Yigit Krönika

KRÖNIKA: Anthony Yigit har allt att vinna

Det är väl typiskt. När Anthony Yigits boxningskarriär såg ut att vara ett avslutat kapitel, då skådespelardrömmen plötsligt vägde tyngre än drömmen om en VM-titel. Det var först då chansen uppstod. På lördag går Yigit en VM-match i San Antonio (Texas) mot ett av Floyd Mayweathers största framtidsnamn. Världen är bra märklig ibland.

En lysande möjlighet

Jag minns att jag inför turneringen Muhammed Ali Trophy 2018 läste att Anthony Yigits stora målsättning var att köpa en lägenhet i Stockholm, då till han själv och sina syskon. Där och då blev han utslagen av Ivan Baranchyk och såvitt jag vet äger han ännu ingen lägenhet på den glödheta bostadsmarknaden. Nu har han dock fått en ny gyllene nyckel dit. Via ett VM-möte mot en av Floyd Mayweathers stora talanger, Rolando Romero. Men en boxare som inte går några matcher, är inte mycket av en boxare. Det är precis det som har hänt Anthony Yigit de senaste 2 åren. När matcherna uteblev i spåren av pandemin har han behövt hitta sin identitet på annat håll. Programmet Elitstyrkans hemligheter och kampen för att bryta stigmat kring ätstörningar blev början på ett nytt kapitel. Ett kapitel som nu tagit honom ända fram till en av Sveriges största skådespelarutbildningar, men samtidigt också längre ifrån tillvaron som proffsboxare. Nu står han vid ett vägskäl. Vem är egentligen Anthony Yigit 2021? Det finns en stor sannolikhet att både han själv och hans supportrar får reda på det i helgen.

Mayweather Promotions ser Yigit som en enkel motståndare

Det finns egentligen inga direkta tvivel kring hur Mayweather Promotions ser på lördagens match. Det handlar i huvudsak om att Rolando Romero ska behålla WBA:s interimtitel, en titel som ger en förtur till matcher om de största VM-titlarna. På så vis kan vinnaren här mycket väl få till ett framtida möte med Teofimo Lopez, en match som skulle bringa in hiskeliga summor. Därför har Mayweather Promotions försökt handplocka ett motstånd för att risken till att förlora ska bli så liten som möjligt. De ser därför Anthony Yigit som någon form av enkel ”måltid” de kan servera Romero, innan det är dags för de riktiga utmaningarna. De kan inte ha mer fel än så. Anthony Yigit har en amatörkarriär av högsta rang, vunnit och försvarat EM-titeln för att sen ge Ivan Baranchyk en bra match om IBF:s VM-titel 2018. Utifrån deras båda resuméer ser jag en av de som tydligt står ut, det är Anthonys. Romero är förvisso obesegrad men hans största seger är den mot Jackson Martinez, en boxare som till största delen spenderat sin karriär med matcher på Dominikanska Republiken.

En tydlig fördel till Romero

Säga vad man vill om svensk boxning, men alla kan nog hålla med om att det finns bättre förutsättningar i Las Vegas för att bedriva proffsboxning. Medan Yigit kuskat runt på olika gym i Sverige och utomlands har Romero haft en tydlig bas. Mayweather promotions gym i Las Vegas där bland annat Badou Jack tränar. Där nivån på sparringen är i världsklass och det finns gott om värdefulla lärdomar ifrån Floyd Mayweather med flera. Ett annat problem inför lördag är tränarsituationen. Att ha en bra relation med sin tränare i boxning kan inte nog poängteras. Muhammed Ali hade Angelo Dundee, Mike Tyson sin Cus D´Amato och i nutid har Manny Pacquaio och Freddie Roach byggt upp en gedigen relation till varandra. Detta saknar Anthony Yigit helt och hållet. Avsaknaden av en tydlig tränare i kombination med den långa inaktiviteten ifrån ringen tror jag dessvärre kan bli avgörande.

Yigit har allt att vinna

Även om Yigit segrar på lördag måste han ställas inför samma utmaning en gång till. Då Mayweather Promotions har förhandlat in en direkt returmatch i kontraktet, vilket vittnar om de stora proffsstallens makt i boxningsvärlden. Det behöver dock i det här fallet, inte vara något negativt. I ett potentiellt returmöte lär han inkassera ännu större pengasummor än de han får den här gången, något som kan addera extra tändvätska till matchen. Nu är därför Anthony Yigits framtid helt öppen. Vid en seger på lördag vore det närmst huvudlöst att välja bort satsningen på boxningskarriären. Det är få förunnat att tjäna stora pengar i Amerika på sin boxning och potentialen till ännu fetare lönecheckar ökar exponentiellt vid en seger. Även om framtiden kanske spenderas borta ifrån boxningsringens hörn, är Anthony Yigit på lördag fortfarande en boxare med ett stort B, och en förträfflig sådan. En seger vore minst sagt bragdartad, då han i så fall fylld av ringrost sätter stopp för en av Floyd Mayweathers stora talanger. Men jag skulle inte bli helt förvånad. För en Anthony Yigit som har allt att vinna, är farlig för exakt vem som helst.

Galan går att se HÄR som Pay-per-view med start 03.00!

Badou Jack medverkar i Mike Tysons podd ”Hotboxin’” – Fighter Magazine

 

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer