ArtikelNyhet

Inför UFC Fight Night: Hermansson vs. Strickland

Svenska och norska tittare får en riktig nagelbitare på söndagsmorgonen den 6 februari. Jack Hermansson återvänder till buren som underdog mot gåpåiga Sean Strickland i potentiellt fem ronder. Här får du koll på förutsättningarna, sändningstiderna och resten av kortet.

Först en titt i backspegeln. Jack ”The Joker” Hermansson (22-6-0) är född och uppvuxen i Uddevalla, men bott i Oslo sedan 19 års ålder. Han är sjätterankad i mellanvikt och har inte ordnat två vinster på rad sedan den fyrfaldiga vinstsviten under 2018–2019, då han avslutade Thales Leites, Gerald Meerschaert, David Branch och slutligen vann via domslut mot Ronaldo Souza. Sedan satte Jared Cannonier stopp genom TKO tidigt i andra ronden, men Jack fick upprättelse genom en tidig heel hook-vinst mot Kelvin Gastelum i juli 2020. Därefter följde en domslutsförlust mot Marvin Vettori och domslutsvinst mot Edmen Shahbazyan förra våren.

Om Hermansson lyckas med en övertygande vinst tas ett stort kliv närmare titelchansen. Nästa helg får vi lite mer klarhet i hur resten av mellanviktsåret ska se ut. Den 12 februari möts Adesanya och Whittaker igen om titeln, samma kväll ställs topprankade Derek Brunson och Jared Cannonier mot varandra. Vettori och Costa, som är framför Hermansson i rankingen, har hyfsat nyligen fått sina titelchanser och misslyckats.

”Vill fan ta hans själ”

En tuff utmaning väntar. Sjunderankande Sean ”Tarzan” Strickland (24-3-0) är sedan 2018 i en lång vinstsvit (Nordine Taleb – därefter ett uppehåll på grund av motorcykelolycka – Jack Marshman, Brendan Allen, Krzysztof Jotko och senast Uriah Hall). Stricklands påstridighet kan innebära att Hermansson får tillbringa stor del av matchen med att slåss baklänges.

En rimlig gissning är att Hermanssons plan är att komma igenom Stricklands nedtagningsförsvar, som just nu är på 82 procent, och få ner matchen på marken – Jack Hermanssons bakgrund är inom grekisk-romersk brottning. Hermansson har fin ground and pound och sex submissionvinster genom en heel hook, armbar, rear naked choke, triangel och två giljotiner.

Själv menar Strickland att han inte fått visa kompetensen han besitter på marken, han har RNC-vinster från tidigt i karriären samt UFC-debuten 2014. Enligt oddsen är Strickland favoriten, och i vanlig ordning har han inför matchen haft både stort självförtroende och stor mun.

– Jag är en betydligt bättre grappler än vad Jack är. Jag tror det kommer bli en kickboxningsmatch. Jag tror vi kommer stå och smälla. Det är uppenbarligen en match – vad som helst kan hända – men i den fjärde ronden vill jag fan ta hans själ. Jag vill se honom blöda. Jag vill se honom skadad, har Strickland sagt till mmajunkie.com.

Huvudkortet långt ifrån spikat

I skrivande stund är faktiskt resten av huvudkortet tomt. Bland annat skulle ständigt leende Sam Alvey ha mött Ian Heinisch, mellanviktsmatchen kanske räddas genom att den sistnämnda ersätts av Phil Hawes. På den här länken finns en genväg för att hålla dig uppdaterad när huvudkortet officiellt fyllts på.

På underkortet syns bland annat thaiboxaren Hakeem Dawodu mot TUF-vinnaren Michael Trizano. Vi ser också forna Invictamästarinnan och armbar-experten Julija Stoliarenko som hittills förlorat sina två matcher i UFC och även kollapsat två gånger vid en invägning. Hon ställs mot veteranen och grapplern Alexis Davis som i juni förlorade mot Pannie Kianzad. Den som förlorar detta bantamviktsmöte kan förmodligen få sparken.

UFC Fight Night 200 Hermansson vs. Strickland går i Las Vegas och huvudkortet börjar sändas klockan sju på söndagsmorgonen den 6 februari genom Viaplay. Underkortet drar i gång vid fyra på morgonkvisten.

Huvudkort

Mellanvikt – Jack Hermansson vs. Sean Strickland

Underkort

Fjädervikt – Hakeem Dawodu vs. Michael Trizano

Mellanvikt – Chidi Njokuani vs. Marc-Andre Barriault

Bantamvikt – Alexis Davis vs. Julija Stoliarenko

Lätt tungvikt – Jailton Almeida vs. Danilo Marques

Flugvikt – Malcolm Gordon vs. Denys Bondar

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer