Krönika

Söndagskrönikan: Kamran om gala till sommaren, Kent Hanssons engagemang för Höllvikens Boxningsklubb

Enligt Nerikes Allehanda så har Kamran Kabinejad (Fightlife Promotions) klart med tillstånd för en större gala till sommaren. Möjligen så kommer Patricia Berghult försvara sina VM-titlar där, eller så blir det USA lyder rubriken. Promotorföretagets stora tungviktsstjärna, Pezhman Seifkhani kommer också naturligtvis medverka på en dylik tillställning. Söndagskrönikan hörde av sig till Fightlife Promotions starke man, Kamran själv och frågade om det verkligen stämde att han har seriösa planer på en publikfri gala till sommaren.  

Respons från Kamran kabinejad 

Jag ställde frågan så här: Får man fråga vilka boxare som kan komma att vara aktuella där? Vem toppar och vilka kör på förmatch-programmet? Har du klart med någon streaming-tjänst, redan eller är det i planeringsstadiet?

Hej Teddy! Jag har precis ansökt om en tävling den 10.e juli och denna gala kommer att bli helt utan publik. Matcherna kommer att sändas endast via stream.

Jag har tillsatt en arbetsgrupp för streaming-tjänsten och dom jobbar på det. Tanken är att erbjuda streamen till andra länder och TV-bolag som är intresserade av att sända matcherna. Alla mina signerade boxare får givetvis boxas på galan.

8 ronder Pezhman Seifkhani 

8 ronder Marko Calic 

8-10 ronder Patricia Berghult  (om hon inte är bokad för en titelfight)

8 ronder Marcus Alberts

6 ronder Marios Kollias

4-6 ronder Matsagos Panagitos 

4-6 ronder Israrullah Yaqobzai 

4-6 ronder Emil Petersson (om han vill) 

Sedan har jag några andra boxare som vill ha plats på galan och givetvis får dom också boxas. 

6 ronder Niclas Elfstedt, Malta 

6 ronder Christian Schembri, Malta. 

Så kämpen, Kamran, Kabinejad kommer inte att vika ner sig för krångligt regelverk och rådande pandemi. Det är ”Business as usual” för honom, det tackar vi för, med eldsjälar som Kamran lever proffsboxningen upp. 

Han renderade Lomachenko hans enda förlust som amatör

Vasyl Lomachenko var en otroligt bra amatörboxare, tog ju guld på OS hela två gånger (2008 och 2012) innan han växlade över till proffslivet. Ett makalöst matchfacit i amatörledet på 396-1. Vem var det då som lyckades knipa en seger över den dekorerade ukrainaren som amatör? Solida uppgifter på webben gör gällande att det var en rysk boxare vid namn Albert Selimov född 1986, olympier och landslagsman för Ryssland, som vann VM-guld i fjädervikt på världsmästerskapen i Chicago, USA 2007 – det var han som så att säga spräckte Lomachenkos nolla. Vem slog han då i VM-finalen? Jo, ingen mindre än huvudpersonen själv, Vasyl Lomachenko med poängsiffrorna 16-11 har jag fått fram (vilket videoklippet verifierar). En fascinerande detalj om fenomenet Lomachenko. Han är en unik boxare.  Se matchen här nedan!

Ryno Liebenberg sydafrikansk mästare vid 37 års ålder 

Första gången jag upptäckte Erik Skoglunds unika tillgångar som fighter var när han besegrade Sydafrikanen, Ryno Liebenberg på ”Hovet” i Stockholm 2016. Svensken visade upp en grundmurad envishet och hårdhet som få boxare besitter. Han fick gräva djupt mot Liebenberg för att säkra segern. Ryno var sannerligen en hård och krävande boxare. Men denne gick ändå bet mot den tekniske svensken. Det var kul att läsa på The Rings webbsida att Liebenberg fortfarande gör lite väsen av sig vid 37 års ålder. Den 14:e mars i ”Emperos Palace, på Kempton Park i Gauteng, Sydafrika, besegrade han obesegrade 12-0 landsmannen Rowan Campbell om det sydafrikanska bältet i supermellanvikt, på TKO dessutom. Läs stycket om matchen här! Se även Eriks match mot nämnde boxare här undertill! 

Patricia Berghult intervjuad i lokalt radioprogram i Malmö 

Patricia Berghult, regerande WBC och IBO-mästare i superweltervikt gästade P4 Malmöhus i veckan som gick (tisdagen den 16/4). Lyssna på den radiointervjun här! 

Kent Hanssons engagemang för Höllvikens BK

I förra veckans krönika hade jag ju en fyllig Q&A med kvällstidningsjournalisten, Stefan Alfelt, ena halvan i bloggduon ”Mr Ringside” vars spalt för närvarande vilar men fortfarande existerar med inlägg på Facebook emellanåt. 

Den andra halvan är naturligtvis Kent Hansson, känd från bland annat Kvällsposten / Expressen (där han var Sport-chef) på senare år, Vellingeposten, Budo Kampsport förbundssida (krönikör) och förstås Tidningen Boxning när den existerade.

Om hans roll i Höllvikens BK 

Jag har alltid vetat om att hans kärlek till boxningssporten är grundmurad och att han haft ett stort hjärta för Höllvikens Boxningsklubb. För inte särskilt länge sedan författade han ju även en bok om den klubbens färgstarka historia. Jag var snabb och beställde den när jag fick reda på att den var publicerad och ute. Jag fick då ett exklusivt signerat exemplar av Kent vilket jag verkligen uppskattade. Jag har känt Kent via Boxningen och Facebook i flera år och alltid uppskattat hans artiklar och krönikor,  han är något av en förebild för mig helt klart, (riktigt insatt och kunnig om boxningssporten är han) men jag har aldrig riktigt greppat hur pass stort hans engagemang för Höllvikens Boxningsklubb har varit, så jag passade på och frågade honom rakt av på Messenger i veckan och han svarade så här om just det: 

”Jag startade klubben tillsammans med Christer Ekberg 1984, sekreterare mellan 1984-2011, avgick vid årsmötet 2011 tillsammans med Christer, med i valberedningen nåt år senare. Avgår från valberedningen vid kommande årsmöte. De 10 första åren la jag mycket tid på klubben, tränade då fyra-fem gånger i veckan, ungefär så.”

Om boxningen på Malta 

Boxningen på Malta som Sverige delvis har ett finger med i spelet, i form av boxaren och arrangören, Nicklas Elfstedt, uppmärksammas ordentligt i videoklippet nedan. Kul att se! 

Saul ”Canelo” Alvarez i samspråk med Mike Tyson i dennes video-podd

Saul ”Canelo” Alvarez den yngste i en syskonskara på åtta (sex bröder och en syster – samtliga brorsor har boxat professionellt), av många betraktad som världens bäste boxare kilo för kilo just nu, gästade Mike Tysons YouTube-show ”Hot Boxing” i onsdags kväll. Jag ramlade rakt in i detta live och fick ta del av ett väldigt intressant samtal! Kolla in det här nedan!

https://youtu.be/99zoFgtsA60

Boxningsfilm med asiatisk vinkling

En för mig ”ny” boxningsfilm ”In full bloom” från 2019″, med lite asiatisk vinkel vilket inte hör till vanligheterna (mer om det här nedan) kommer att finnas tillgänglig på ”Amazon Prime” framöver fick jag reda på häromdagen. Se en trailer för denna på klippet här nedan!

https://www.youtube.com/watch?v=UHnYCpYlBuY

Asiatiska kampsportare har svårt att få fäste i västvärlden, varför är det så?

En kampanj som väckte en frågeställning 

Jag vet inte vad den här kampanjen, initierad av asiatiska kampsports-organisationen ONE FC, har för grund eller mening egentligen, den bara poppade upp  i mitt flöde häromdagen och fick mig att reflektera. Visst är det väl så att asiater har otroligt svårt att slå sig fram i kampsportsvärlden rent medialt. Det finns några få undantag som Manny Pacquiao från Filippinerna som ju är en tvättäkta superstjärna inom boxningssfären men utöver honom är det ganska skralt. Och jag har alltid undrat varför det är så? Finns det något milt undertryckt förakt / hat rasism, eller diskriminering mot asiatiska kampsportare?

Är asiater inte intressanta i västvärlden? 

Är de inte intressanta i västvärlden? Sorteras de bort? Smaka på den frågeställningen och rannsaka er själva, hur peppade blir ni när det dyker upp en boxningsgala från Thailand på DAZN (som det ju gjorde nyligen) eller när Korean Zombie agerar huvudmatch-fighter på UFC. Av någon anledning så har de (asiaterna) svårt att komma igenom i mediebruset, så är det bara. Ett sorgligt faktum, för de har funnits och finns väldigt många talangfulla fighters från den delen av världen. Det har vi bland annat kunnat uppleva åtskilliga gånger inte minst via nämnda kampsportorganisation (ONE FC).  Skärpning uppmanas, och om det handlar om genuin rasism och Covid-19 konspirationer, säger jag bara ”lägg ner!”

Läs Oscars artikel om Sanny Dahlbecks comeback här!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer