ArtikelNyhet

UFC 268: Usman vs. Covington 2

Trodde du att du skulle få lite tid att smälta förra helgens förstklassiga gala? Fel. Ytterligare en numrerad gala är på gång från UFC och två bälten står på spel. Det finns en röd tråd mellan kvällens två titelmatcher: en dålig förlorare ska få en ny chans. Som huvudrätt bjuds vi på en hatmatch och returmötet mellan de forna träningskompisarna Kamaru Usman (19-1) och Colby Covington (16-2). Kvällens co-main, som även det är ett returmöte står mellan bältesinnehavaren i stråvikt Rose ”Thug Rose” Namajunas (10-4) och Weili Zhang (21-2). Här kommer lite uppsnack inför nattens gala – UFC 268 som drar igång den 6 november.

Tiden är kommen för welterviktsmästarens femte titelförsvar. För andra gången blir det hatmatch mellan forna träningskompisarna Kamaru Usman (19-1) och Colby Covington (16-2). Låt oss titta i backspegeln. Sedan dåvarande titelinnehavaren Tyron Woodley blev totalt överkörd 2019 har Usman försvarat bältet mot Covington, Masvidal, Burns och så Masvidal igen. Gilbert Burns kom nära, men närmast kom Covington. Både Usman och Covington är brottare, men förra mötet blev en stående ”slugfest” som avrundades med en TKO-vinst i matchens sista minut.

Covington har varit sällsynt i buren på sistone. Sedan femronderskriget mot Usman i december 2019 har han bara gått en match, i september förra året mosade han den falnande Tyron Woodley (som sabbade sitt revben i sista ronden). Kamaru Usman går in som favorit, mötet lär bli en spektakulär kandidat till bonusutdelningarna, och vi lär inte se några artighetsgester männen emellan. I vanlig ordning har Covington gödslat matchen med personliga påhopp.

Om skiten träffar fläkten så står fjärderankade Vicente Luque redo att hoppa in som ersättare. Som slutnot kan nämnas att den här divisionen blivit extra spännande tack vare att Khamzat Chimaev dundrar igenom den.

Forna mästaren vill ha revansch

Kvällens co-main är ett nytt möte mellan Rose Namajunas (10-4) och Weili Zhang (21-2). Än en gång kunde underskattade ”Thug Rose” få tittarna (och Zhang för den delen) att tappa hakan genom en klockren huvudspark i första ronden. Sex månader senare är den hämndlystna avslutsmaskinen Weili Zhang tillbaka med målet att bli bältesinnehavare på nytt, i hörnan finns nya coacher från Fight Ready (klubben förknippas också med Henry Cejudo och The Korean Zombie, bland annat). Vad som helst kan hända – de officiella oddsen är så jämna de kan bli.

Detta toppmöte i stråvikt är de enda damerna på kortet, efter att mötet mellan Germaine de Randamie och Irene Aldana ställdes in på grund av skada hos förstnämnda.

Ett huvudkort att längta efter

Resten av huvudkortet är stjärntätt. Den inleds med Justin Gaethje (22-3) som slickat sina sår från förlusten mot Khabib förra oktober, då amerikanens fyrfaldiga segersvit avslutades. Han ställs nu mot forna Bellator-mästaren Michael Chandler som i UFC gick upp som en sol (mot Dan Hooker) och ner som en pannkaka (mot Charles Oliveira).

Trotjänaren Frankie Edgar (24-9) har nyligen fyllt 40, och får chansen att lyfta sitt svajiga matchfacit mot forna TUF-medverkaren Marlon Vera (17-7-1). Frankies senaste insats i buren slutade snöpligt genom Cory Sandhagens flygande knä ynka 28 sekunder in i matchen. Marlon Vera är fortfarande den enda som besudlat snackisen Sean O’ Malleys CV.

Vi får också se revanschsugna Shane Burgos (13-3) mot Billy Quarantillo (16-3).

Omtyckta lättviktare på underkortet

Även underkortet är fullt av nämnvärda namn. Exempelvis kompetenta brottaren Al Iaquinta (14-6-1) och publikfriaren Bobby Green (27-12-1) som båda två kommer från två raka förluster vardera. Spex åsido, Bobby Green har faktiskt inte fått ett avslut sedan 2013, trots att han fått 13 chanser sedan dess. Forna titelutmanaren Iaquinta har inte varit i buren på över två år, senast vi såg honom var i samband med domslutsförlusten mot Dan Hooker.

Vi kommer också se forna hajptåget Edmen Shahbazyan försöka återfå sin glans via ett möte med Nassourdine Imavov, vars matchhistorik i UFC är två vinster och en förlust sedan debuten för ett år sedan. Och om du undrar: ja, Edmen Shahbazyan är kvar hos skandalcoachen Edmond Tarverdyan.

Till och med underkortet har namn värda att nämna. Här ser vi Dustin Jacoby, som lämnade MMA för att prova vingarna som kickboxare i Glory, och har lyckats bra efter att han återvände till buren under 2020. Vi ser också rutinerade tungviktaren Gian Villante förmodligen få sin sista chans att rädda karriären i UFC.

Fullständigt kort och tider

Galan går på lördag i Madison Square Garden i New York, så det är skräptider för svenska tittare. Nattuggor kan få en skymt av tidiga underkortet som drar igång klockan 23 på lördagskvällen, underkortet börjar klockan 01 och huvudkortet startar 03 under natten mot söndag.

UFC 268: Usman vs. Covington 2 – Matchkort och tider!

Huvudkort (Startar kl 03:00 svensk tid – Livestream)

Weltervikt – Kamaru Usman vs. Colby Covington

Stråvikt – Rose Namajunas vs. Weili Zhang

Bantamvikt – Frankie Edgar vs. Marlon Vera

Fjädervikt – Shane Burgos vs. Billy Quarantillo

Lättvikt – Justin Gaethje vs. Michael Chandler

Underkort (Startar kl 01:00 svensk tid – Livestream – UFC Fight Pass)

Mellanvikt – Alex Pereira vs. Andreas Michailidis

Lättvikt – Al Iaquinta vs. Bobby Green

Mellanvikt – Philip Hawes vs. Chris Curtis

Mellanvikt – Edmen Shahbazyan vs. Nassourdine Imavov

Weltervikt – Ian Garry vs. Jordan Williams

Tidigt underkort (Startar kl 23:00 svensk tid – Livestream – UFC Fight Pass)

Tungvikt – Gian Villante vs. Chris Barnett

Lätt tungvikt – Dustin Jacoby vs. John Allan

Fjädervikt – Melsik Baghdasaryan vs. Bruno Souza

Flugvikt – CJ Vergara vs Ode’ Osbourne

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer