ArtikelNyhet

Inför UFC Fight Night 199 Lewis vs. Daukaus

Det blir ingen klassisk nyårsgala i år, i stället är det Derrick Lewis och Chris Daukaus som får sätta punkt för UFC-året 2021. De får sällskap av en rad älskade veteraner och lovande talanger.

Det här kortet är ändå så pass starkt att det nästan känns konstigt att galan inte är numrerad, inte minst nu när året lider mot sitt slut. Här finns trotjänare tillika publikfavoriter som Wonderboy och Darren Elkins, men också hajpade namn som Belal Muhammad och Amanda Lemos, samt en hel del bekanta ansikten från UFC-såporna. Passa på att njuta, efter detta tar UFC ett fyra veckor långt uppehåll.

Toppmöte mellan tunga avslutsartister

Huvudmatchen utgörs av ett tungviktsmöte mellan skojiga Derrick Lewis (25-8) och up-and-comern Chris Daukaus (12-3). Lewis återvänder efter att ha förlorat interimbältet till Ciryl Gane via TKO i matchens sista minut. Daukaus har bestämt sig för att lägga polisyrket på is för att jaga guld i tungviktsdivisionen, han håvade hem matchbonusar för sina tre senaste vinster. I marknadsföringen av helgens huvudmatch betonar UFC att duon har sammanlagt 31 KO-vinster. Den som skulle lyckas lägga till ytterligare en KO profilerar sig som kandidat till en titelmatch under 2022. Året kommer inledas med att mästaren Ngannou och interimmästaren Gane ska göra upp om vem som är tungviktsdivisionens starke man.

Kvällens co-main består av Stephen Thompson (16-5) och Belal Muhammad (19-3). Senast vi såg Wonderboy blev han övermannad på marken av Gilbert Burns. Belal kommer från en domslutsvinst mot Demian Maia, ett värdigt sätt att vända blad efter den rekordgrova ögonpetningen som Belal utsattes för under mötet med Leon Edwards i mars.

Flera intressanta möten på huvudkortet

Brasilianskan Amanda Lemos (10-1) är 34 år, men spås en ljus framtid i damernas spännande stråviktsdivision. Nio av hennes tio vinster är avslut, de flesta av dem är tidiga KO eller TKO. Trots det lär Lemos inte bli någon publikälskling, 2017 besudlades hennes rykte med en dopingavstängning för anabola steroider. Egentligen skulle Amanda Lemos mött sjätterankade Nina Nunes, men i stället ställs hon mot Angela Hill (13-10) som därmed blivit kortets största underdog. Rutinerade Hill vann TUF-finalen 2014 men har skakig historik i organisationen, åtta vinster och tio förluster (flera delade domslut). Senast vi såg henne förlorade hon på domslut mot Tecia Torres.

Vi ser också Raphael Assuncao (27-8) som tillbringat många år i bantamviktsdivisionens toppskikt. Brassen har tre raka förluster mot tre toppnamn (Moraes, Sandhagen och Garbrandt) men drömmer fortfarande om titeln, nu ska han försöka rycka upp sig mot Ricky Simon (18-3). Simon befinner sig i en trefaldig vinstsvit, senast en domslutsvinst mot Brian Kelleher.

Huvudkortet inleds av ett möte som blir svårt att slita blicken från. Cub Swanson (27-12) har förhoppningsvis slickat såren efter att ha blivit tidigt avslutad av Giga Chikadze i maj. Han möter (till slut) lejonhjärtat Darren Elkins (26-9) som gång på gång blodar ner buren men lyckas vända matchen i grevens tid. Matchningen är en given kandidat till bonusutdelningen.

Sevärt på underkortet samt sändningstiderna

Underkortet toppas av grapplingproffsen Dustin Stoltzfus (13-3) och Gerald Meerschaert (33-14). Bägge två var ursprungligen inbokade mot andra motståndare på kortet.

Svenska MMA-fans kan också hålla ett extra öga på mötet mellan Macy Chiasson och Raquel Pennington, eftersom de är i samma sfär som Pannie Kianzad och Lina Länsberg. För övrigt skulle Pennington egentligen mött Julia Avila.

Dock är det osannolikt att många svenska tittare är beredda att se underkortet i direktsändning, eftersom det startar klockan fyra på söndagsmorgonen. Morgonpigga kan se huvudkortet live, det startar klockan sju på morgonen och sänds på Viaplay.

UFC Vegas 45: Lewis vs. Daukaus – Matchkort & Tider

Huvudkort (Startar kl 01:00 svensk tid – Livestream)

Tungvikt – Derrick Lewis vs Chris Daukaus

Weltervikt – Stephen Thompson vs. Belal Muhammad

Stråvikt – Amanda Lemos vs. Angela Hill

Bantamvikt – Raphael Assuncao vs. Ricky Simon

Lättvikt – Diego Ferreira vs. Mateusz Gamrot

Fjädervikt – Cub Swanson vs. Darren Elkins

 

Underkort (Startar kl 22:00 svensk tid – Livestream – UFC Fight Pass)

Mellanvikt – Dustin Stoltzfus vs. Gerald Meerschaert

Bantamvikt – Raoni Barcelos vs. Victor Henry

Tungvikt – Justin Tafa vs. Harry Hunsucker

Flugvikt – Sijara Eubanks vs. Melissa Gatto

Fjädervikt – Charles Jourdain vs. Andre Ewell

Fjädervikt – Raquel Pennington vs. Macy Chiasson

Tungvikt – Don’tale Mayes vs. Josh Parisian

Lättvikt – Jordan Leavitt vs. Matt Sayles

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer