UFC Vegas 31 Artikel

Derséns tre punkter: Inför UFC Vegas 31 – Är Makhachev nya Khabib?

Helgens UFC-gala toppas av Khabib Nurmagomedovs påstådda arvtagare, Islam Makhachev. Vid sidan om Makhachev får vi se ex-mästaren Miesha Tate göra comeback, samt Jeremy Stephens försöka ta sin första seger på ett bra tag, efter fem misslyckade försök. Här kommer Derséns tre punkter inför lördagens gala.

1. Islam Makhachev gör allt för att bli Khabibs arvtagare

Makhachev och Nurmagomedov har varit goda vänner ända sedan barnsben.  En konsekvens av att de växte upp i brottningsmeckat Dagestan, var att de också snabbt blev träningskamrater. Khabibs nu bortgångne fader Abdulmanap Nurmagomedov, var de bådas huvudtränare och på så vis är de skapt ur samma brottningsbakgrund. Khabib var länge gruppens stora ledare och det är han minst sagt fortfarande. Men då han själv har pensionerat sig ifrån proffslivet och nu i stället sadlat om till tränare, behöver gruppen en ny fajter i världstoppen. Något Islam Makhachev i allra högsta grad försöker bli. Han är på god väg att bli Khabibs arvtagare, men än återstår det hinder på vägen. På lördag går Islam in som en gigantisk favorit. Ett favoritskap man måste kunna hantera för att överleva i toppen av UFC. Motståndaren Thiago Moises är 4 år yngre, men likväl rutinerad i buren. Han har gått vinnandes ur sina 3 senaste matcher, där han besegrade både Michael Johnson och Alexander Hernandez. På lördag måste han dock upp ytterligare en nivå i form av kvalité, men han har också en gyllene chans att försena Makhachevs väg mot att bli Nurmagomedovs arvtagare.

2. Förre detta UFC-mästaren Miesha Tate är tillbaka

Det är nu knappa 5 år sedan vi senast fick se Miesha Tate tävla i buren. Fram till sin pension ifrån sporten var hon en aktiv fajter. Hon ställdes mot alla de bästa konkurrenterna i form av Amanda Nunes, Holly Holm och inte minst Ronda Rousey som hon gick dubbla matcher mot. Tates höjdpunkt i karriären kom dock relativt kort innan pensioneringen, då hon besegrade Holly Holm via submission på UFC 196. Det innebar också att hon snodde åt sig UFC-bältet, eftersom Holm nyss hade vunnit det emot Ronda Rousey. Lyckan bleck dock kortvarig då Amanda Nunes bara några månader senare körde över Tate i hennes titelförsvar. Nunes som sedan dess aldrig varit ens nära att förlora och fortsätter lägga beslag på sina bälten. När Tate nu gör comeback är det i ett helt annat utgångsläge. Hon fyller 35 i augusti och jag finner det högst tveksamt att hon kan ta sig tillbaka till toppen. Den skepsisen verkar UFC hålla med om som låter henne möta 44-årige Marion Reneau i comebacken. Reneau som radat upp 4 raka förluster. Det här bör Miesha Tate vinna.

3. Jeremy Stephens ställs mot Kutateladzes förra motståndare

Jeremy Stephens är en av UFC:s absolut trognaste fajters. Han har varit en del av organisationen sedan 2007 och har alltid blandat och gett när det gäller matchresultat. Hans record på 28-18 är en tydlig symbol för detta, men segrarna har börjat komma allt sällan. På hans sex senaste matcher har han bara vunnit en enda, den mot Josh Emmet 2018. Därför får vi nog numera kategorisera Stephens från Iowa likt en journeymen, som UFC serverar till nya yngre förmågor. Lite extra kul den här gången är att han möter Mateusz Gamrot med en svenskkoppling. Då det var han som mötte Guram Kutateladze i sin UFC-debut och dessutom inkasserade sin första förlust mot svensken. Sedan dess har Gamrot dock revanscherat sig med en knockoutvinst mot Scott Holtzman. Segrar han mot Stephens står det klart att han hör hemma i UFC och det blir då även ett positivt besked för Kutateladze.

Galan sänds på Viaplay med start 04.00!

Fighter Magazine gör ett besök på Göteborgsklubben Majornas BK mitt i sommaren – Fighter Magazine

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer