Krönika

Som bekant öppnades åter MMA-ligan upp under hösten efter dennes frånvaro till följd av Covid-19. Jag kritiserade då återuppöppnandet och menade på att det kändes ogenomtänkt ; både ur ett hälsoperspektiv men också med hänsyn till det nuvarande landslaget.

Uppmaning till SMMAF: Ta ansvar för situationen och värna om atleterna

På lördag den 31/10 är Frontier Open 21 tänkt att gå av stapeln i Malmö och 96 atleter står redo att prestera. Idag 27/10 gick dock Folkhälsomyndigheten ut med nya restriktioner gällande Skåne och förra veckan skärpts restriktionerna i Uppsala där antalet sjuka ökat lavinartat. De restriktioner som införts i Skåne är tänkta att vara aktiva i tre veckor framåt och sen ska läget utvärderas. De två nya restriktionerna som är aktuella i detta fall är följande:

  •   Alla avråds från att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många möts och där resor är nödvändiga.
  •   Alla bör undvika att umgås med andra personer än de som man bor med eller träffar varje vecka.

Dessa två restriktioner förhindrar effektivt dels den tilltänkta ligatävlingen i helgen men också deltagande från skånebaserade atleter. Liknande regler gäller Uppsala. Detta väcker två frågor:

  1. Vad  händer med ligan? Närmare bestämt helgen och den kommande helgens tävlingar samt
  2. Vad  händer med SM?

Ställ in ligan, betala tillbaka avgifter.

Den tävling som nu i helgen ska hållas i Malmö måste ställas in om SMMAF känner någon som helst typ av ansvar för atleterna och deras anhöriga samt respekterar pandemin. SMMAF borde därför betala tillbaka anmälningsavgifterna. Det skulle vara ett finansiellt slag för SMMAF att betala tillbaka anmälningsavgifter för 96 atleter men det skulle visa att de tar ansvar. Vidare bör kommande tävlingar också sättas på paus för att utvärdera vart detta leder. Ligan får inte exkludera; kan inte alla delta som följd av pandemin ska ingen få göra det, åtminstone inte med ranking och eventuella SM-kval.

Risk för riskspridning

Det finns också en risk att de som bor i områden med höjda restriktioner väljer att strunta i dessa och resa till tävlingar vilket skulle kunna riskera ökad smittspridning mellan städer.

Vad som krasst kommer hända är att atleter från Uppsala och Skåne  blir utestängda ur ligan. Vilken ska var till för alla där alla efter samma förutsättningar. Jag förstår att desperata tider kräver desperata åtgärder. Men att tumma på grundstenen i ligatävlingar är inte rätt väg att gå. Hur ska SM genomföras? Är tanken att de som inte bor i områden med skärpta restriktioner och således får tävla ska göra upp i SM och alltså exkludera de som bor i områden under där restriktionerna skärpts?

Jag sa det i en tidigare krönika och jag säger det igen: återöppnandet av ligan känns inte genomtänkt.

Signerat; Simon Alvhed

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer