Masvidal Krönika

KRÖNIKA: UFC 261 kan vara årets sämsta gala

På pappret är huvudkortet på UFC 261 ganska imponerande. Samtliga matcher består av minst en regerande mästare, före detta mästare eller titel utmanare. Många skulle därför dra slutsatsen att det är ett högst sevärt kort. Jag är inte en av dem. 

Masvidal förtjänar inte en ny titelmatch

Det faktum att Jorge Masvidal får en omedelbar returmatch mot mästaren Kamaru Usman efter att ha förlorat samtliga ronder i det första mötet är ett mysterium i nivå med Bigfoot och Loch Ness-odjuret. Kamaru Usman har sedan deras första möte hunnit göra ytterligare ett försvar av sin welterviktstitel. Det var så sent som i februari som Usman besegrade den nummer 1 rankade utmanaren Gilbert Burns i en match som såg ut att gå brassens väg till en början. Usman visade dock sina mästerskaps kvalitéer och avslutade sin före detta lagkamrat i den tredje ronden. Medan Usman har testats har Masvidal suttit i solen på Miami Beach och väntat på en ny titelmatch. Argumentet att han förtjänar returmatchen eftersom att han tog den första matchen på bara sex dagars varsel anser jag vara fullständigt irrelevant då matchbilden tydligt visade nivåskillnaden mellan honom och Usman. Ett 8 veckors långt träningsläger kommer inte att förändra det faktum att Usman är bättre, och att Masvidal inte kommer att ha en chans att stoppa nigerianens nedtagningar. Ska man ge Masvidal lite beröm så är det väl att han slår hårt och att han har förmågan att avsluta nästan vem som helst, men det är en så kallad ”punchers chance”. Och det räcker inte särskilt långt mot en smart fajter som Kamaru Usman. Jag förutspår en ännu mer ensidig match och den här gången tror jag till och med att Usman kommer att avsluta Masvidal och hans drömmar om en titel.

Mästarinnorna saknar konkurrens

UFC:s kvinnliga divisioner har blivit bättre under de senaste åren. Nivån är märkbart högre än för bara fem år sedan. Men det är fortfarande så att skillnaden mellan mästarinnorna och övriga fajters är för stor. Det märks inte minst på oddsen som alltid är otroligt ensidiga. Utmanarna är nästan alltid chanslösa och i många fall tror jag att det är något dem själv är medvetna om. Denna helgen är inget undantag. På UFC 261 kommer både damernas flugvikt och stråviktstitel att stå på spel. Den regerande stråviktsdrottningen Weili Zhang möter förvisso Rose Namajunas, en före detta mästare. Namajunas är en publikfavorit men det förändrar inte det faktum att hon förlorat nästan hälften av sina matcher. Tekniskt sett må hon kanske vara bättre än Zhang, men hon saknar styrkan som krävs för att besegra henne, vilket raderar den lilla tekniska skillnaden som finns. Även om skillnaden mellan toppen och botten i stråviktsdivisionen må vara stor så finns det ändå gott om ”stora” namn som kan locka tittare. Detta saknas helt i flugviktsdivisionen. Där saknar Valentina Shevchenko både konkurrens och etablerade namn. Sedan hon flyttade ner från bantamvikt har hon gjort mos av alla sina motståndare. Jessica Andrade kommer inte att bli ett undantag. För att skapa större intresse behövs det mer talang. Högsta nivån är fenomenal, men det är helt enkelt för få fajters på den nivån.

https://www.youtube.com/watch?v=fnnfx8UpLnc

Galans mest intressanta match

Den mest spännande matchen på UFC 261 anser jag vara den mellan Anthony Smith och Jimmy Crute. Smith får vid det här laget betraktas som en journeyman. Men Crute tycker jag har visat stor potential. Smith kommer att bli hans första riktiga testa, och en tydlig vägvisare till vilken typ av fajter han kommer att vara i UFC. Även om det är en intressant match så ser jag ändå Crute som storfavorit och oddsmakarna verkar hålla med. I skrivande stund är det 2,44 gånger pengarna på Smith. Ojämna matcher verkar vara den röda tråden som binder samman UFC 261. Det här är inte en gala man går upp kl 04:00 för att se live, utan snarare en gala man ser i mån av tid och avsaknad av annan underhållning.

 

https://www.fightermag.se/2021/04/22/kronika-pfl-2021-ar-den-starkaste-upplagan-hittills/

Galan sänds här!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer