Krönika

Krönika: Därför tror jag inte som er andra – jag tror på en alternativ utgång

Canelo Alvarez slår hårt och precist. Han är stark och hård, framförallt behärskar han de nödvändiga vinklarna ur vilka man vinner maximal kraft i en hook, eller en uppercut. Ur den synvinkeln är han helt fenomenal och outstanding. Vridningar balans och tajming har han onekligen kläm på, men vad mer än så? Har han fler verktyg i sin låda som han inte behövt visa så här långt i karriären? 

Som lekfullhet, smartness, taktiskt tänkande, variation smidighet, fantasi, och fotarbete? Nja, han är OK på dessa områden också, men långtifrån briljant. Allt det där unika som hans enda besegrare, Floyd ”Money” Mayweather behärskar till fullo har han i princip ingenting av. Eller åtminstone väldigt lite av.

Han är endimensionell sin pound-for pound-status till trots. Många fenomenala boxare genom historien har haft samma ”akilleshäl”. Den där oförmågan att kunna ändra taktik mot en klurig boxare, forma sin boxning efter vad motståndet kräver och växla stil under matchens gång. Det är kvaliteter och egenskaper han, tror jag,  till viss del saknar. Jag säger till viss del. Han är inte helt usel i det avseendet heller. Vi kan dock vara överens om att de bitarna inte är hans absolut starkaste sidor, definitivt inte lika dominanta och överlägsna som hans enorma slagkraft! 

Han är först och främst en power-puncher och han boxar som en sådan. Han avviker sällan eller aldrig från den planen. Är det någon som sett honom använda en ”plan B” en temporär nödlösning i kris? Nej, inte jag i alla fall, jag har alltid beundrat hans förmåga till avslut. där i ligger hans storhet. Hans brutala ”killer-instinkt” och den pondus han besitter. Den är fem plus! Helt klanderfri. Men vad händer om en avig ”spelare” ger sig in i leken. En ”southpaw” som inte låter sig imponeras av hans dominans och tuffhet? En viljestark spoiler. 

Någon som kör sitt eget race och som är smart nog att inte gå i hans vanliga ”fällor”,  någon som rör på fötterna – in och ut – prickar med sin jabb och skickar ut stoppstötar ”on the bike” så att säga, undflyende.  En som vägrar lämna några blottor. Visar noll respekt. Hur tacklar han det? 

Är Billy Joe Saunders den snubben? Mannen som kan upprepa Floyds seger-recept? Ja, jag utesluter det inte. Jag kan se det hända. Alla Knockout-artister stupar någon gång. Alla möter de sin överman någon gång. 

Jag har en känsla av att Saunders kan skrälla och göra det rejält. Därför har jag ställt mig utanför den allmänna åsikten om att Canelo vinner fighten. Jag har t.o.m. provocerande nog, som ni kan läsa i en annan artikel här på Fighter Magazine, förutspått en TKO i elfte ronden för Saunders. Jag lägger mitt förtroende till den gamla slitna devisen att en teknisk och taktisk boxare med rimlig hårdhet oftast slår en renodlad fighter.

Så slår man Canelo – Floyd lyckades, se nedan!

Läs om fredagens Bellator 258 Anthony ”Rumble” Johnson återvänder till sporten här! 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer