Artikel

Efterlängtad titelmatch i lätt tungvikt på Superior Challenge 24

Norges Kenneth ”Ymir” Bergh är en av Europas absolut främsta MMA-atleter och hetaste namn inom sporten. Nu får han möjlighet att tävla mot Bellator-veteranen Ederson ”Lion” Macedo om den prestigefyllda lätta tungviktstiteln på Superior Challenge 24, den 5 februari på Annexet.

Den efterlängtade titelmatchen i lätt tungvikt skulle ha ägt rum på förra Superior Challenge galan men matchen ställdes in efter att Kenneth Bergh (8-0) fördes till sjukhus p.g.a. allvarlig Stafylokock-infektion i benet. Vi passade på att ställa några frågor till ´Bergh, som länge tränat med några av Nordens absoluta MMA-elit som bl.a. UFC-fightern Jack HermanssonMartin Hamlet och Håkon Foss:

Hur känns det att äntligen få gå in i buren igen:
– Det känns jättebra och jag är väldigt glad över att vara tillbaka i Superior Challenge.

Över två år utan match är lång tid. Tror du att det kommer påverka dig?
– Jag bekymrar mig inte om saker utanför min kontroll och därför ser jag bara fram emot att visa upp min utveckling och mina framsteg som idrottsman sedan min senaste match.

Du kan markera din comeback genom att bli Superior Challenges nya mästare i lätt tungvikt. Vad tycker du om det?
– Titeln gör saker ännu sötare.

Hur kommer du att förbereda dig för matchen?
– På Frontline Academy med mitt team.

Vad kan du säga om din motståndare Ederson Macedo?
– Han är svartbälte i brasiliansk Jiu-Jitsu och en erfaren fighter. Jag tror att det är en matchning som kommer bjuda publiken på stor spänning.

Om du skulle vinna, hur tror du att titeln kommer påverka din karriär?
– Just nu är fokus på en sak, att säkra Superior Challenges titelbälte den 5 februari.

Båda fighters är 189 cm långa och går runt på ca 109 kg i normalvikt. Ederson Macedo (pro MMA-record 10-6-0) är född och uppvuxen i Rio de Janeiro där han tränat med legender som Spider Anderson Silva och Ronaldo Jacare på Xgym och tävlat i bl.a. Jungle Fight. Han är svartbälte I brasiliansk Jiu-Jitsu och har även bakgrund inom Thaiboxning. Sedan ett tag tillbaka är han bosatt i London där han tränar för London Shootfighters. Vi ställde även några frågor till Ederson Macedo:

Till det nordiska folket som kanske inte känner till dig så väl; hur skulle du beskriva dig själv som fighter?
– För det första är jag väldigt glad över att få tävla i Superior Challenge och i Norden, tack för att ni bjuder in mig. Jag är en väldigt fokuserad och disciplinerad fighter som älskar det jag gör. Att vara en fighter har alltid varit mitt drömyrke sedan jag var barn, så jag känner mig väldigt lyckligt lottad som har fått möjligheten att följa min passion. Jag har svart bälte i brasiliansk Jiu-Jitsu och även erfaren inom Muay Thai. Jag tycker om att blanda ihop mina fighting-stilar och därför blir mina matcher alltid olika.

Hur kännes det inför den här matchen?
– Jag mår bra. Sedan matchen ställdes in på förra Superior Challenge har jag fortsatt med mina träningsrutiner för att vara redo. Jag är glad att Kenneth har återhämtat sig så att vi äntligen kan mötas.

Kenneths senaste match var i december 2019. Tror du att det är en fördel för dig?
– Jag ser det inte riktigt som en fördel. Keneth har inte tävlat på länge men han har tränat konstant under hela tiden så jag är övertygad om att vi kommer göra en fantastisk match.

Det var även ett tag sedan du gick match. Tror du att ringrost kommer påverka dig?
– Som jag sa, vi fighters tränar konstant och vi är alltid redo. Min senaste match på Bellator var över ett år sedan men jag har tränat hela tiden. Jag är redo och kan inte vänta på att gå in i buren igen.

Hur förbereder du dig för matchen mot Kenneth Bergh?
– Kenneth är en bra fighter men jag kommer till Sverige väl förberedd och med en bra strategi. Jag kommer inte att ge bort något, du får bara vänta och se.

Titelmatchen mellan Kenneth Bergh och Ederson Macedo går i lätt tungvikt -93 kg på Superior Challenge 24. 

– Kenneth Bergh är en av Europas absolut främsta och hetaste namn i viktdivisionen. Macedo är en tuff och erfaren fighter. Stilmässigt är det en otroligt intressant och spännande matchning. Jag ser verkligen fram emot det här mötet som jag tror kan bli kvällens match, berättar Babak Ashti, grundaren av Superior Challenge.

Det är första gången som Superior Challenge arrangeras på Annexet arena i Stockholm. Den 5 februari kommer bli en oförglömlig kväll som går att avnjuta live på plats i arenan via parkett- och ringsideplatser eller via VIP-paket med VIP-bord och Champagne.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer