Krönika

Att starta MMA-ligan känns inte genomtänkt

På lördag den femte augusti är det dags för svenska MMA-ligan att dra igång igen. Ligan lades på is under utbrottet av Covid-19 i mars och det har sedan dess varit oklart när och under vilka former den skulle återvända. Många glädjs, men är det genomtänkt och en bra idé?

Nu är vi bara dagar ifrån den första ligatävlingen anpassad efter Covid-19 och frågorna kring arrangemanget är en hel del. Förbundet har satt upp restriktioner som gör att det rent regelmässigt är möjligt att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer om folksamlingar. Inga tester kommer dock att utföras så de åtgärder som vidtas är egentligen bara avstånd och maxantal i lokalen; tillräckligt? Det kan jag inte svara på.

Jag själv som tävlande utövare tycker givetvis att detta är goda nyheter, jag tror många av oss har väntat på detta. Däremot ser jag ett ganska stort problem som inte SMMAF verkar ha tänkt på och det är konceptet med att alla ska ha lika chans på att plocka rankingpoäng.

Landslagsuttagning

Jag skulle gissa baserat på egna erfarenheter att de flesta som tävlar i amatör-mma strävar mot en landslagsplats. Landslagsuttagningarna sker på så vis att atleterna samlar poäng under säsongen i ligan och sedan möts de fyra högst rankade i SM. Vinnaren och tvåan får en landslagsplats medan trean och fyran blir landslagsreserver.

Detta har tidigare fungerat bra och kanske fortfarande gör det men jag har haft en skavande tanke på sistone, nämligen att helt plötsligt så är det inte på lika villkor.

Landslaget 2020

I januari utsågs det landslag som skulle representera Sverige i landskamper under 2020. För många säkerligen en höjdpunkt i deras MMA-karriär. Resten vet ni, Covid-19 stängde ned världen och allt vad sportevenemang heter. Det finns heller inga planerade landskamper under resterande månader av 2020. Detta innebär att landslaget för år 2020 inte fick representera Sverige en enda gång. Allt slit och möda för att ta sig dit för inget.

Jag funderade länge på hur det skulle bli med landslaget och det finns fortfarande inget uttalande från SMMAF hur det blir. Kommer det ske en ny uttagning i samband med ett eventuellt SM 2021?

Var jag tycker det skaver

Vad är det då som stryker mig mothårs med att ligan öppnar igen? Att ett helt landslag och alla atleters slit helt sonika blir vatten värt är en del av det men det är snarare symptomet än sjukdomen. Det stora problemet ligger för de atleter som inte kan tävla till följd av Covid-19.

Det är inte otänkbart att atleter av någon anledning som tidigare inte hindrat dem från att tävla nu ses som en riskgrupp. Det är heller inte långsökt att atleter har nära och kära i riskgrupper eller att de helt enkelt inte vill riskera att bli smittade av viruset.

Faktum är att trots alla åtgärder SMMAF tar för att kunna öppna ligan så går det inte att garantera atleternas säkerhet avseende smittorisk. Det är blod, svett och närkontakt som utgör sporten vi tävlar i.

Om poängen med Svenska MMA-ligan är att ge alla atleter ett forum att tävla i på samma villkor med samma morot i slutet (landslagsplats) så är det nästan oetiskt att öppna upp tävlingar som påverkar ranking och landslag i en tid då inte alla kan tävla av en eller annan anledning. I min bok ges inte alla samma chans längre.

Ett alternativt förslag – skippa ranking!

Jag tror att det hade varit bekvämare för alla och mer i linje med det budskap SMMAF kommunicerat att öppna ligan men inte ge rankingpoäng. Behåll det landslaget som redan tagits ut men som aldrig fått tävla. Jag vet att några av dem som håller landslagsplatser valt att släppa den för att gå över till proffs och i det läget tycker jag att man borde se till resultaten från SM 2020 och plocka upp dem som snubblade vid mållinjen.Detta kanske inte är en ultimat lösning heller men det är bättre än att gör den tävlingsformen som är öppen för alla otillgänglig för vissa? Är det rätt att talangfulla unga atleter ska begränsas i sina möjligheter på grund av att de har en förälder i riskgruppen eller en underliggande sjukdom?

Det finns många frågetecken och jag tror många kommer bli besvarade under hösten med start på lördag. Kanske är jag ute och cyklar,  jag nästan hoppas det!

Jag vet inte, men det känns inte helt rätt.

Signerat:

Simon Alvhed

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer