Derséns tre slutsatser efter UFC 261 – ”Weidman blev nya Anderson Silva”

Förra helgens UFC-gala var rena sömnpillret. UFC 261 var däremot allt och lite till. Galans huvudkort blev det kortaste i organisationens historia och bjöd på både klockrena avslut och skräckinjagande skador. Här kommer mina tre slutsatser efter UFC 261.

1. Usman närmar sig ikonstatus

Efter fyra raka titelförsvar är det svårt att vara något annat än imponerad. När man ser att vinsterna kommit mot Colby Covington, Gilbert Burns och Jorge Masvidal, blir man bara än mer övertygad. Kamaru Usman är på god väg mot att bli en legendar i sporten. Nattens seger i returmötet med Jorge Masvidal var den mest rubrikskapande hittils. Masvidal som inte hade blivit avslutad på 12 år blev här utslagen redan i matchens andra rond. Usman har under sin tid som mästare gått ifrån att ses som en tråkig poängfighter till att kunna avsluta matcher på de mest brutala av sätt. 2021 har nu inletts med två raka avslut mot Burns och Masvidal. Om han härnäst också avslutar utmanaren Colby Covington, finns det inte särskilt många fler utmaningar för nigerianen. Då har han växt fram till en av welterviktsdivisionens största mästare genom tiderna.

2. Weidman blev nya Anderson Silva

Vi är nog en del som med jämna mellanrum tänker tillbaka på den 28 december 2013. Det var då Chris Weidman försvarade sitt bälte mot ex-mästaren Anderson Silva och vann matchen genom en vidrig olycka. Efter en benspark såg Silvas vänstra ben ut att ha delats i två och han föll snabbt ner till marken. Weidmans första titelförsvar blev därför ett segerrikt sådant, då Silva var fullkomligt oförmögen att fortsätta matchen. 2021 har Weidman förlorat bältet sedan länge men nattens match mot Uriah Hall kommer trots allt att gå till historien. Efter bara några sekunder av den första ronden gav han ut en benspark som gjorde att hans ben bröts mitt av. Det såg ut precis som Anderson Silvas ben gjorde 2013, med enda skillnaden att det var det högre istället för det vänstra. Weidman förlorade via ”skada” bara 17 sekunder in i ronden i något som mycket väl kan ha varit hans sista match. Även ungtuppen Jimmy Crute åkte på en tuff skada under nattens UFC 261 då hans ena vad helt tappade sin rörlighetsförmåga. Även han fick avbryta sin match och inkassera en förlust på grund av skadan.

 3. UFC 261 bjöd på idel avslut

Om man förra helgen klagade på att UFC-galan hade allt för långa och utdragna matcher, var UFC 261 den raka motsatsen. Nattens gala blev också historisk genom att vara den numrerade UFC-galan med kortast totala matchtid på huvudkortet, som var under 20 minuter. De två första matcherna på huvudkortet blev som jag tidigare nämnt avslutade på grund av skador, men var likväl avslut. Samtliga 3 titelmatcher blev dock avslutade på naturlig väg och avsluten var sprakande. Usmans knockout av Masvidal fick hela arenan att bli chockerade, Namajunas pricksäkra spark mot Zhang kommer nog svida för Kina veckor framöver medan Shevchenkos hårda armbågar var precis det vi alla väntat oss. Summa summarum får vi konstatera att UFC 261 blev allt annat än ett sömnpiller och levererade på alla sätt och vis.

Intervju med boxningstränaren Alex Da Silva – ”Det är under Bulldogs flagga vi fightas” – Fighter Magazine

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer