ArtikelNyhet

Inför ONE FC: Only the Brave

Sista helgen i januari blir en kampsportsfest som startar på fredagen med ONE FC. Just nu ser det ut att bli två svenskar på kortet – den forna titelinnehavaren från Uppsala, Zebaztian ”The Bandit” Kadestam, ska försöka vända en trefaldig förlustsvit, medan den ung thaiboxningstalangen Smilla ”The Storm” Sundell från Sundbyberg ska ta ett kliv in i rampljuset.

Här hittar du en uppdatering om galan.

På en och samma helg får du Bellator-gala som toppas av titelmatch mellan Ryan Bader och Valentin Moldavsky samt en ONE FC-gala med två svenskar inbokade.

Först, en blick i backspegeln för att få koll på Zebaztian ”The Bandit” Kadestam (12-7-0). Mellan november 2018 och oktober 2019 kunde svenska kampsportsfans fira att det fanns en svensk titelinnehavare i en stor, internationell organisation. Den 31-åriga welterviktaren från Uppsala gjorde också ett framgångsrikt titelförsvar mot Georgy Kichigin.

I oktober 2019 tog sagan slut, Zebaztian blev tvungen att överlämna bältet till starka brottaren Kiamrian Abbasov. I januari 2021 återvände svensken till buren och ställdes mot obesegrade grapplern Gadzhimurad Abdullaev, som efter bara två minuter säkrade sin seger genom neck crank. I december fick Kadestam ytterligare en fläck i sin matchhistorik, denna gång dominerades han av dagestaniern Murad Ramazanov och fick inte mycket att säga till om under de tre ronderna.

Kort men stark motståndare
Nu återfinns en revanschsugen Zebaztian Kadestam på underkortet. Han ställs mot stabbiga Hiroyuki Tetsuka (10-4-0), vilket blir fjärde motståndaren på rad som inte är blyg för att brottas. Du som är nyfiken på vad japanen har i verktygslådan kan titta på hans senaste match, som många fans uppskattade. Zebaztian kommer få chansen att njuta av sin längds fördel, han är 13 centimeter längre än sin motståndare. Hiroyuki Tetsuka är väl medveten om ryktet om Kadestams slagkraft.

– He has got strong finishing power, a killer instinct. He has got finishing power, but I think he’s telegraphic. He has individual strengths, but I think it’s not very smooth when it comes together. […] I’m not going to run away from his striking. I have more confidence in my striking than his, har japanen sagt till Essentially Sports inför mötet med svensken.

En ny stjärna kan födas
På kortet finns också hajpade thaiboxningstalangen Smilla Sundell från Sundbyberg. Sedan flera år tillbaka håller hon till i Thailand, på sistone närmare bestämt Fairtex Training Center i Pattaya. Trots att hon bara är 17 år har hon hunnit stapla upp ansenlig erfarenhet – hon har bland annat besegrat rutinerade Sawsing Sor-Sopit via domslut. Det är riktigt bra tryck i Smillas striking, filmen där hon sänker en manlig motståndare har fått viss fart på nätet.

För ett år sedan signerade hon kontraktet med sex matcher i ONE FC, i helgen är det äntligen dags för den unga talangen att debutera. Smilla möter australienska Diandra Martin som också debuterar i organisationen, den här videosnutten ger en fingervisning om vad hon har att bjuda på.

Ordinarie huvudmatch blev struken
Egentligen skulle galans grand finale vara en titelmatch i tungvikt mellan Anatoly Malykhin och Kirill Grishenko, men som följd av att Malykhin testat positivt för covid-19 flyttades mötet till 11 februari. I stället avrundas galan med två semifinaler i organisationens kickboxningsturnering i fjädervikt. Favorittippade armeniern Marat Grigorian möter fjärderankade belarusen Chingiz Allazov, medan thaiboxningstjärnan Sitthichai ställs mot georgiern Davit Kiria.

Kvällens sista MMA-match sker mellan förstarankade Kim Jae Woong, som vill avverka den kaxiga fjärderankade Tang Kai. Det lär bli avslut i det här lättviktsmötet och vinnaren sitter i första parkett när nästa titelutmanare ska utses. På huvudkortet syns också UFC-bekantingen Jarred Brooks som under tiden i UFC ställdes mot Deiveson Figueiredo, vilket amerikanen förlorade med en hårsmån via delat domslut. Han möter rear naked choke-experten Koha Minowa.

Fullständigt kort och sändningstid
Gör en minnesanteckning om att du på fredagen den 28 januari ska börja låtsasjobba kring lunch. Klockan 11:30 börjar sändningen, i vanlig ordning kan du njuta av underhållningen helt gratis genom organisationens app eller på Youtube.

Huvudkort
Fjädervikt, kickboxning – Marat Grigorian vs. Chingiz Allazov
Fjädervikt, kickboxning – Sitthichai vs. Davit Kiria
Fjädervikt, MMA – Kim Jae Woong vs. Tang Kai
Lättvikt, MMA – Ruslan Emilbek Uulu vs. Zhang Lipeng
Tungvikt, kickboxning – Rade Opacic vs. Francesko Xhaja
Stråvikt, MMA – Hiroba Minowa vs. Jarred Brooks

Underkort
Fjädervikt, kickboxning – Jo Nattawut vs. Dovydas Rimkus
Flugvikt, MMA – Tatsumitsu Wada vs. Wang Shuo
Weltervikt, MMA – Hiroyuki Tetsuka vs. Zebaztian Kadestam
Lätt tungvikt, MMA – Anderson Silva vs. Paul Elliott (inte samma Anderson Silva som du tänker på)
Catchvikt, thaiboxning – Smilla Sundell vs. Diandra Martin

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer