Artikel

Men var är brudarna? Få koll på de svenska MMA-damerna!

Vem har nyligen tvingats ställa in sin UFC-match, vem omgärdas av rykten om högrankat motstånd och vem vann internet genom att sparras höggravid? Här kommer en lägesuppdatering om de svenska damerna som har (eller haft) kontrakt med de större organisationerna, samt bubblarna som kan vara näst på tur.

UFC-TRION

Pannie ”Banzai” Kianzad (14–5)

Det går bra nu! Pannie Kianzad är mitt uppe i en trefaldig vinstsvit och syns i skrivande stund på elfteplats i bantamviktsrankingen. I kronologisk ordning är det Jessica-Rose Clark, Bethe Correia och Sijara Eubanks som Pannie besegrat senaste tiden. Denna skåning brukade pendla över gränsen till Köpenhamnsklubbar, vilket inte är optimalt under pågående pandemi. I skrivande stund håller hon till på Allstars i Stockholm. I början av mars hintade Pannie om att hon skrivit under ett fajtkontrakt med största och mest spännande utmaningen hittills i karriären, en match som troligen infaller i juni med Las Vegas som skådeplats.

Pannies vinstsvit skvallrar om att det handlar om högre rankat motstånd. De fem namnen som är ovanför henne i rankingen (bortsett från mammalediga Lina Länsberg samt Macy Chiasson, som hon mötte i TUF-finalen 2018) lyder: Sara McMann, Ketlen Vieira, Julianna Peña, Yana Kunitskaya och Irene Aldana. Vi ser fram emot att återse Banzai i buren och fortsätta se henne utvecklas.

Lina ”Elbow Queen” Länsberg (10–5)

Det är inte varje dag man ser höggravid sparring, men det bjussade Lina Länsberg på. I mars föddes Linas och Akira Corassanis dotter, och på Instagram skriver Lina att mammaledigheten från MMA har fått henne att inse hur mycket hon älskar och saknar tillvaron som proffsfajter. Denna graviditet tvingade henne att tacka nej till ett matcherbjudande i fjol.

Det ska understrykas att Lina Länsberg är historisk i form av den första svenska kvinnan att håva hem ett UFC-kontrakt. Hon gjorde dessutom tuffaste tänkbara debut: titelmatch mot Cris Cyborg, en match där Lina hade spektakulära odds emot sig. (Vi efterfrågade de exakta oddsen från svenska bettingsajter och på Casumo betting låg oddsen vid ett tillfälle på över 1200 gånger pengarna). Senast vi såg Lina i buren, vilket var januari 2020, så blev det domslutsförlust mot Sara McMann – som för övrigt under denna match gjorde sin comeback efter nästan två års mammaledighet. Innan förlusten mot McMann hade Lina två kreddiga domslutsvinster mot Macy Chiasson och Tonya Evinger. Lina satsar på att vara tillbaka i höst, men det beror förstås på gensvaret från kroppen. Det ser lovande ut, för redan i april körde Lina första sparringen efter förlossningen. Hon har otaliga UFC-kollegor som gjort samma resa, till exempel var Mackenzie Dern tillbaka i buren ynka fyra månader efter förlossning, i bättre form än någonsin.

Bea ”Bad News Barbie” Malecki (4–0)

Vegas baby! Trodde vi. Bea Malecki var bokad för ett UFC-möte i Las Vegas den 10 april mot brasilianskan Norma Dumont. Hon har befunnit sig i camp i Texas, men tvingades ställa in sin medverkan till följd av skada i början av april.

”Jag är helt förkrossad eftersom jag jobbat riktigt hårt under förberedelserna inför denna fight […] Besviken men förblir fokuserad på det positiva, medan jag säkerställer att jag gör allt jag kan för att läka ordentligt och förhoppningsvis snabbt”, skriver hon på Instagram.

I oktober 2020 var Bea Malecki inbokad mot Tracy Cortez (som svischat förbi i Contender Series) men Bea ställde in matchen på grund av sjukdom.

Forna thaiboxaren Bea har synts två gånger i UFC-buren. Debuten mot Duda Santana sommaren 2019 slutade med en härlig RNC-vinst i andra ronden inför hemmapubliken i Globen. Senaste matchen var ett möte med Veronica Macedo som slutade i en domslutsvinst för Bea. Men nu är det över ett år sedan vi sett henne i buren, hoppas nästa bokning blir tredje gången gillt.

BELLATORBESÖKARNA

Malin ”The Herminator” Hermansson (5–3)

I mars 2019 blev hon första svenskan i Bellator, men förlorade debuten på en retlig armbar med sekunder kvar av första ronden. Sedan dess har Malin Hermansson knappast legat på latsidan. Efter Bellator-nederlaget har hon varit föredömligt flitig och gått fem matcher: tre vinster och två förluster. Tyvärr slutade den senaste matchen i mars 2021 (på en gala i Abu Dhabi) med ytterligare en armbarförlust mot kanadensiskan Corinne Laframboise, som har gedigen grapplingbakgrund. Det ska sägas att Hermansson var snudd på att skrälla med en RNC i första ronden, och att hon tog matchen med ynka veckas varsel. Vi håller tummarna för att Malin Hermansson förvandlar citroner till lemonad. Den 23 maj är hon inbokad mot obesegrade tyskan Mandy Böhm (som i höstas syntes i Bellator).

Camila Rivarola (3–2–1)

Hösten 2019 klev hon in i Bellator-buren men det blev en domslutsförlust mot irländskan Danni Neilan, som övertygade med nedtagningar och markkontroll. Forna kickboxaren Camila Rivarola fick därmed inte heller behålla sitt nya jobb i Bellator. När hon var i Thailand tidigt i fjol fick hon ett erbjudande om att gå match i Sydkorea, vilket hon inte kunde motstå. I februari utklassade hon sydkoreanskan Hyerin Kwo och avslutade med en armtriangel i första ronden. Nu hoppas vi att hon snart får en ny chans i någon av de stora, internationella organisationerna.

 

BUBBLARNA

Elin ”The Amazon” Öberg (3–1)

Svenska uppgörelsen (eller snarare det oförglömliga blodiga kriget) mellan Elin Öberg och Malin Hermansson i höstas landade i en skrällseger för Elin i form av delat domslut. Elin Öberg är fortfarande ung och de stora internationella organisationerna gör klokt i att hålla ett öga på denna supertalang.

Josefine ”Little Thunder” Lindgren Knutsson (1–0)

Denna vassa striker är ett av Sveriges största framtidslöften inom MMA. I mars gjorde hon proffsdebut mot italienskan Adriana Fusini. Och vilken debut! Josefine Lindgren Knutsson dominerade med sin striking och var nära att få avslut, men facit blev dominant domslutsvinst. Det är en tidsfråga innan hon snappas upp av en större organisation.

Cornelia ”Conny Future” Holm (4–3)

Denna forna brottare samlade mycket rutin och meriter i amatör-MMA mellan 2015 och 2017. Våren 2018 fick Cornelia Holm en chans mot Malin Hermansson i Cage Warriors, men där blev det delat domslut till fördel för sistnämnda. Under 2020 blev matchfacit två domslutsförluster. Hon var bokad den 10 april 2021 mot marockanska Rizlen Zouak men covid-19 tvingade Cornelia att dra sig ur matchen.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer