Nyhet

Inför UFC Fight Night 192: Smith vs. Spann

Fastän det ”bara” är en UFC Fight Night finns det gott om spännande namn på helgens kort. Inte minst blir det svenskt återseende i buren, där vår egen Pannie ”Banzai” Kianzad möter sin tuffaste utmaning hittills i form av Raquel Pennington. Som kronan på verket så bjuds vi på en spännande match mellan Anthony ”Lionheart” Smith och Ryan Spann.

Yes, det blir svenskt i oktagonen i helgen – men av någon outgrundlig anledning är mötet på underkortet. Som vi skrivit om tidigare så möter Malmöiten Pannie Kianzad (15-5) möter den välmeriterade och rutinerade Raquel Pennington (11-8). Pannie ska förhoppningsvis förlänga sin fyrfaldiga vinstsvit som började i november 2019 med Jessica-Rose Clark och följdes upp med Bethe Correia, Sijara Eubanks och senast Alexis Davis i juni månad.

Raquel Penningtons tre senaste matcher består av en delad domslutsvinst mot Irene Aldana, domslutsförlust mot Holly Holm och en domslutsvinst mot Marion Reneau i juni 2020. Pennington har varit avstängd ett halvår, eftersom hon hävdar att hon på läkarens inrådan behövt ta mediciner som strider mot dopingreglerna.

Matchen blev verklighet efter att Pannie Kianzad frågat om Pennington var pepp på ett möte, och svenskan hoppas att det här blir matchen som skapar hajp kring faktumet att hon är en rankad fajter mitt i en lång vinstsvit.

– Jag tycker att hon är en fantastisk fajter. Jag har följt hennes karriär länge, och en ”call out” är aldrig en dålig grej, särskilt inte för mig. Jag vill bara möta motståndare som jag tycker är bra, jag skulle aldrig vilja möta dåliga motståndare, så jag skulle säga att det här är en komplimang, sa Kianzad till UFC.com.

Den mest sannolika vägen till svensk vinst sker om Pannie Kianzad lyckas kontrollera distansen och charma domarna genom hög slagvolym. Extra roligt vore förstås ett avslut – svenskans samtliga vinster i organisationen har varit via domslut. Inte sedan en match i Cage Warriors under 2014 har Kianzad lyckats stoppa en motståndare.

 

Värt att veta inför huvudmatchen

Kvällens huvudmatch sker mellan tidigare titelutmanaren Anthony Smith (35-16) och hajpade Ryan Spann (19-6). Flitiga Smith är förhållandevis ung med sina 33 år, men har redan haft en 13-årig karriär i sporten och vissa viskar om hans glansdagar är över. Senaste åren har varit upp och ner: du minns hur han blev överkörd i titelchansen mot Jon Jones 2019, avslutade allas vår Alex, och den rysliga förlusten mot Glover Teixeira där Smiths ansikte blev mos och tänderna utslagna. Domslutsförlust mot Aleksandar Rakic följde, men under 2020 och 2021 kunde ”Lionheart” sätta stopp för talangerna Devin Clark och Jimmy Crute efter en rond.

Ryan Spann stormade fram genom divisionen tills Johnny Walker ändrade på den saken i deras första rond förra hösten. Vi såg Spann senast i mars, där han avslutade Cirkunov efter en ynka minut. Också värt att notera inför galans huvudmatch är att Ryan Spann har en sylvass giljotin, han har hela åtta giljotinvinster i sin proffskarriär.

 

Färska upp minnet inför co-main

Kvällens co-main är också ett grappler versus striker-möte mellan två rankade lätta tungviktare: Ion Cutelaba (15-6-1) och Devin Clark (12-5). Som vanligt lär matchen få en explosiv inledning, eftersom Cutelaba gillar att få matchen överstökad och här jagar sin trettonde vinst på knock. Men han har haft det svajigt på sistone, de tre senaste mötena består av ett oavgjort möte mot Dustin Jacoby och två KO-förluster mot Magomed Ankalaev.

Grapplern Devin Clark lär har bråttom att få ner Cutelaba och trötta ut honom. Han lär vara revanschsugen eftersom senaste matchen, mötet i november 2020 mot Anthony Smith, slutade med en snabb triangelförlust. Innan dess hade han två domslutsvinster under 2020 mot Alonzo Menifield och Dequan Townsend.

Den nästnästsista matchen på huvudkortet är thaiboxaren Ariane Lipski (13-7) som ställs mot obesegrade tyskan Mandy Böhm (7-0-1) som med denna match tar klivet från Bellator till UFC. Det kan förstås verka mer kvalificerat att lägga mötet mellan tolfterankade Kianzad och forna titelutmanaren Pennington här – men faktumet att det inte blivit så innebär en fördel med tidsskillnaden. Du som är pigg om kvällarna kommer enkelt kunna se Pannie Kianzads match live, eftersom underkortet startar klockan 22 på lördagskvällen. Huvudkortet beräknas i sin tur att starta vid midnatt mellan lördag och söndag. Övriga namn är en intressant mix av hajpade namn, hungriga debutanter och bekantingar från UFC-såpor. Så här ser helgens Fight Night ut i skrivande stund:

Huvudkort

Sänds på Viaplay med start kl 01.00 svensk tid

 • Lätt tungvikt: Anthony Smith vs. Ryan Spann
 • Lätt tungvikt: Ion Cutelaba vs. Devin Clark
 • Flugvikt: Ariane Lipski vs. Mandy Böhm
 • Lättvikt: Arman Tsarukyan vs. Christos Giagos
 • Mellanvikt: Joaquin Buckley vs. Antônio Arroyo

Underkort

Sänds på Viaplay med start kl 22.00 svensk tid

 • Lätt tungvikt:Mike Rodríguez vs. Tafon Nchukwi
 • Bantamvikt: Pannie Kianzad vs. Raquel Pennington
 • Bantamvikt: Nate Maness vs. Tony Gravely
 • Lättvikt: Dakota Bush vs. Zhu Rong
 • Bantamvikt: Montel Jackson vs. JP Buys
 • Flugvikt: Erin Blanchfield vs. Sarah Alpar
 • Weltervikt: Impa Kasanganay vs. Carlston Harris
 • Bantamvikt: Gustavo Lopez vs. Heili Alateng
 • Flugvikt: Emily Whitmire vs. Hannah Goldy
Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer