The Kings Artikel

Recension: The Kings – En dokumentär om 80-talets stora mästare

Det är svårt att göra riktigt bra dokumentärer om boxning. Men med 80-talets största boxningsstjärnor har produktionsbolaget Ingenious Media haft en bra utgångspunkt. Deras nya dokumentär The Kings är nu släppt på Viaplay. Något jag här ger mig på att recensera.

Ett vakuum mellan två legendarer

Under 1980-talet befann sig boxningen i ett vakuum mellan två eror. Nyss hade sportens största stjärna genom tiderna Muhammad Ali, pensionerat sig för sista gången. Mike Tyson gjorde förvisso sin proffsdebut redan 1985, men det skulle dröja till slutet av årtiondet innan han blev ”Iron Mike” med hela världen. Under den perioden mellan de två tungviktslegendarerna formades sporten av helt andra individer. En kvartett av boxare i de lite lägre viktklasserna. Sugar Ray Leonard, Marvin Hagler, Tommy Hearns och Roberto Duran. Det är just dem producenterna James Gay-Rees och Paul Martin valt att bygga den här dokumentären kring.

https://youtu.be/_Smml9BovT0

The Kings kombinerar sport med politik

Det har blivit en populär konstform de senaste åren att försöka kombinera samhällsklimatet och politiska skeenden med idrotten som helhet. Sportjournalisten Erik Niva är ett lysande exempel på någon som byggt upp sin karriär på just denna förmågan, och The Kings försöker fylla samma funktion. De 4 avsnitten som löper på drygt 55 minuter vardera, tar sin utgångspunkt minst lika mycket ur den amerikanske politiken som boxarnas egna historier. I vissa tillfällen görs det med en beundransvärd precision (som när de påvisar industristaden Detroits förändringar i takt med hemmasonen Tommy Hearns framgångar), men i andra lägen känns det desto mer krystat. Lite som att de är så fast i sin grundidé att kombinera boxarna med politik, att de letar efter samband som inte riktigt kanske finns där. Filmskaparna verkar också ha en avig inställning till Ronald Reagan, viket gör att de politiska inslagen inte känns helt oberoende ifrån deras egen världsåskådning.

Man kan inte vara helt normal

Missförstå mig dock inte, dokumentären i sig är både genomtänkt och lysande. Den fångade mitt intresse snabbt, och det var framförallt de privata historierna som gjorde det. Allt ifrån Roberto Durans ärliga ord om sitt minst sagt hänsynslösa leverne när det kom till både spriten och kvinnorna. Historien om hur Tommy Hearns med det mytiska gymmet Kronks hjälp lyckades slå sig ur fattigdomen och bli Detroits stora idrottsikon. Att Sugar Ray Leonard inte alls var den ”gullunge” som han porträtterades som, utan snarare en skandalman med både missbruk och ett söndrigt familjeliv som följd. För att inte tala om Marvin ”Marvelous” Hagler. Mästaren som ingen uppskattade och blev pensionär i Italien när han äntligen hade börjat tjäna de största pengarna. Dokumentären är fylld av liknande historier som förklarar de 4 olika boxarnas livsöden. Det lämnar mig också med en förståelse av hur världsmästare egentligen är, de kan helt inte vara normala. För ordinära människor vann inga VM-titlar på 80-talet.

 De erfarna rösterna höjer dokumentären

Kommentatorn Larry Merchant, managern Jackie Kallen och boxningsoraklet Teddy Atlas. De är alla en stor del av den här dokumentären, trots att de inte syns på skärmen. Bakgrundsrösterna som förklarar de olika händelserna i filmen är de mest erfarna som finns i boxningsbranschen. Det ger det hela legitimitet. Man får höra om händelserna ifrån de som var just där och då. Merchant följde de alla slaviskt från sin kommentatorsroll och ingen kan förklara atmosfären på Kronks Gym i Detroit bättre än Jackie Kallen, då det var där hennes resa som manager startade.

Perfekt möjlighet för oss yngre

Min slutsats kring The Kings är att den absolut bör ses. Av förklarliga åldersskäl kunde jag aldrig själv få uppleva kvartettens största matcher i realtid, men dokumentären gav mig en större förståelse för respektive boxares gärning till sporten. Därför är The Kings en perfekt möjlighet för alla oss yngre, att faktiskt få uppleva den guldåldern som faktiskt infann sin mittemellan sportens två största stjärnor, Muhammad Ali och Mike Tyson. De som såg matcherna när de väl hände bör dock vara minst intresserade av dokumentären. The Kings är nostalgi, och en förträffligt bra sådan.

Här finns samtliga avsnitt av The Kings!

INFÖR: Matchroom Fight Camp 1 – Conor Benn är tillbaka – Fighter Magazine

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer