Krönika

Söndagskrönikan: Intervju med Michael Lindblad – ”Botha var en hård och elak djävel”

Värmlandsbördige, Michael Lindblad som när detta skrivs väl har passerat 50-strecket, var en proffsboxare och även duktig amatörboxare som vann SM 1991, deltog på VM samma år och syntes flitigt i
landslagsdressen under några år i slutet på 80-talet och det tidiga 90-talet. Han mötte storheter som Zeljko Mavrovic, David Tua, Alexander Gurov och Bert Teuchert. 1992 skrev han på ett proffskontrakt med den då ganska allenarådande danske demonpromotorn, Mogens Palle. En betald karriär som skulle gå över i och även omfatta en USA-satsning hos Angelo Dundee och Luis Lagerman i Florida. Slutfacit blev 24-6, 15 KO:s som proffs med en uppmärksammad fight mot OS-guldmedaljören Ray Mercer som avsked, han förlorade denna på stopp i hemstaden, Karlstad 2007.   

När jag hör av mig till min gamle klubbkamrat (RBK) Michael är det högsommarvärme och OS-tider. Den sympatiske f.d. proffsboxaren är som alltid hjälpsam och strösslar med anekdoter från den färgstarka karriären. ”Jag har sparrat med killar som James  ”Bonecrusher” Smith, Tyrell Biggs och sydafrikanske, Francois Botha. Den senare vid ett flertal tillfällen på ”training-camps”, Botha var en hård och elak djävel minns Lindblad. Mikaels proffskarriär nådde aldrig titelnivå men det var en solid och stundtals färgstark karriär. Jag vet mycket om hans boxargärning men inte allt, därför ställde jag honom inför en klassisk utfrågning. Läs den här undertill!  

Michael Lindblad Q&A 

Tja Michael, jag är nyfiken på vilka sporter du körde innan boxningen tog upp all din tid?

Jag spelade hockey på vintern och fotboll på sommaren tills jag var 16 år gammal och satte ned foten hos BK25 i Karlstad, somliga brukar säja att jag klev in & kom aldrig ut!

Hur gammal var du när du klev ner i lokalen för första gången?

Jag var som sagt 16 år gammal och redo att börja boxas fullt ut, inga diplommatcher, jag blev hårt fostrad i ringen direkt av dåvarande tränaren Bertil Österberg som sparrade mig gul å blå!

I vilken viktklass började du? Minns du din första amatörmatch? Vad hette motståndaren, hur gammal var du och hur gick det?

Jag vägde 81 kg (lätt tungvikt) i min första match, var 16 år och förlorade mot någon kille från Västerås Rolf tror jag att han hette!

Hur länge har du varit polare med Anders Holmberg? Vem av er två började först med boxningen?

Jag och Anders har hängt ihop sedan han började på BK 25 1988, finns ingen som jag sparrat lika mycket som min boxnings-broder Holmberg!
Jag började lite tidigare, 1986, och Anders anslöt 1988! Vi är mycket goda vänner!

Hur gick det till när Mogens Palle kontaktade dig om att bli proffs för hans stall? Minns du när du skrev på kontraktet? Vilket år var det?

Mogens Palle satt ringside och kollade på några amatör-matcher jag gjorde i Danmark som Werner Vasén (Mickes tränare i Redbergslid och som proffs) fixade och jag vann alla dessa på KO, så då frågade Mogens mig om jag ville bli proffs, och han hade ett kontrakt med sig där jag blev erbjuden 25 000 per match! En hiskelig summa för en värmländsk arbetargrabb, så jag accepterade och skrev på hösten 1992!

Du mötte ju David Tua på amatör-VM i Sydney, Australien 1991 var det väl ? Vad kommer du ihåg av den matchen?

Jag minns att matchen mot Tua var jämn, jag förlorade knappt på poäng,  Tua mötte sedan Felix Savon (Kuba) i matchen efter & blev stoppad av honom!

Du har ju sparrat en hel del ronder med ”The One and Only” danske publikfavoriten ”Super” Brian Nielsen, har ni även mötts som amatörer? Hur gick det i så fall? Och vad är din uppfattning om den populäre dansken? Hur var han att umgås med på träningsläger?

Brian Nielsen blev en go kompis till mig och vi sparades mycket under Palle-tiden! Brian var en grym person både privat och som boxare, och vi hade mycket kul tillsammans! Vi möttes i hans hemstad Korsör vid ett tillfälle och jag förlorade med 5-0, jag hade inte en suck!

Har du sett den nyinspelade dokumentärserien ”The Kings” (fyra avsnitt) på Viaplay om Hagler, Hearns, Leonard och Duran? I så fall vad tyckte du om den?

Nej, jag har tyvärr inte sett den serien ännu, men den lät intressant!

Du gjorde ju en sorts comeback 2007 för nystarten av svensk proffsboxning, mötte i den återkomsten, Matt Anderson, Adnan Buharalija och slutligen Ray Mercer. Hur pensionerad från boxningen var du då när du bestämde dig för återvända? Fick du slita hårt för att komma i form? Eller var det lätt?

Comebacken 2007 var sjukt kul att få vara med om, jag jobbade ju på ”Radio City” på den tiden som ju var med och promotade ”Återkomsten” som den kallades, i Skandinavium, så när Wally Munteanu frågade mig om jag ville vara med var jag inte sen att tacka ja! Jag hade ju aldrig riktigt slutat träna men såklart, jag fick kämpa på för att komma i matchform!

Slutligen vad skulle du ge för råd till Otto Wallin i den sitsen han är i nu? Vem skulle du vilja se han emot härnäst?

Gällande Otto så verkar han ha en mycket bra manager & tränare så jag tycker att han ska följa den plan de förmodligen redan har lagt! Otto mot AJ hade varit verkligen varit något att se!

På klippet nedan kan ni se Michael Lindblad i hans comebackmatch på galan ”Återkomsten” 2007 

Faktaruta

Namn: Michael Lindblad
Född: 1970
Bor: Onsala
Familj: Fru Hanna Lindblad, barn Emil 11 Ellen 9  och en vuxen dotter Jennifer Lindblad 27 år
Yrke: IT konsult säljare på Kmowit Connected
Hobby: Boxningen är idag min hobby, jag har en säck hemma i trädgården som jag pucklar på flera gånger i veckan!
Vikt idag: 109 kg
Vikt som aktiv: Från 95 till 107 kg
Det visste du inte om mig: Jag körde Epatraktor när jag började med boxning på BK25 i Karlstad 1986 16 år gammal.

Läs Teddys senaste krönika ”HÄNT I BUR & RING (6)” här!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer