Krönika

Söndagskrönikan: Tränaren Mats Runhammer om en karriär som abrupt tog slut – Christer Dutta ny tränare i Djurgården – Gabriel Rosado recenserar boxningsfilmer

RETRO-BOXAREN: Mats Runhammer från Halmstad var en av Västsveriges mest lovande junior-boxare i början / mitten  på åttiotalet. Han började boxas tidigt i anrika Halmstads AIS vid 12 års ålder, hann med en solid ”diplom-karriär” (66 matcher) innan den mer allvarsamma biten (riktiga matcher) tog vid, det blev dock bara ett trettiotal matcher lite drygt innan karriären fick ett stopp p.g.a. skada, drogmissbruk, och kriminalitet, som dessvärre ledde till en jobbig fängelsevistelse.

Boxningstränare i Sidestep BC 

Beklagligt och trist men livet kan ta olika vägar ibland. Idag är Mats dock fri från missbruket,  lyckligt gift med tre fina barn (tre döttrar) och jobbar halvtid som boxningstränare i Halmstads-klubben ”Sidestep BC” och engagerar sig för ungdomar och andra som har problem och olika diagnoser (ADHD och liknande). En gång i veckan kör han nämligen boxningspass med dessa individer under begreppet  ”FAR” (fysisk aktivitet på recept).

Runhammar slog min klubbkompis 

Söndagskrönikan (undertecknad) ville gärna djup-dyka ner i Runhammers karriär då jag stötte på honom (såg honom) som aktiv när det begav sig, och en match specifikt i Göteborg, då han gick upp mot min klubbkompis, Mikael Belsky som han överraskande (för mig) spöade klart – det har etsat sig fast i minnet. Belsky var ju en lokal tuffing i Göteborgsområdet under den här tiden, men fick alltså se sig slagen av Halmstad-boxaren. Sådant man aldrig glömmer.

Mats Runhammer Q&A

Vi börjar från början, hur gammal var du när du började boxas? 

Jag började med boxning när jag var 12 år.

Körde du andra idrotter parallellt med boxningen eller var det bara boxning för hela slanten under den aktiva tiden? 

Jag sysslade även med fotboll.

Vilken klubb boxades du för och vilka år var du aktiv? 

Jag boxades för Halmstads AIS, och var aktiv mellan 1977-1987.

Berätta lite grann om dina finaste meriter! Eller någon seger som du är extra stolt över! 

Min finaste merit är en silvermedalj på JSM. Matcher som det var roligt att vinna var bland annat den mot Mikael Belsky, Redbergslids BK, och den mest meriterade jag mötte var finske mästaren och OS-boxaren Jan Nyholm som sedermera blev proffs.

Vem var det som tränade dig och formade dig till den boxare du blev? 

Mina tränare var Knut Winbladh och Björn Oskarsson.

Förutom dig själv vilka andra boxare stod ut i din klubb under din tid? Hade du bra sparring? 

Jag hade namnkunniga klubbkompisar i Hais. Mille Markovic, Zola Djerdi, Pelle Ljunglöf och Rino Lando. Så sparringpartners saknades inte.

Hur många matcher blev det totalt för dig och i vilka viktklasser tävlade du?

Jag gick 66 diplommatcher och 36 matcher med startbok i viktklasserna 51-60 kg.

Vilka rivaler i Sverige hade du som junior, kommer du ihåg några namn som du tampades med? 

Min definitivt största konkurrent var absolut Reijo Karppinen,  från Hagfors i Värmland! 

Jag minns inte, men tog du klivet upp till senior-nivå? När slutade du? 

Jag gick en del matcher som senior och såg fram emot SM i Malmö 1984, men blev handskadad och fick släppa det. Sen tog ett missbruk av alkohol och droger över mer och mer. Det slutade med kriminalitet och fängelse. Men har nu i nio år kommit på fötter och jobbat i bland annat missbruksvården som undersköterska.

Har du några barn som följt i dina fotspår och blivit boxare?

Min dotter Dessi har gjort några matcher.

Hur ser ditt liv ut nuförtiden, jobbar du ? Har du familj? Är boxningen en del av ditt liv? 

Boxningen är en stor del av mitt liv. Jobbar 50% samt är tränare och matchmaker i Sidestep BC. Är lyckligt gift! 

Faktaruta

Namn: Mats Runhammer
Född: 1966
Bor: Halmstad
Yrke: Boxningstränare
Hobby: Fiske med egen fiskebåt
Familj: Fru, tre barn
Det visste du inte om mig: Är duktig i köket och har svårt för Jimmie Åkesson och SD

Tidningsurklippet ovan är från Hallandsposten när Mats segrade i en match under den aktiva karriären.

Gabriel Rosado ger sin syn på kända boxningsfilmers fighting-scener o.s.v. 

I klippet nedan analyserar och kommenterar proffsboxaren, Gabriel Rosado kända boxningsfilmers duglighet och autenticitet (realism), hur pass verklighetstroget är det egentligen? Hur nära verklig boxning har de lyckats komma i de klassiska boxningsfilmerna som ”Raging Bill” Rocky, Cinderella Man, Million Dollar Baby, Creed, The Fighter m.fl. Kolla in klippet, riktigt intressant och kul! Rosado som själv hade en roll i ”Creed” är otroligt pedagogisk och färgstark framför kameran. En naturbegåvning.  

Djurgården har en ny tränare Christer Dutta (49)

Så här skrev boxningsklubben Djurgården på sin Facebooksida i veckan: 

”Vi har glädjen att presentera ett nytillskott i tränarstaben – Christer Dutta.

Han har lång erfarenhet från boxningen i Stockholm. Christer boxades för Järfälla BC under legendariske tränaren Thor Lagerström och vann bla junior-SM 1988 i 51 kg samt en juniorlandskamp mot Finland samma år.

Innan han anslöt till Djurgården Boxning var han under en 10-årsperiod tränare i nu avsomnade BK Dalen. Christer kommer främst att hjälpa till med diplomboxningen, nybörjarna, och med motionsboxningen. Han är varmt välkommen till djurgårdsfamiljen.”

Fotnot: Christer Dutta tillhör min generation, 70-talisterna, vi låg faktiskt på j-landslagsläger på Bosön på 80-talet tillsammans. Jag kände honom bara perifert, han var från Stockholm och boxades för Järfälla Box Club i flugvikt (51 kg).

Foto: Djurgårdens IF 

När Sugar Ray Leonard gästade SKY Sports ”Ringside-studio” 

Jag kan inte publicera den här spalten vecka efter vecka utan att ta med det här programmet på SKY Sports (Ringside) där de bjöd in 80-tals-legendaren, ”Sugar” Ray Leonard. Suveränt program som rekommenderas varmt. 

Röster av vilja podden med Armand Krajnc från 2018 – Old but sweet!

På väg hem från jobbet en dag lyssnade jag på ”Röster av vilja Podden” nummer 18 i ordningen för att vara mer exakt. En väldigt bra intervju-podd med skånskt fokus från 2018 där den f.d. WBO-mästaren, Armand Krajnc medverkade, han pratar där om allting kring hans karriär och person. Jag hade inte tagit del av  den intervjun så jag hade, trots att den var några år gammal, stor behållning av den. Krajnc är alltid intressant. Alltid på tapeten när boxning kommer på tal. 

Oscar Ahlin och frun Saida i Käftsmällspodden

Oscar Ahlin och hans fru Saida, gästade utmärkta ”Käftsmällspodden” som denne skribent uppmärksammade i den här kolumnen för några veckor sedan, (eller är det månader sedan nu? tiden går så fort), hur som helst, självklart något ni bör sticka in och lyssna på. Ahlin förstås en oerhört sympatisk person som alltid ställt upp på intervjuer och annat när han varit i blickfånget.

Andy Ruiz vs Chris Arreola spikad till 1:a Maj i Kalifornien

Andy Ruiz har ju som ni säkert sett på sociala medier, jobbat hårt på sistone, droppat en massa kroppsvikt och verkar superfokuserad på sin nästa match – den mot Chris Arreola på ”Dignity Health Sports Park” i Carson, Kalifornien den 1:e Maj. Fighten kommer att erbjudas som PPV på Fox Sports (PBC). Chris Arreola som i mars månad passerade 40-årsstrecket har inte boxat sedan augusti 2019 då han förlorade till betydligt yngre ”framtidslöftet”, Adam Kownacki (spana in den fighten här). Kolla in en färsk (några dagar gammal) ”Vlogg” signerad Ruiz som tränar sida vid sida, på samma gym som, ingen mindre än Saul ”Canelo” Alvarez.

Läs Philips intervju med proffsboxaren och f.d. europamästaren, Anthony Yigit! 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer