Krönika

Söndagskrönikan Intervju med Paul Nilssen, tränare för Stockholms AIF

Han är ankaret i podden ”Ringhörnan” och en stor kampsportsentusiast 37-årige Paul Nilssen från Stockholm. Den gänglige f.d. AIF-boxaren är den sansade rösten i  podden och förstås den naturliga ledaren i sammanhanget i kraft av tidigare erfarenhet som kommentator på Eurosport, och grundare av den. Med en tydlig pondus bollar han ständigt matcher, scenarier, händelser och olika åsikter om UFC och boxningsvärlden med sina tajta polare. Det är sällan helt PK, eller rumsrent vad gäller språkbruk och formuleringar men stämningen är hjärtlig och fylld av kärlek till sporten. Söndagskrönikan tog kontakt med Paul för en tid sedan för att höra lite mer om allt kring honom och hans liv inom boxningen. Ta del av denna utfrågning här nedan!

Q&A –  Paul Nilssen, Stockholm (Boxningstränare)

Hej Paul, jag är nyfiken på när din boxarbana tog sin början, vilket år och hur snabbt gick det från träning till match?

Svar: min kompis hade fått hem ett VHS-band med UFC 2, jag såg där Pat Smith frontkicka sin motståndare till andra sidan buren. Jag och min kompis blev så fascinerade att vi direkt gick ner till närmaste thaiboxningsklubb som då var Kampsportsskolan i Rådhuset där vi tränade under Thomas Rasmussen och Jörgen Himmerstål. Jag började även med Kung Fu för jag visste inte vad som var effektivaste kampsporten då (jag behövde kunna fightas för jag var liten, och på Ekerö där jag växte upp var det mycket skinnskallar som bråkade med en). 2001 skadade jag foten, då testade jag att följa med en annan kompis till hans boxningsklubb (Stockholms AIF), blev helt frälst och har varit där sedan dess. I februari 2002 gick jag min första boxningsmatch, men jag hade gått klubbmästerskap i Kung Fu och thaiboxning sedan jag var 14, men aldrig satsat hela vägen, dessa sporter hade inte heller tävlings-strukturen för att göra karriär runt år 2000.

Kom du från någon annan sport?

Jag har sysslat med alla sporter,  förutom kampsport. Fotboll, Hockey, innebandy, pingis, brottning, amerikansk fotboll,  med mera, men fighting triggade något i mig som ingen annan sport kunde göra.

Var Stockholms AIF ett självklart val för dig när du började boxas?

Det var en ren slump, min kompis från Ekerö (som idag driver Forza fighting i Solna) tog med mig till AIF, men tror att jag hade hamnat där oavsett.

Hur många matcher har du gjort, vet du det exakt?

Knappa 50, efter första matchboken tog slut så tappar man lite kollen på hur många det är.

Kan du berätta om dina finaste meriter, bra boxare som du slagit eller mött!

Jag har två SM brons, en landslagsmatch och ett par stadslagsmatcher. Jag har två segrar över svenska mästare (Micha Tabaghua och Demba Dumbuya) vilket är de två matcher jag kommer ihåg mest, men jag var aldrig den bästa boxaren, jag ville bara visa min motståndare att jag var tuffare än denne.

Du är ju tränare i Stockholms AIF numera har jag förstått, hur länge har du varit det och är det något du trivs med och tänker fortsätta med?

Jag har varit tränare på AIF sedan 2005, men tog på mig ansvaret i somras att ta över matchboxargruppen på AIF, jag har tränat dom mellan varven tidigare, men idag är jag huvudtränare.

Du var ju expertkommentator på Eurosport ett tag, hur gick det till när du fick det uppdraget, och hur många sändningar gjorde du på ett ungefär?

Roger Pettersson, som var min idol och en stor anledning till att jag började boxas, var kommentator på Eurosport. Han och jag blev vänner i vårt stora intresse för boxning och när han skulle byta till Viasat så tyckte han att jag var den som var bäst lämpad för att ta över rollen. Jag började där i februari 2007 och jobbade i alla fall ett pass i veckan fram till 2016 när Eurosport köptes upp av Discovery och dom slutade köpa in Boxning. Vi får se hur dom gör nu till OS, jag har ju kommenterat två Olympiader tidigare så jag hoppas att jag även får ta detta eftersom de köpt in det.

Du Senan, Sasha och Christian gör ju en omtyckt kampsportspodd (Boxning och MMA) som heter ”Ringhörnan”. Är det du som kom på idén och förverkligade den, eller kom ni på det gemensamt? Hur gick det till?

Jag satte igång den för fyra år sedan, dels för att det inte fanns mycket till svensk fighting-podd, men framförallt ville jag bara snacka boxning och MMA med folk som kunde det. Jag, Senan och Sasha kände inte varandra så väl men visste vilka vi var och hade snackat en del. Den gamle MMA-fightern, Musse Hasselvall var den som fick ihop oss, och vi har varit bästa vänner sedan dess, nu har vi dessutom fått in Sashas tvilling Christian, vilket gör det ännu roligare. Att snacka Boxning med dem är bland det bästa jag vet.

Har ni några visioner för podden? Har den växt i antalet lyssnare? Får man fråga hur pass stor den är?

Min enda vision är att få snacka boxning med dem, men vi har en del planer för att göra podden bättre som kommer inom kort. Problemet hittills är att vi har begränsade resurser, men vi har en lösning i sikte. Med youTube-visningar och lyssningar tillsammans snittar vi ca 1000 lyssningar, men det varierar på om det är intressanta matcher och gäster.

Är tränare ditt formella yrke? I er podd så får man intrycket av att du är en slipad gambler när det gäller betting på boxning och MMA, hur pass bra är du på det egentligen? Är det nästan så du skulle kunna leva på det?

Tränare är mitt bidrag till boxningen och AIF då den gett mig så otroligt mycket, så jag vill verkligen ge tillbaka och det får mig att må så mycket bättre, plus att jag tycker det är otroligt kul. Att se hur dessa ofta vilsna ungdomar formas till formidabla unga män/kvinnor, det ger en sådan otrolig tillfredställelse och är något jag rekommenderar alla före detta boxare. Mitt formella yrke är som analytiker på Försäkringskassan. Jag har spelat på boxning och MMA sedan ca 2003 och gjort vinst i stort sett varje år (som analytiker är det lätt att hålla reda på sin spelstatistik). MMA var mer tacksamt att spela på tidigare då inga kunde något om sporten och jag kunde dra in tillräckligt för att få en gratis semester varje år fram till ungefär 2015, sedan började jag spela med större summor och har det idag som ett sorts sparande.

Slutligen, med risk för lite dålig stämning i podd-studion, om du var tvungen att gå upp mot Senan eller Sasha i en boxningsmatch så här på ålderns höst, vem skulle du föredra?

Sasha lider tyvärr av fysiska problem som hindrar honom från att röra sig fritt, så i dagsläget väljer jag Senan, men Senan är en fegboxare som samlar poäng så skulle jag få välja någon i sin ”prime” är det Sasha. Med det sagt så krossar jag båda två samtidigt oavsett regler, men jag och Senan har en ”grappling-match” inplanerad. Om han överlever en minut på golvet med mig så ser jag det som att han vann.

Faktaruta

Namn: Paul Nilssen
Född: 1983
Familj: Bror o föräldrar i pension, nyligen Singel
Bor: Stockholm, Kungsholmen, men flyttar snart till Söder.
Aktiv som Tränare: Har varit aktiv tränare sedan 2005
Favoritslag som boxare: Leverslaget (vänster hookercut mot kroppen)
Antal KO-segrar i ringen: ca 10-15
Jag blir förbannad på: Korruptionen inom boxningen som håller på att ödelägga den, samt att tjejers ronder bara är två minuter, hur fan ska sporten kunna växa då. Tycker boxningen skall ta över UFC:s rond / tidssystem.
Det visste du inte om mig: Jag drev ett hunddagis i 10 år för att kunna försörja mig under boxningskarriären.

Vem kan Jake Paul möta härnäst? Kolla in Philips lista här! 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer