Krönika

Söndagskrönikan: Manny Pacquiao, ”Boxningens Tjuren Ferdinand” låter nävarna tala

Det är sent på kvällen, jag flippar mellan segmenten på FITE TV (där finns mycket att se för er som inte upptäckt den betaltjänsten ännu) och jag stannar till lite vid invägningen / försnacket (preshowen) och framför allt presskonferensen för Pacquiao vs. Ugas, ja ni vet storfighten (VM-fighten i weltervikt, WBA) som nyligen avlöpte på T-Mobile Arena i Las Vegas den här helgen som gick. Manny Pacquiao har återigen, som så många gånger förut, kastat sig in i hetluften igen, mot bra, för att inte säga knivskarpt motstånd, och jag gissar att ni har tittat.  

Har han boxningsmagin kvar? 

När ni läser dessa rader då vet ni ju hur det har gått för Pac-Man. Om han gjorde det otroliga igen eller om tidens tand har gått hårt åt den filippinske världsstjärnan på sistone (sugt kraften ur honom) och om kubanske ”ynglingen” (35 år gammal) jämfört med Pac-Man som är 42, på väg mot 43 i december, Yordenis Ugas lyckats ”spoila” legendarens framfart så här på ålderns höst. Det är fullt möjligt, jag vet ju inte när jag skriver detta om Manny har sin boxningsmagi kvar. Om han lyckats plocka fram den även denna gång. Vad jag dock tror mig veta är att presskonferensen som arrangerades den 18:e augusti, inte lär ha varit något att yvas över. Jag vet detta med säkerhet redan innan, utan att jag ens har sett den. Jag scrollar förbi den och säger tyst för mig själv. Den skall jag inte se, den skippar jag rakt av, utan att tveka en endaste sekund. Manny Pacquiao är nämligen inte särskilt bra på presskonferenser. Han är slätstruken och  intetsägande. Lika bra som han är på att boxas, lika dålig är han på presskonferenser, eller alltid skulle jag säga när han framträder i olika offentliga sammanhang i samband med sina matcher. Han är på tok för snäll, och därtill fåordig. Har sällan eller aldrig ett ont ord att säga om sin motståndare. Han snackar med nävarna i ringen istället. Det hedrar honom förvisso, men det lockar inte fansen till presskonferensen och det lockar definitivt inte mig. Jag vill ha onda blickar och gärna ett uns av hat mellan kombattanterna om det skall vara värt min tid. Ugas kan vara hur färgstark han vill på pressmötet, men ”it takes two to tango” så att säga, och Pac-Man skulle aldrig sjunka så lågt så att det skulle bli tal om någon hetsig ”trash-talk” från hans sida. Han har det inte i sig. Han är som vem som helst!

En schyst hedersknyffel, stort A i ordning och uppförande 

Manny är en gentleman och en ”hedersknyffel” i grund och botten. Pacquiaos utstrålning är: Schyst och sympatisk. En sådan kille man skulle vilja ha som sin kompis. Dessa egenskaper har tagit honom långt och gjort honom både älskad och beundrad världen över. Han behöver inte gnabbas. Han är städad och ordentlig. Stort A i ordning och uppförande helt enkelt. De som vill se bråk, höra tjafs och gärna, (helst), bevittna ett tumultartat slagsmål som säkerhetspersonal tvingas bryta upp och lugna ner, kommer att bli gruvligen besvikna. Det kommer inte att ske. Eller gjorde det det? (kolla nedan så får ni se!) Det vore första gången i så fall, Pac-Man har långt till ilskan, hatet och glåporden, de finns inte där helt enkelt. Han är något av ”Boxningens Tjuren Ferdinand”, charmig och älskvärd men knappast intressant i presskonferens-sammanhang. Lite tråkigt är det onekligen men han är ursäktad. Vad är en massa babbel egentligen? Bara tomma ord! Hans boxning överskuggar ju självklart dessa eventuella brister på pressmötena. Även om jag nu medvetet struntar i försnacket, så skulle jag aldrig få för mig att missa en match med denne gigant. Verkligen inte!  Pac-Man är Pac-Man, en unik boxare med egenskaper som väldigt få boxare besitter. Vem vill missa det?

Bara för att jag ”dissar” Pac-Mans pressträffar behöver inte det betyda att ni skall göra det, därför infogar jag naturligtvis presskonferensen i spelaren nedan så ni får göra en egen bedömning om ni tycker att den filippinske superstjärnan är en spännande figur i sådana här sammanhang. ”Take a peak!

Fakta om Manny Pacquaio

Född: 1978
Proffsdebut: 1995
Matcher som proffs: 71 stycken (62-7-2, 39 KO)
Världsmästare: I åtta viktklasser, flugvikt, superbantamvikt, fjädervikt superfjädervikt, lättvikt, lätt welter,  welter och lätt mellanvikt, i alla dess former med olika titlar, WBC, IBF, WBO och WBA, The Rings Championship Belt.
Kuriosa: Omtyckt politiker i hemlandet Filippinerna där många anser att han borde ställa upp i presidentvalet!

Läs om norrmannen Kenneth Bergs medverkan på Superior Challenge här! 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer