Krönika

Asiatiska kampsportare har svårt att slå igenom medialt i väst

Om jag säger så här ”Jag skall definitivt se  Chan-Sung Jung i helgen, det blir spännande!” Hur många svenskar skulle då veta exakt vem jag syftade på. Noll procent skulle jag nog säga rent spontant. Om jag däremot droppar dennes populära smeknamn ”Korean Zombie” ökar procenten som vet vem detta är betydligt. De MMA-intresserade är förstås bekanta med det namnet, men det stannar där.

Asiatiska kampsportare har svårt att bryta igenom i det västerländska mediebruset – de är som teflon, de fastnar inte!

Vanligt folk skulle väl tro att Korean Zombie är en figur i något flashigt TV-spel eller en påhittad typ i en serietidning (Manga kanske). Det är lite märkligt det där att just killar (och tjejer) från Asien specifikt har så svårt att slå sig in i de västerländska fansens medvetande. Deras insatser är i regel som teflon (de fastnar bara inte). Att etablera sig i en västerländsk organisation som UFC, Bellator eller PFL för asiatiska kampsportare är otroligt svårt. Vad beror det på egentligen?

Det finns naturligtvis ett flertal uppenbara faktorer som kan spela in där, språket är förstås en, avståndet en annan (ett fjärran land) namnet, svårt att uttala – och deras oförmåga att sälja in fighten genom sedvanligt ”trashtalk”, presskonferenser, olika YouTube-klipp som skall spelas in i PR-syfte, de ”flyger inte” helt enkelt och har svårt att nå ut! Kulturen givetvis, det som funkar i Japan, Kina och Korea är inte alltid i den västerländska publikens smak. Att det skulle handla om rasism tror jag faktiskt inte. På något sätt sorteras de bara bort när det skall snackas MMA och det är ett sorgligt faktum eftersom Mixed Martial Arts har starka, riktigt starka traditioner i denna världsdel, vissa element till och med sitt ursprung där!

Denna helgen kan vi de facto njuta av denna krönikas huvudperson, ”Korean Zombie”  Chan-Sung Jung (16-6-0) i match på UFC Fight Night (UFC Apex Center Las Vegas) mot 29-årige amerikanen, Dan Ige (15-3-0) nu på lördag! Vi borde kanske ta en extra mer noggrann titt på honom och registrera hans insats, uppskatta den lite mer, och kanske t.o.m. nämna hans namn när vi väl snackar MMA med våra polare efteråt. Det är han värd, och förstås alla andra från den världsdelen, Asien måste lyftas och inkluderas!

Tungviktboxaren Joe Joyce återvänder till ringen den 24:e juli på en Queensberry Promotion (Frank Warren). 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer