Del Valle Nyhet

Dersén tycker till: Vem tar över som kommentator efter Paul Del Valle?

Mikrofonen har knappt hunnit stängas av sedan Paul Del Valle gjorde sin sista UFC-kommentering för Viaplay. Samtidigt som vi får tacka Paul för 5 års gediget arbete, är det på plats att spekulera i hans ersättare. Jag har allt mina tankar inom ämnet.

De 2 drömnamnen

I dagens mediala strukturer är det snarare en regel än undantag att man letar efter att fylla sina tomma platser internt. Viaplay har redan en gedigen personalstyrka då de äger rättigheter till massvis av olika sporter och ligor. Inte minst fotbollen och Premier League som är mediehusets stora slagskepp. Mina inledande namn till den tomma platsen, är två drömnamn. Etablerade kommentatorer som kanske egentligen är för ”fina” för att kommentera just UFC, men åtminstone finns de redan internt på Viaplay. Alltså inte helt orealistiska lösningar trots allt.

 Niklas Holmgren

Den orealistiska drömmen. Det vattnas i munnen bara av att föreställa sig Holmgrens skrovliga röst klockan 04:30 på natten, skrikandes efter att Khamzat Chimaev tagit hem Sveriges första UFC-titel. Niklas Holmgren är bigger then life om MMA-kommentering benämns som ”life”. Han har under de senaste 28 åren varit en av Sveriges mest uppskattade sportkommentatorer, i en karriär som bara fortsätter trumma på. Just Holmgren är en typ av kommentator som inte kommer ifrån den traditionella skolan, där man ska låta på ett visst sätt. Holmgren är mer folklig i både sitt tonläge samt ordval och hade passat som handen i handsken för att kommentera en riktigt grisig UFC-match. Ett problem är att han totalt saknar kunskap om sporten, men det hade han löst ändå. Holmgren är ett erfaret proffs och efter ett antal kommenteringar hade han minst lika bra som vi andra förstått Nate Diaz popularitet i Staterna och hur ett triangel-choke ser ut.

 Magnus Dahlborn

Dahlborn är redan inne på att kommentera kampsport under sena kvällar. Enligt mig har han sedan sitt intåg i boxningen växt fram som Sveriges i särklass bästa kampsportskommentator. Till vardags är det han som ansvarar för de brittiska boxningsgalorna Viaplay köper in, vilket han tillsammans med Luis Lagerman löser med bravur. Dahlborn gör det andra kampsportskommentatorer inte gör. Han tittar upp ifrån de basala faktorerna som vinstsviter och titlar, för att istället bjuda tittarna på en storytelling av guds nåde. Det är tack vare honom jag vet att brittiska proffsboxare kan tvingas arbeta på matvarubutiken Tesco under sin satsning och att lönerna för journeymans ibland kan bli orimligt höga. En folkbildare helt enkelt. Denna typ av kommentering hade kunnat höja statusen på UFC-sändningarna framöver och det hade varit spännande att se vad radarparet Dahlborn/Zapata kunnat uträtta tillsammans.

 Det välförtjänta valet: Sebastian Vendel-Martinez

Rösten bakom Fight Club Rush har kämpat länge på mindre event i landet. Nu kan han till slut ha gjort sig förtjänt av den mest pengafyllda kommentatorspositionen i Sverige, den på Viaplay. Vendel-Martinez har vid sidan om MMA-journalistiken framförallt gjort sig känd som kommentator och fick väl sitt riktigt stora genombrott när han kommenterade Braves galor på svenska mark förra året. Malmökillen Martinez har kanske inte den lättaste vägen för att ersätta Paul Del Valle. Rent geografiskt blir det svårt att ta sig upp till Stockholm var och varannan vecka för att sedan kuska hemåt till Skåne igen på tidig söndag morgon. Något annat som ligger han i fatet är han absoluta spetskompetens, engelskan. Sebastian är tveklöst Sveriges bästa kommentator när det kommer till det engelska språket, men det har han ingen nytta av här. Något som dock talar för Sebastians chanser att få rollen är hans kunskap inom MMA:n. Till skillnad ifrån både Holmgren och Dahlborn, är det just MMA:n som han brinner för. Kunskapen finns där redan och han hade nog kunnat kommentera den kommande galan med en dags varsel, så stor är hans grundkompetens.

 

Outsidern: Anton Turkalj  

Det har blivit ett fenomen i Skandinavien att aktiva fighters ska kommentera UFC-sändningarna. I Sverige har Pannie Kianzad och Lina Länsberg börjat kommentera medans Kenneth Berg axlat rollen i Norge. De är enligt min mening långt ifrån Viaplays bättre kommentatorer, och det finns ett helt annat namn jag vill se få chansen, Anton Turkalj. Han må framstå som oseriös i sin jargong, men han kan utan tvekan mycket om sin sport. Lägg där på hans naturliga karisma och förmåga att yttra roliga kommentarer, så kan han mycket väl bli Viaplays nya ess i rockärmen. Om Turkalj kommenterar kommer jag lyssna med båda öronen, det tror jag väldigt många andra också hade gjort.

Engelske landslagsstjärnan i boxning, Sandy Ryan gör proffsdebut på lördag – Fighter Magazine 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer