Krönika

Krönika: Behöver fighters definierade muskler för att prestera maximalt?

Definierade muskler på kroppen. Så kallade ”six packs” eller magrutor som vi ju brukar benämna dem ibland, eller varför inte tvättbrädor, kort och gott magrutor. Väl synliga ”Abs” helt enkelt. Det riktigt kryllar av dem i buren på UFC:s galor som ni vet. Snudd på varenda en som ställer sig på vågen visar ju upp en makalös fysik där muskulaturen är super-tydligt definierad. 

Får man den fulländade fightinginsatsen?

Men är det egentligen nödvändigt, eller ens bra för att prestera maximalt? För att kunna leverera den där fulländade fightinginsatsen som ju alla MMA-utövare vill och strävar efter.

Är det bara en naturlig effekt av hård träning?

Självklart måste man vara groteskt genomtränad och sjukt förberedd. Det fattar vi alla. Och om då magrutor alltid är resultatet av ett rigoröst och disciplinerat arbete på ens träningscamp, inför uppgiften,  ja, då må ju det vara hänt, då är det ju som det skall – inga konstigheter där, men jag har en känsla av att det ändå finns en inbyggd fåfänga och kanske lite av en osund tradition bland elitfighters att helt sonika dra in på matintaget några veckor före match för att sedan på plats kunna leverera en ”deffad” och halvt om halvt utsvulten kropp som skall tala sitt tydliga språk.

Inte lämna något åt slumpen

Det ser bättre ut. Imponerar på motståndaren och berättar för publiken att man ”gjort jobbet” så att säga, och inte lämnat något åt slumpen. Men min frågeställning kvarstår, är det verkligen en fördel att ha minimalt med kroppsfett för att prestera som fighter. Jag skickar ut frågan till alla er fighters där ute, som har koll, är det verkligen nödvändigt? Jag vet inte, jag har aldrig bantat (klippt vikt) på det där extrema sättet, men jag kan tänka mig att det dränerar lite grann, är det inte så?

Läs min krönika om nedärvd talang, Campbell Hatton  

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer