Artikel

Tillbakablick på Brave 37-40

MMA-Telegrafens radarpar Sara Måbäck och Anders ”Taxi” Ohlson ser tillbaka på sommarens Brave-ader, vad var extra minnesvärt och tar tempen på svensk MMA:s prestationer

Augusti 2020 – Månaden när svensk MMA levde upp på nytt

Efter en sommar som trots allt blev full av MMA passar vi på att se tillbaka på den gångna månadens Brave/BFN galor. Först och främst har det varit riktigt roligt att få se så många svenska fighters in action igen, något som inte hade varit möjligt utan en så pass stor aktör som Brave Combat Federation. Just nu är det annorlunda tider för våra gala-arrangörer, efterfrågan finns från publik och fighters men galor ska arrangeras för skärmtittare och en stor del av inkomsten går förlorad utan publik.

Brave och Bulldog Fight Night kom till Stockholm med tre inplanerade galor 1, 8 och 15 augusti och efter lyckat resultat bestämde man sig snabbt för att lägga till ytterligare en den 24 augusti.

Det lite mindre Brave-on-Tour-formatet blev ett lyckat upplägg för att både amatör- och pro-fighters skulle få en scen att skina på och vi har fått se många av våra största svenska talanger ta stora kliv mot en internationell MMA-marknad.

I blickfånget:

Vi riktar strålkastarljuset lite extra på några av de fighters/matcher/prestationer som gjorde störst intryck på oss:

Bianca Antman visade verkligen att steget från en lyckad amatörkarriär till att snöra på sig proffshandskarna inte behöver vara särskilt stort. Med ett fint stående game styrde hon matchen mot den mer rutinerade Veera Nykänen (Finland) innan hon i tredje ronden bjöd oss på månadens knockout. En blixtsnabb huvudspark och Biancas första Pro-vinst var ett faktum.

Robert Nyström tog sig an Joakim Jankovic (Danmark). Kombattanterna hamnar i clinch mot buren och när Jankovic går på nedtagning fastnar han i månadens tightaste giljotin. Från koppling till domaren bryter går det strax under 4 sekunder, ändå sover dansken gott.

Josefine Lindgren Knutsson imponerade stort i sin första MMA-match någonsin. Josefine har sedan tidigare en gedigen kickboxningskarriär men nu skulle hon sättas på prov mot Nina Back, en av Sveriges mest meriterade landslagsatleter med flertalet internationella medaljer i bagaget. Med vasst stående och fint nedtagningsförsvar kunde hon relativt enkelt kamma hem sin första MMA-vinst. Den fortsatta karriären ska bli väldigt spännande att följa.

Vi fick se Tobias Harila tillbaka i buren och nu mot sitt tuffaste motstånd hittills i form av Rafael ”The Butcher” Macedo. Ett rejält kliv upp då Macedo har segrar i både Cage Warriors och Bellator, men innehavaren av Svenska Bad Boy bältet visade ingen som helst respekt under matchen. Han började till och med nästan lite väl lojt och blev nedtagen tämligen enkelt, men efter att Macedo inte fått till något direkt hot på marken kunde Tobbe vända och med pricksäker striking var det en tidsfråga innan avslutet skulle komma. Rafaels hörna valde dock att kasta in handduken mellan rond två och tre och Bad Intention tog i och med denna seger ett stort kliv framåt i karriären.

I Anton Turkaljs andra match under den här perioden stöter han äntligen på lite motstånd i form av Ibo Aslan (Turkiet). Anton står för månadens vändning när han, efter att ha fått stryk i första ronden och legat under i början av andra ronden, lyckas ta sig upp och avsluta matchen med en Rear naked choke.

Anton Turkalj, Zvonimir Kralj och David Jakobsson går två matcher var under dessa veckor med sex vinster som resultat.

Jonny ”Turbo” Touma gör en efterlängtad proffsdebut mot duktige Moheb Azizi och bjuder som vanligt publiken på show. Vi som följt Jonny under hans amatörkarriär vet att det är extremt tempo från start och att han inte sysslar med tråkiga matcher. Är du promotor och vill underhålla din publik? Signa Jonny Touma omgående!

Fernando Flores kom in i buren efter en tuff förlust mot Tobias Harila då de gick om det svenska Bad Boy bältet under Fight Club Rush 6 i Västerås. Fernando redde ut en inledande anstormning från Michael Deiga Scheck (Brasilien) och kunde sen etablera sin patenterade press mot buren, plocka ner sin motståndare, koppla en anaconda och snyggt tighta till den med hjälp av buren. Riktigt fint avslut som Telegrafen belönade med den galans Submissions of the Night.

En av de matcher vi såg mest fram emot under månaden som gick var helt klart Malin Hermansson vs Elin Öberg. Det är alltid spännande när två topprankade svenskar ska göra upp om vem som är kung/drottning av sin viktklass och det brukar bli bra matcher. Så även den här gången. Både tittare och Malin märkte relativt snabbt att Elins stående game är livsfarligt, hårt och pricksäkert. Det ledde till att Malin gick för nedtagning och lyckades sånär få in en RnC i första ronden. I andra och tredje ronden fortsatte Elin att träffa bra i det stående medan Malin jagade takedowns. Elins effektiva striking trumfade den här kvällen Malins markgame och en seger på Split Decision var ett faktum. Matchen levde helt klart upp till våra förväntningar och vi vill se fler intressanta matchningar topprankade svenskar emellan.

Svensk MMA visade framfötterna med bravur

Som vi nämnde i inledningen är det ett annat fokus nu som arrangör, nu görs galorna för skärmtittare istället för livepublik. Vi förstår att man behöver dra ner på kostnaderna, ljud och ljus känns inte lika viktigt längre. Men det är det jag som skärmtittare saknar, en liten ”spänningshöjare” i form av en walk-in som märks. Lite nedsläckt, lampor som tänds och ljud så man hör ingångslåten hade gjort mycket. I övrigt hade i alla fall jag problem med ljudet på alla fyra galorna. Det här ju mer tekniskt och upp till dom som sköter streamen, i det här fallet Aftonbladet antar jag. Men mitt ljud låg hela tiden före bilden och det är inte jättekul att höra när matchen avgörs innan jag själv ser det. Stäng av ljudet då, förstår jag att flera av er tänker men det var riktigt bra kommentatorer. Stor eloge till dom båda.

Dom här fyra veckorna har bjudit oss på många avslut, knockar, TKOs och submissions. Imponerande debuter i organisationen, som proffs eller i vissa fall som MMA-fighters. Svensk MMA fick visa framfötterna och gjorde det med bravur. Nu håller vi tummarna för fler galor på svensk mark under hösten.

 

 

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer