ArtikelNyhet

Inför UFC 267: Blachowicz vs. Teixeira

Julafton kommer tidigt i år. Två bälten står på spel, och en svensk återvänder och vi får dessutom optimala sändningstider.

För många är nog den mest intressanta matchen den mellan den svenske vinstmaskinen Khamzat Chimaev som gör comeback och möter kinesen Li Jingliang! Förutom detta så bjuds vi bland annat även på när Jan Blachowicz försvarar tungviktsbältet mot Glover Teixeira, samt en titelmatch om interimbältet i bantamvikt mellan Petr Yan och Cory Sandhagen. Allt detta och mycket, mycket mer nu på lördag den 30 oktober med start 16.30 svensk tid.

Här hittar du uppvärmningen (vilket bland annat innebär uppsnack, fightcard och en minidokumentär om Khamzat) inför helgens UFC 267.

Först, ett återseende som både Sverige och hela världen väntat på. Tillfrisknandet från covid-19 gick frustrerande segt, men nu är Khamzat ”Borz” Chimaev (9-0) tillbaka för att möta Li ”The Leech” Jingliang (18-6). Hisnande underhållning lär vara garanterad och därför har mötet förärats en plats på huvudkortet.

Det var under ynka tre månader under 2020 som Khamzat Chimaev dundrade in i divisionen och levererade tre matcher med prydliga avslut, där svensken knappt hann bli svettig. Trots potentiell ringrost och den tunga psykologiska bördan som hajp medför, så är Khamzat favoriten enligt officiella oddsen.

Sedan UFC-debuten 2014 har Li Jingliang gått segrande ur 10 av 14 matcher, sju av dem har varit avslut via slag eller sparkar och den senaste var mot Santiago Ponzinibbio. En prognos inför lördagskvällen är att matchen börjar med headhunting från både svensken och kinesens sida. Om matchen fortskrider kanske vi får se lite mer av Khamzats brottning – 2015 var han svensk mästare i fristilsbrottning och som junior ingick han i det tjetjenska landslaget. Under presskonferenserna höll svensken huvudet kallt, i vanlig självsäker ordning.

– När jag mötte Gerald Meerschaert sa dom ”han har flest submissions i divisionen”, folk kommer alltid prata om att någon är bättre än jag är. Jag vet vem jag är, sa han.

En vinst lär ge Khamzat chansen att möta rankat motstånd. Om du har dålig koll på Khamzat så kolla i klippet nedan.

Finsk publikfavorit på underkortet

För sin första UFC-lön köpte han en säng till sin kära änkemamma. Snart har sju år gått sedan finurliga Makwan Amirkhani gjorde sin oförglömliga debut i UFC inför publiken i Stockholm, då ”Mr. Finland” håvade hem matchbonus efter en flygande knä-knock ynka åtta sekunder in i matchen.

På sistone har Makwan mött sin första tyngre uppförsbacke i organisationen. Facit för de fem senaste matcherna är tre förluster och två vinster (där bägge vinsterna var mycket tillfredsställande avslut via anakonda). Det tåls att poängtera att förlusterna var mot de starka namnen Shane Burgos och Edson Barboza. Den tredje och senaste förlusten skedde mot Kamuela Kirk i juni, och blev omdiskuterad eftersom många tittare tyckte Makwan gjort tillräckligt för att förtjäna domslutsvinsten.

Egentligen var Makwan Amirkhani bokad mot Tristan Connelly. På lördag ställs han i stället mot strikern Lerone Murphy (11-0-1) som gjort tre matcher i UFC och kammat hem matchbonus (efter att ha avslutat Ricardo Ramos via TKO i första ronden). Mötet sker på underkortet och ”Mr. Finland” går in som underdog mot Lerone Murphy.

Frågan är om gammal är äldst

För andra gången ska Polens stolthet Jan Blachowicz (28-8) försvara tungsviktsbältet. Första försvaret var i samband med att Israel Adesanya försökte dryga ut sitt CV.

Grappling-geniet Glover Teixeira (32-7) har hunnit bli 42 år nu när det är dags för honom att få sin andra chans att knipa bältet. Brassen har gjort sig förtjänt av titelchansen genom en femfaldig vinstsvit, senast en RNC-vinst mot Thiago Santos i november i fjol. Innan dess var det den där matchen då alla vittnen bönade Anthony Smiths hörna att ha nåd och kasta in handduken.

Om Teixeira lyckas på lördag blir han den äldsta bältesinnehavaren i UFC:s historia. Blachowicz har noterat att brassen känns fräsch eftersom han verkar hittat nya knappar i träningen.

– Jag förväntar mig den bästa Glover någonsin, eftersom det här kanske är hans sista match, kanske han sista chans att få titeln, så jag måste vara redo för den bästa Glover någonsin, sa Blachowicz under en presskonferens.

Färskt i mästarens minne är Alexander Gustafssons upplägg från mötet i Stockholm 2017, då Alex valde stående nötning av Teixeira fram till femte ronden och uppercut-avslutet. Blachowicz själv tippar en vinst via KO i andra eller fjärde ronden via uppercut eller vänsterkrok.

Utmärkta sändningstider i Europa

Kvällens co-main skulle egentligen varit en välbefogad returmatch mellan Aljamain Sterling (20-3) och Petr Yan (15-2). I mars blev Sterling först i UFC:s historia med att få bältet runt midjan genom att ha varit föremål för ett otillåtet, diskvalificerande knä. Antiklimax, minst sagt. Tyvärr fick returmatchen skrotas eftersom Sterling är skadad.

Cory Sandhagen (14-3) har klivit in som ersättare mot Petr Yan och ett interim-bälte har slängts in i potten.

Mötet lär förstås bli högklassig underhållning, precis som resten av huvudkortet som är fyllt till brädden av rankade fighters, hajpade dagestanier och allmänna bonusmaskiner. Inte sedan 2011 har vi haft en pay per view-gala på vår kontinent, så ring dina vänner, boka bord på sportbaren eller hissa upp projektorduken nere på klubben. Galan går i Abu Dhabi, därför börjar underkortet 16:30 svensk tid på lördag (den 30 oktober), huvudkortet startar vid 20:00. UFC 267 sänds också på Viaplay.

UFC 267 – Huvudkortet

Lätt tungvikt – Jan Blachowicz vs. Glover Teixeira

Bantamvikt – Petr Yan vs. Cory Sandhagen

Lättvikt – Islam Makhachev vs. Dan Hooker

Tungvikt – Alexander Volkov vs. Marcin Tybura

Weltervikt – Li Jingliang vs. Khamzat Chimaev

Lätt tungvikt – Magomed Ankalaev vs. Volkan Oezdemir

 

Underkort

Stråvikt – Amanda Ribas vs. Virna Jandiroba

Fjädervikt – Ricardo Ramos vs. Zubaira Tukhugov

Mellanvikt – Albert Duraev vs. Roman Kopylov

Weltervikt – Elizeu dos Santos vs. Benoit Saint-Denis

Lätt tungvikt – Shamil Gamzatov vs. Michal Oleksiejczuk

Fjädervikt – Makwan Amirkhani vs. Lerone Murphy

Mellanvikt – Hu Yaozong vs. Andre Petroski

Lättvikt – Magomed Mustafaev vs. Damir Ismagulov

Flugvikt – Tagir Ulanbekov vs. Allan Nascimento

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer