Krönika

En norrländsk hårding i ringen som gick bet på SM-guldet

Peter Johansson (född 1964) från Malmberget var en fysiskt stark boxare i mellanvikt / Lätt tungvikt som alltid drog blickarna till sig när han gick i ringen på åttio & nittiotalet, men var dessvärre aktiv när dessa viktklasser rymde så duktiga boxare som Leif Keiski, Lotfi Ayed, Patrik Åkerlund och Ismael Koné. Det blev aldrig något SM-guld för honom trots ett flertal försök. Han var med på SM, 1989, 1990, 1994, 1995 och 1996. Han var fysiskt väldig stark och vältränad berättar tränaren i Luleå Jan Karlsson, en riktig hårding. Han slog Leif Keiski på Norrländska mästerskapen 1989 när denne var en firad juniorstjärna. De två (Keiski var också från Luleå), krigade ofta och mycket på sparring i träningslokalen minns Karlsson, Peter var i golvet många gånger, han hade lite svårt för Leif men såg betydligt bättre ut mot vår andre stjärna, Rodney Blizzard. De hände att de också golvade varandra på träning. Det var hårda duster på den tiden berättar Jan.

Körde över 50 mil enkel väg i bil själv för en match

En annan rolig anekdot om Peter som berättar lite grann om hans karaktär var när han själv tog bilen, åkte ner till Sundsvall (53 mil enkel väg) mötte Sören Karlsson, blev nitad (KO) och körde hem igen säger Jan och flinar lite i luren, han var av den hårdare obrydda sorten. Anledningen till att jag ville göra den här intervjun var för att belysa hur hård konkurrensen kan vara i vissa viktklasser även i Sverige. Jag minns att jag ofta tänkte efter ha sett Johanssons matcher, att inte han vunnit SM är otroligt ändå. Så stark, så tuff och så farlig för vem som helst. Jag kontaktade honom på sociala medier nyligen och fick till en Q&A. Det blev intressant. Läs den här nedan!

Q&A Peter Johansson 

Jag minns att du var en synnerligen färgstark boxare som nästan alltid bjöd på spännande matcher. Minns du någon speciell match mot någon speciell motståndare som var extra tuff? 

Jag gick två matcher mot den finske mästaren Petri Hirvasniemi och de har fastnat i mitt minne. Det var stenhårda fighter som jag vann. Sedan minns jag givetvis matcherna mot Ismael Kone på SM 1994 och 95. Förlorade båda, men jag tycker fortfarande att jag åtminstone vann den senare i Gävle. Den gången kändes det som om han inte ville boxas eftersom jag hade honom i golvet året innan. Samtidigt boxades Ismael helt rätt efter dåtidens poängsystem, och han var ju en gudabenådad boxare, rent tekniskt.

När började din boxarkarriär? Vad var det som fick dig att välja boxning? 

Jag började först under värnpliktsåret i Boden efter att jag i ungdomsåren varit en av Sveriges bästa längdskidåkare. Den grunden gjorde nog mig till den jag var i ringen, på gott och ont.

Kan du berätta lite om dina finaste meriter? Vilka segrar du är mest stolt över!

Segern mot Leif Keiski på Norrlandsmästerskapen 1989 i mellanvikt är givetvis tung. Men den match som domare och domarsystemet stoppade mig från var en final mot BK falkens Janne Olsson på SM 95. Jag tog brons på SM 1996 i lätt tungvikt och vann tre Norrlandsmästerskap. Ett uppdrag i landslaget på Sweden Box Open 1995.

Vilka tränare inom boxningen har betytt mycket för dig?

Janne Karlsson, helt klart. Han fick att mig att bli en krigare vilket passade perfekt. Han är fortfarande min bästa vän.

Hur tror du kompisar publik och tränare skulle beskriva dig som boxare? Vilken typ var du, skulle du säga? 

Den frågan har jag nog redan svarat på, när jag var som bäst: En konditionsstark krigare.

Hur många matcher blev det totalt? Under vilka år var du aktiv? När slutade du? 

Började träna boxning på hösten 1983 och slutade 1997. Hade några längre uppehåll på grund av familjeskäl då jag fungerade som tränare i BK Rapp (Luleå). Det blev i runda slängar 60 matcher för min del. 

Jag vet att du utbildade dig till journalist efter karriären, kan du berätta lite om det, jobbar du kvar inom det skrået? I så fall var jobbar du idag? 

Har jobbat som journalist i 20 år. Först med sport som specialämne. Sedan 15 år tillbaka jobbar jag som kriminalreporter på Norr Media som det heter i dag och tidningarna NSD och Norrbottens-Kuriren.

Vilka blev dina närmaste vänner inom boxningen? Har du kontakt med några fortfarande? 

Som sagt, Janne Karlsson är fortfarande som en bror till mig. Hasse Widmark var också en av dessa personer som jag  lärde känna genom boxningen och som blev kvar i mitt liv när jag slutade. Han saknar jag enormt. Glenn Wadell är en annan som jag gillar och som jag har kontakt med fortfarande.

Vem var den hårdaste boxaren du stötte på under karriären? 

Patrik Åkerlund slog oerhört tungt. Sedan var jag helt chanslös när tysken Torsten Bengtson vred upp tempot när jag hårt nedbantad mötte honom I Wismar 95.

Slutligen vad tycker du om kampsport, MMA, boxning, följer du det aktivt idag på TV och skärmar? Finns intresset kvar? 

Jag är inget fan av MMA direkt, men en del boxningsmatcher ser jag vid tillfälle.

Faktaruta

Namn: Peter Johansson
Född: 1964
Bor: Luleå
Familj: Sambon Ellika, bonussonen  Egil, 16, och dottern Emmy, 12.
Yrke: Journalist.
Favoritslag: Vänsterkroken.
Det visste du inte om mig: Har skrivit två böcker.

Taylor möter Ramirez om den odiskutabla VM-titeln i superlättvikt, läs mer om denna här! 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer