Okategoriserade

Sponsrad: Hur akupunktur hjälper professionella atleter inom kampsport

Akupunktur som anses vara en del av den traditionella kinesiska läkekonsten, praktiseras fortfarande, mer än 2000 år efter behandlingens uppkomst. Akupunktur utgör några av de äldsta behandlingsformerna inom kinesisk hälsa och medicin. Många vänder sig idag till akupunktur som en alternativ behandling för bland annat smärta. På senare tid har det även blivit ett verktyg för professionella atleter, särskilt inom kampsport. 

Akupunktur kan hjälpa mot smärta samt minska stress, vilket kan hjälpa atleter som ådragit sig skador att återhämta sig fortare. Värt att nämna är dock att akupunktur som behandlingsform inte är bevisat effektiv. Studier både bekräftar att behandlingen fungerar men andra studier påvisar också att den inte ger någon märkbar effekt.

I kampsport så är det viktigt att hela kroppen är i balans. Behandling med akupunktur är fördelaktig då det finns en uppfattning om att man med akupunktur kan kanalisera kroppens olika livsenergier. Alla nerver i vår kropp är sammanvävda, och när energi flödar genom alla nerver på en och samma gång, då upplever vi balans. Denna behandling blir allt mer populär i Sverige, du kan exempelvis få behandling med akupunktur i Göteborg.  

Nedan så kommer vi att ta upp exempel för hur akupunktur hjälper professionella utövare av kampsport. 

Återhämtning

Genom regelbunden behandling kan akupunktur spela en viktig roll i kroppens förmåga att återhämta sig snabbare. Genom att använda sig av denna kinesiska metod så ökar man kroppens cirkulation runt särskilda områden där man eventuellt är öm, skadad eller stel. Utövar du exempelvis MMA och har fått sparkar mot ben eller ådragit dig andra skador så är det extra viktigt att stimulera blodcirkulationen för att kroppen ska återhämta sig bättre. 

Med ökad cirkulation så kan musklerna i området där akupunkturen utförs slappna av. På så vis kan behandlingen hjälpa kroppens återhämtning. Många inom kampsporter som har blivit drabbade av skador använder akupunktur som ett knep för att komma tillbaka snabbare.

Bättre flexibilitet

Akupunktur används ofta när personer är stela eller har knutar i särskilda områden av kroppen. Metoden används för att lösa upp knutor i musklerna och kan även sänka inflammation och svullnad i särskilda områden. Således så ökar det kroppens rörlighetsförmåga. Antalet behandlingar som behövs kan variera men en del upplever effekt efter endast ett fåtal behandlingar och kan röra sig bättre. Andra kan behöva akupunktur flera gånger innan de upplever en märkbar skillnad.

Reducera stress och förbättra sömn

Akupunktur är en behandling som kan hjälpa kroppen att slappna av, samt anses kunna återinföra harmoni. Genom att öka blodcirkulationen ökar mängden serotonin och kortisol. Detta gör att stressnivån minskar, och att man kan falla i djupare sömn. 

Sömnen är särskilt viktig för de som sysslar med boxning, MMA, Jiu Jitsu osv, eftersom kroppen återhämtar sig medan vi sover. Sömn är avgörande eftersom det hjälper kroppen återuppbyggas starkare och göra den redo för en ny dag av träning. 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer