Artikel

Proffsboxaren Simon Henriksson är redo för en nystart

Proffsboxaren Simon Henriksson gick sin senaste titelmatch 2018. Då blev det förlust i fajten om det svenska mästarbältet i superweltervikt. Nu är Henriksson redo för en nystart.
– Jag vill ha ett bälte, säger han bestämt.

Malmö har producerat ett flertal framgångsrika boxare de senaste åren. På damsidan är Patricia Berghult regerande världsmästare i superweltervikt (WBC) och på herrsidan har Sven Fornling och Adrian ”Gäddan” Granat nyligen lagt handskarna på hyllan efter fina karriärer. En som inte är beredd att lägga av är 30-åriga Simon Henriksson som i nuläget är en av Malmös bästa boxare. Efter 90 amatörmatcher, med SM-silver som främsta merit, blev Simon proffs 2014. Som proffs har han sju vinster och tre förluster där två av förlusterna var hårfina och resultatet av delade domslut på bortaplan.

– Jag tillhör inget stall för tillfället och det är svårt att hitta någon vill satsa på en 30-åring. Men kroppen känns bra, jag är skadefri och lika hungrig som förr, säger Henriksson som jobbar som väktare när han inte tränar eller tar hand om sin nyfödda dotter.

Under pandemin har ett flertal potentiella matcher avbokats, men Simon Henriksson är på gång att skriva på ett avtal om ett par matcher i vår. Eftersom han brinner för boxning kräver han i nuläget inte betalt för att gå matcher. Men för att starta om karriären och på sikt få chans mot bättre motstånd måste Henriksson, förutom att boxas gratis, dessutom betala motståndarnas kostnader.
– Jag behöver vinna två eller tre matcher för att få uppmärksamhet och klättra i status. Det kommer kosta mig 10 000 – 15 000 kronor per match och jag behöver sponsorer för att klara det. Men sedan kommer det komma bättre erbjudanden. Det är inga fantasisummor det handlar om och jag vill inte ha sponsorer för att bli rik, men det hade varit bra att kunna gå ner i arbetstid och träna mer, förklarar Simon.

På sikt vill Simon Henriksson åter utmana om det svenska mästarbältet genom en returmatch mot stockholmaren Ahmed Rossi som gick segrande ur titelfajten 2018.
– Det var en jämn match och det var bara slarv från min sida som gjorde att jag förlorade, så jag vill absolut ha en ny match mot Rossi. Men jag är ringrostig och behöver en nystart. Jag tränar hårt och om jag blir erbjuden en match så kan jag vara redo inom en till två månader beroende på motstånd, säger Simon.

Simon Henriksson boxas inte bara för sig själv utan även för stadsdelen Lindängen där han är uppväxt – en del av Malmö som förknippas med kriminalitet och sociala problem. Simon Henrikssons mamma var narkotikamissbrukare vilket gjorde att han tillbringade en del av barndomen på barnhem, något han kallar för ”ett rent helvete”.

– Jag vill vara en förebild för Lindängen och visa att det kan gå bra även för någon med min bakgrund. Jag är realist men måste samtidigt få drömma. Vägen mot en ny titel är lång och kräver kontakter, men målet är ett bälte. Jag ger inte upp, avslutar Simon.

”Jag är Malmös bästa boxare. Den som påstår något annat är välkommen att möta mig i ringen”, säger Simon Henriksson till speltips.se

 

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer