ArtikelNyhet

Inför finalerna i PFL – chans för Sadibou Sy på match

Det här blir bästa kampsportsveckan på länge, och den inleds redan på onsdag. Det har blivit dags för finalerna i PFL, med en rejäl dos tur kan det blir svenskt på kortet med den välmeriterade kickboxaren, thaiboxaren och MMA-fightern Sadibou Sy! Här kommer snacket, sändningstiderna och samtliga matcher.

Klokt drag, ändå. Trots att det är dags för grande finale i PFL försöker de inte ens konkurrera med helgens UFC 267: Blachowicz vs. Teixeira, då vi bland annat återser Khamzat Chimaev och Makwan Amirkhani. Därmed blir det prima underhållning redan på onsdagen, då det blir finaler i de sex viktklasserna i PFL och mycket mer.

Det här är PFL
Först tar vi en teorilektion för den som inte har koll på konceptet. World Series of Fighting fick en ansiktslyftning 2017 och döptes om till Professional Fighters League (PFL). Till skillnad från de andra organisationerna har PFL istället valt liga som upplägg. Matchningarna har alltså inget att göra med den interna politiken eller externa opinionen. Precis som i andra sportligor finns en grundserie som leder till att fyra fighters kvalificerar sig till slutspel i varje viktklass.

En vinst ger tre poäng, oavgjort ger en poäng och en förlust noll poäng. Bonuspoänger utdelas vid avslut, tidiga sådana premieras. Viktklassens vinnare får en rejäl prissumma, cirka 8,6 miljoner svenska kronor enligt nuvarande valutakurs.

Så gick säsongerna för svensken
Svenska välmeriterade kickboxaren och thaiboxaren Sadibou Sy betecknas som PFL-veteran vid det här laget. 2018 var han semifinalist som mellanviktare och året därpå kvartsfinalist som welterviktare. PFL-säsongen 2020 grusades helt på grund av du vet vad. På de tio matcherna han gått i PFL har det varit lite upp och ner. Tre vinster, varav två med tidiga avslut, fyra förluster, två oavgjorda matcher, samt en no contest.

Domslutsvinsten och en snöplig no contest – efter att Sy oavsiktligen petat en motståndare i ögat – ledde till att han inte samlade ihop tillräckligt många poäng för slutspel det här året.

Ödet ville dock ge honom ytterligare en chans den 13 augusti. En skadad fighter gjorde att Sadibou Sy fick kliva in i en semifinalmatch mot Magomed Magomedkerimov, men svensken föll på målsnöret än en gång. Dagestanierns brottning blev lite för mycket, men Sy var långt ifrån försvarslös. Andra ronden fick han in flera träffar och lyckades försvara en nedtagning, men det räckte alltså inte.

På plats i USA och redo
Peppar peppar och ta i trä, om welterviktsfinalisterna Ray Cooper III eller Magomed Magomedkerimov inte kan medverka så får Sadibou Sy chans att kliva in som reserv. Svensken är på plats i USA och i hans entourage ingår Ilir Latifi, dessutom har Sadi hållit maskineriet smort genom att bland annat sparras mot Khamzat Chimaev.

Sadibou har mött Cooper III tidigare, detta under turneringen 2019, mötet blev oavgjort. Tyvärr är även Ray Cooper III en skicklig brottare, så om svensken får chansen att kliva in som ersättare blir det en grappler versus striker-match oavsett vilket. Det tåls dock att understryka att Sy fortfarande kan ståta med divisionens snabbaste avslut. Förra säsongen räckte 17 sekunder för att producera en vänsterspark rakt i levern på David Michaud (som för övrigt syntes i UFC mellan 2014 och 2015).

Sparkar att se upp för
Sympatiska Sadibou Sy är uppvuxen i Bergshamra strax norr om Stockholm, som en del av en stor syskonskara. I tonåren började hans ögon strula och många operationer har följt, synförmåga var nere på mellan 20 och 40 procent av det normala. Under 2018 hittade han linser som gav honom dubbelt så bra syn.

– Effekterna av ögonproblemen skiljer sig lite från dag till dag, till exempel är det mycket värre om jag har sovit dåligt. Men så här hade jag det redan innan jag började träna kampsport så jag har aldrig känt att det påverkar min fighting negativt, sa han till Fighter Interviews under 2016.

Pricksäkerheten har det sannerligen inte varit fel på, Sadi är känd för snygga, snabba och ofta spektakulära sparkar. Inte nog med nyss nämnda leversparken, han blev viral under 2016 efter att ha avslutat en hånfull motståndare med en huvudspark under Superior Challenge. I år fyller han 35 år och om det inte blir återseende under onsdagen, så håller vi tummarna för att han återvänder i PFL nästa år.

Rutinerade namn på kortet
Galan avrundas av obesegrade avslutsmaskinen Kayla Harrison, som dessutom är dubbla olympisk mästare i judo, samt den högst otippade finalisten Taylor Guardado. 30-åringen proffsdebterade våren 2020 i Invicta med en förlust, och var egentligen reserv i PFL. Tre domslutsvinster, varav ett delat domslut, har tagit denna underdog till finalen.

Kvällens co-main är Ray Cooper III och Magomed Magomedkerimov, de möts igen för final i herrarnas weltervikt (förra mötet slutade med giljotinvinst för dagestaniern).

För att galan inte ska bli sex matcher kort finns det andra matcher som fyller ut kortet, men utan att ingå i turneringen. På huvudkortet syns boxningsstjärnan Claressa Shields, som gör sin andra professionella MMA-match, den här gången möter hon Abigail Montes. Vi ser också UFC-veteranen Omari Akhmedhov debutera i PFL, forna Bellator-mästarinnan Julia Budd samt Chris Wade, som bland annat delat en UFC-bur med Islam Makchaev (och förlorat på domslut).

Tyvärr är sändningstiderna ingen höjdare, galan börjar vid midnatt mellan onsdag och torsdag. Om du befinner dig i Skandinavien och ändå vill se galan live är det MMA TV som gäller. 

Huvudkort

Lättvikt (final) – Kayla Harrison vs. Taylor Guardado

Weltervikt (final) – Ray Cooper III vs. Magomed Magomedkerimov

Lättvikt – Claressa Shields vs. Abigail Montes

Fjädervikt (final) – Movlid Khaybulaev vs. Chris Wade

Tungvikt (final) – Ante Delija vs. Bruno Cappelozza

Underkort

Lätt tungvikt (final) – Antonio Carlos Junior vs. Marthin Hamlet

Lättvikt (final) – Loik Radzhabov vs. Raush Manfio

Lätt tungvikt – Omari Akhmedov vs. Jordan Young

Lättvikt – Julia Budd vs. Kaitlin Young

Lättvikt – Don Madge vs. Nathan Williams

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer