Gracie KrönikaNyhet

Gracie: Familjen som förändrade kampsporten

I MMA kretsar så finns det en familj vars namn väger lite tyngre än alla andras. Den här familjen ligger bland annat bakom sporten vi idag kallar för Brasiliansk jiu-jitsu (BJJ) och var även med och grundade världens största MMA-organisationen, UFC. Många känner kanske igen namnet Gracie, men för er andra, lägg det på minnet. För betydelsen av den här familjen är svår att överskatta.

Början

Allt började på tidigt 1900 – tal då affärsmannen Gastão Gracie hjälpte den japanska judokan Mitsuyo Maeda att etablera ett japanskt samhälle i Brasilien. För att visa sin uppskattning bestämde sig Maeda för att lära Gracies äldsta son Carlos den japanska kampsporten judo. En sport där man använder sig av både kast och grepp för att besegra sin motståndare, och där explosivitet och styrka är stora fördelar. Carlos fastnade för judo och började träna tillsammans med sina yngre bröder. Hans yngsta bror hette Helio, och som minst i familjen hade han svårt att konkurrera med sina bröder i en sport som gynnar fysiskt större och starkare utövare. För att överkomma detta hinder började Helio förfina sin teknik, detta för att få största möjliga mekaniska fördel, på så vis minskades betydelsen av storleken och styrkan på motståndaren. Teknikerna som Helio utvecklade tillsammans med sina bröder skulle senare få namnet brasiliansk jiu-jutsi (då kallades det för Gracie Jiu-Jutsi).

Till en början var det svårt för bröderna att nå ut med sporten och övertyga andra om dess betydelse och överlägsenhet. Det dröjde ända fram till 1993 innan sporten skulle få sitt riktiga erkännande som en av de viktigaste aspekterna av fighting och självförsvar. Det året bestämde sig Helios son Rorion för att anordna en kamsportsgala där deltagare från olika kampsportsbakgrunder skulle få chansen att tävla mot varandra. Organisationen fick namnet Ultimate Fighting Championship (UFC).

Det stora genombrottet

På den här galan var det Rorions yngre bror Royce som fick uppgiften att bevisa för världen hur effektiv deras kampsport faktiskt var. För att göra detta extra tydligt hade Rorion sett till så att alla andra fighters var betydligt större än Rocye. Royce sågs därför inte förvånande nog som en stor underdog av majoriteten bland tittarna. Men den kvällen visade han att storlek faktiskt inte har någon betydelse, i alla fall om du kan BJJ. För Royce besegrade nämligen alla sina motståndare med relativ enkelhet och vann hela turneringen. Folk var chockade över att se den ”lilla” killen iklädd en GI strypa ut sina större motståndare. Framgången i UFC ledde till att sporten äntligen fick sitt stora genomslag i både Europa och USA. Precis som när kultfilmen ”Karate Kid” släpptes 1984 och alla var ivriga att lära sig karate, ville alla efter att ha sett Royce Gracie vinna UFC 1 lära sig BJJ.

Med tiden insåg andra MMA fighters att om de skulle ha en legitim chans att överleva en match som hamnade på marken så behövde de också lära sig BJJ. Idag är det en av de mest populära kampsporterna, och det finns inte en enda MMA utövare som inte tränar någon form av submission wrestling. På bara 25 år har BJJ gått från en relativt okänd sport som de flesta inte trodde skulle fungera i ett ”riktigt” slagsmål till att allmänt vara känt som en av de mest effektiva kampsporterna för självförsvar.

Framtiden

Under årens gång har flera med namnet Gracie tävlat i UFC. Organisationen som dem sålde 2001 till Dana White och Fertitta bröderna och som sedan dess exploderat i både storlek och popularitet. Det ökade intresset har lett till en exponentiell ökning av talang, något som jag skulle vilja påstå inte kan jämföras med någon annan sport. Trots detta fortsätter den stora Gracie familjen att producera talanger. Den senaste är fjäderviktaren Kron Gracie, son till Rickson och barnbarn till Helió.

Kron har idag ett professionellt record på 5-1, varav 1 vinst och 1 förlust i UFC. Förlusten kom i hans senaste match då han tog sig an den rutinerade fjäderviktaren Cub Swanson. Det var en otroligt spännande match där Kron till mångas förvåning var villig att slagväxla med Swanson. Kron visade upp en otrolig tuffhet, men då han trots flera försök inte kunde få ner Swanson på marken var förlusten ett faktum. Potentialen i Kron är stor, med lite bättre brottning och boxning finns det inga gränser för vad han kan uppnå. Kanske är det han som är nästa Gracie att bära det åtråvärda UFC bältet. Men även om det inte skulle inträffa så är arvet säkrat, mästare må komma och gå, men Gracie namnet kommer alltid att finnas med i konversationen om UFC och deras legender.

Teddys Stenmarks söndagskrönika!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer