Holloway Krönika

Derséns 3 punkter: Inför Holloway VS. Kattar

UFC-året 2020 inleds ikväll med action ifrån organisationens episka ”Fight Island”. Ex-mästaren Max Holloway gör upp mot Calvin Kattar i huvudmatchen, och för ovanlighetens skull drar huvudmatcherna igång redan 21.00 svensk tid. Här nedan följer Philip Derséns tre punkter inför premiärgalan. 

1.Rena rama titelfighten

Max Holloway har vunnit 17 matcher I UFC trots att han ännu inte ens blivit 30 år gammal. UFC-bältet tog han mot självaste Jose Aldo 2017 och hann försvara det 3 gånger om innan han blev besegrad av nuvarande mästaren Volkanovski genom ett enhälligt domslut. Men även om det inte längre är Max Holloway som är den med fjäderviktsbältet runt sin midja, är det svårt att inte se honom som den bästa fjäderviktaren i världen. Han har besegrat de flesta i världstoppen och otäckt nog lär han bara bli bättre. Enligt mig blev han i returmötet med Volkanovski tydligt bortdömd och därför hade lördagens möte mycket väl kunnat vara om titeln.

För hur man än vrider och vänder på det låter Max Holloway VS. Calvin Kattar mer som en titelmatch än någonting annat. Det innebär att Calvin Kattar har en enormt tuff uppgift framför sig, och även om han lyckas knipa segern får han inget bälte som pris. Men den här matchen har tillräckligt mycket ingredienser för att inte behöva ett bälte i potten. Max Holloway är nog världens mest uthålliga volymboxare medan Kattar mycket väl kan vara divisionens bästa boxare. Därför kan detta bli årets bästa stående UFC-match, och bälte eller inte, det är rena rama titelfighten.

2.Dana White hejar på Jingliang Li

UFC är idag framförallt stort i Nordamerika och Europa. Superstjärnor som Khabib Nurmagomedov och Conor McGregor har förflyttat en del av UFC:s betalande kunder till Europa istället för bara USA, och det har hjälpt organisationen att växa exponentiellt. Men Dana White vet mycket väl vad som behöver hända för att hans företag ska nå ännu en nivå i sporthierarkin. De måste etablera sig i Asien, och det snart.

Därför har de börjat bygga på ett performance institute i Kina där lokala talanger ska få verka och utvecklas, och därför var det Zhang Weili som fick möta dåvarande UFC-mästaren Andrade 2019. Kina är Asiens mest befolkade land och därför vill nu UFC få in allt fler fighters just därifrån. Jingliang Li är med UFC-mått mätt, en rätt ordinär welterviktare, men ni kan förvänta er se han i stora matcher framöver. För kinesiska fighters måste börja leverera sportsligt för att landets medborgare på riktigt ska intressera sig för MMA. Därför kan jag lova er att Dana White håller en extra tumme för Jingliang Li i hans möte med Santiago Ponzinibbio.

3.Buckley kan bli en ny stjärna

Att UFC nu är igång med att göra av sig med cirka 60 fighters får ses som historiskt. Stora namn likt Yoel Romero och Anthony Pettis har redan lämnat, och fler är att vänta. Du kanske blir förvånad att de gör sig av med profiler av den sortens dignitet? Sanningen är den att UFC idag har fullt av nya talanger som snart kan förvandlas till morgondagens stjärnor.

Joaquin Buckley har trots sin relativt unga ålder redan fightats i både Bellator och UFC, men det senaste året har varit speciellt. Buckleys spinning back-kick mot Impa Kasanganay i oktober blev årets absolut sjukaste knockout. Klippet på sparken dök under ett gäng veckors tid upp i de flesta länder och det gjorde han till en av organisationens mest spännande namn. Med ytterligare en knockout bara en månad senare blev förväntningarna inte lägre. Om Joaquin Buckley mäktar med ännu en ny knockout på lördag, är han nog UFC:s senaste genombrottsstjärna.

Matchkort för lördagens gala

Huvudkort: Galan ses på Viaplay med start 21.00!   

  • Fjädervikt: Max Holloway vs. Calvin Kattar
  • Weltervikt: Carlos Condit vs. Matt Brown
  • Weltervikt: Santiago Ponzinibbio vs. Li Jingliang
  • Mellanvikt: Joaquin Buckley vs. Alessio Di Chirico
  • Mellanvikt: Punahele Soriano vs. Dusko Todorovic

Läs Oscars krönika om Calvin Kattar här! 

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer