared Cannonier vs. Derek Brunson
 • Bantamvikt: Kyler Phillips vs. Marcelo Rojo
 • Lättvikt: Bobby Green vs. Nasrat Haqparast
  • Underkort (Startar kl 02:00 svensk tid – UFC Fight Pass)

   • Tungvikt: Andrei Arlovski vs. Jared Vanderaa
   • Flugvikt: Roxanne Modafferi vs. Casey O’Neill
   • Flugvikt: Alex Perez vs. Matt Schnell
   • Lätt tungvikt: William Knight vs. Maxim Grishin
    • Tidiga underkortet (Startar kl 00:00 svensk tid – UFC Fight Pass)

     • Bantamvikt: Leomana Martinez vs. Ronnie Lawrence
     • Lättvikt: Alexander Hernandez vs. Renato Moicano
     • Lätt tungvikt: Carlos Ulberg vs. Fabio Cherant
     • Mellanvikt: A.J. Dobson vs. Jacob Malkoun
     • Bantamvikt: Douglas Silva de Andrade vs. Sergey Morozov
     • Weltervikt: Jeremiah Wells vs. Mike Mathetha
     Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer