ArtikelNyhet

Inför UFC 270: Ngannou vs Gane

Det är dags att göra upp om vilken tungviktare och vilken lättviktare som förtjänar bältet på riktigt. Galans huvudrätt består av tungviktsmästaren Francis Ngannou som ställs mot interimmästaren och forna träningskamraten Ciryl Gane. Dessutom blir det ytterligare titelförsvar – en rubber match mellan Brandon Moreno och Deiveson Figueiredo som gör upp om flugviktsbältet. Här kan du fräscha upp minnet inför helgens gala, få koll på snackisarna och se fullständiga kortet samt sändningstiderna.

Äntligen dags för årets första numrerade gala. I skrivande stund ser det ut att bli 14 matcher på Honda Center i Kalifornien, uppställningen toppas med titelmatcher i organisationens lättaste och tyngsta division.

Galans finalnummer består av tungviktsmästaren Francis Ngannou som ställs mot interimmästaren och forna träningskamraten Ciryl Gane. Oddsen just nu har obesegrade Gane i svag favör, men en tidig spektakulär knock är en lågoddsare.

Gane vill rimligen försöka hålla distans från Ngannous ”one punch power” och sakteligen bryta ner mästaren. En utdragen match bör vara till Ganes fördel – Ngannou har inga domslutsvinster, och hans tre samtliga förluster har skett via domslut.

Kan vara Ngannous sista UFC-match
Francis Ngannou och hans team har skapat rubriker genom pågående tjafs med UFC. En del av missnöjet har bestått av att organisationen ville jäkta tillbaka Ngannou in i buren efter titelförsvaret mot Stipe Miocic, att då introducera ett interimbälte upplevde mästaren som respektlöst. En förlust i helgen kan leda till att Ngannou blir en fri man, och han frestas av att gå över till boxning.

– Jag är tungviktsmästaren! Och jag vill vara tungviktsmästare i UFC. Men när du kommit en bit i den här leken, så märker du hur politiskt det är. Businessbiten av detta är inte särskilt trevligt, det är inte lika lätt som sporten i sig, har han sagt till mmafighting.com.

Ytterligare kul fakta, som kan vara trösterik för tittare som vill hålla sin kampsportsdröm vid liv, är att Ngannou och Gane har förhållandevisa korta erfarenheter av sporten. De började inte träna kampsport förrän senare halvan av 20-årsåldern.

Flugviktarna står för ikonisk trilogi
Galans näst sista match är den blixtrande trilogin mellan Brandon Moreno och Deiveson Figueiredo, som fått många fans att ge divisionen uppmärksamheten den förtjänar. Flugviktarnas första möte under 2020 var ett oavgjort men episkt krig, som innebar att Figueiredo fick behålla sin titel. Matchen är en nutida klassiker, fick Fight of the Night-bonusen och kan återupplevas här. Det är nästan nostalgiskt att minnas hur Figueiredo då sågs som onåbar och och snällisen Moreno var offerlammet som burits fram till altaret.

Uppföljningsmatchen i juni 2021 (som kan ses här) fick tittarna att tappa hakan – en fin rear naked choke i tredje ronden gav underdogen Brandon Moreno bältet, prestationsbonus och en stärkt position som publikfavorit. Det är svårt att inte få tårar i ögonen vid åsynen av en varm och värdig Figueiredo som grattar den överväldigade och störtgråtande Brandon Moreno.

Under deras tredje möte kan du återigen räkna med teknisk action från början till slut, som kommer sätta tonen för resten av året bland de topprankade flugviktarna. Figueiredo och Moreno har inte gjort annat än att möta varandra sedan den där decemberkvällen förrförra året, medan divisionens toppnamn Askar Askarov och Alexandre Pantoja står i farstun och stampar.

Storspexaren, framtidslöftet och annat sevärt
Resten av huvudkortet blir också prima underhållning. Studsiga welterviktaren Michel Pereira, som gjort sig känd för att slåss med en spektakulär stil på gränsen mellan kreativitet och kaos, har sett mer balanserad ut på sistone. Han ställs mot debutanten Andre Fialho som förtjänat nya jobbet efter fyra tidiga stående avslut under 2021. Vi ser också Cody Stamann och Khabib-kusinen Said Nurmagomedov, vilket lär bli en bra match.

Trots numrerad gala är det förhållandevis okända namn på underkorten. Här kan obesegrade fjäderviktslöftet Ilia Topuria nämnas, som knockade supergrapplern Ryan Hall. Topuria skulle ställas mot sin begåvade like Movsar Evloev, men sistnämnda testade positivt för covid-19. Charles Jourdain ersätter honom.

Till UFC 270 tillkommer också ett tidigt underkort och här kan två Contender Series-bekantingar nämnas. Lättviktaren Matt Frevola behöver verkligen en vinst, men får en tuff utmaning. Han möter den obesegrade debutanten Genaro Valdez som också synts i UFC-såpan, men ståtar med att i sina tio proffsmatcher radat upp sju knockar och tre submissions. Blott en gång i karriären har han sett en tredje rond.

Namnen som strukits från kortet äro många, bland annat Jared Cannonier och Derek Brunson, Alexa Grasso och Vivane Araujo, samt Ezekiel-mannen Aleksei Oleynik som skulle mött Greg Hardy.

Fullständigt kort och sändningstider
Här nedan följer kortet med reservation för ändringar.

Huvudkort – Startar kl 04:00 svensk tid – Livestream
Tungvikt (titelmatch) – Francis Ngannou vs. Ciryl Gane
Flugvikt (titelmatch) – Brandon Moreno vs. Deiveson Figueiredo
Tungvikt – Sergey Spivak vs. TBA (Greg Hardy var bokad men har skadat sig)
Weltervikt – Michel Pereira Lima vs. Andre Fialho
Bantamvikt – Cody Stamann vs. Said Nurmagomedov

Underkort – Startar kl 02:00 svensk tid – Livestream – UFC Fight Pass
Mellanvikt – Rodolfo Vieira vs. Wellington Turman
Bantamvikt – Raoni Barcelos vs. Victor Henry
Fjädervikt – Charles Jourdain vs. Ilia Topuria
Weltervikt – Pete Rodriguez vs. Jack Della

Tidigt underkort – Startar kl 00:00 svensk tid – Livestream – UFC Fight Pass
Bantamvikt – Tony Gravely vs. Saimon Oliveira
Weltervikt – Michael Morales vs. Trevin Giles
Stråvikt – Silvana Juarez vs. Vanessa Demopoulos
Lättvikt – Matt Frevola vs. Genaro Valdez
Flugvikt – Kay Hansen vs. Jasmine Jasudavicius

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer