Khamzat Chimaev – En stjärna är född

Att vinna sin debut i UFC trodde nog många men att göra det på det sätt han gjorde innebar Performance of the Night, att Ariel Helwani skickade ut en tweet som uppmanade alla att lägga namnet Khamzat Chimaev på minnet. En stjärna är född.

Någon gång med ojämna mellanrum kommer en närmast enorm talang fram inom en sport. Det går såklart att bli otroligt bra även utan sådan talang men det underlättar helt klart att ha bra förutsättningar.

Khamzat Chimaevs förutsättningar var att växa upp i en tuff miljö i Tjetjenien. Han berättade i Fighterpodden om att han fick lov att slåss eller bli slagen. Han valde att satsa på brottning. En omåttligt populär sport i det forna Sovjetunionens olika, numera, fria stater (länder). Khamzat blev bra. Han vann det nationella mästerskapet flera gånger i Fristil. Han ställda upp i Ryska Mästerskapen som Junior och tog brons.

Han flyttade till Sverige och klev ner på en klubb. De anade nog ganska snabbt att han var något alldeles speciellt. Det dröjde inte länge innan han ställde upp i SM i Fristil. Han vann, med stor marginal. Khamzat fick ett stipendium och en resa till Stockholm. Han hade aldrig varit i huvudstaden och fick ett hotellrum. Svenskan var rätt så bristfällig. Han fick nys på MMA och gick ner på Allstars Training Center och sparrades redan första passet. Han visste inget om vart gränsen går i sparring och var nära att hamna i bråk, men Andreas Michael tog honom åt sidan och förklarade för honom att sådär kan man inte agera, då åker man ut.

Andreas Michael och de andra tränarna på Allstars såg vilken talang Khamzat var. Reza Madadi tog honom verkligen under sina vingar och är hans coach än idag. Ryktet började gå inom scenen om att en oslipad Diamant hade börjat träna på Allstars. En närmast episkt bra talang. Khamzat hette han. Eller Borz som han kallades. Borz betyder Vargen.

Khamzat gick sin första amatörmatch mot en annan stor svensk talang Khaled Laallam som hade fått medalj på EM. Khamzat hade börjat träna MMA samma år. Normalt sett är man en nybörjare vid det laget, men inte Khamzat. Vargen vann i andra ronden på en Brabo Choke. Khaled gick två månader senare VM i MMA som han vann! Så i första amatörmatchen hade alltså Khamzat slagit världsmästaren.

Två månader efter matchen mot Khaled så mötte Khamzat en annan talang, nämligen, Danijel Grbic. Khamzat vann i andra ronden på en Giljotin.

Första året med MMA och nu började folk inse hur bra Khamzat var. Skulle han gå direkt till proffs eller? En till amatörmatch blev det. Bosniern Adnan Music tog matchen få andra ville ta. Matchen gick av stapeln i Nyköping i april 2018 och Khamzat vann på TKO i rond 1. Nu var det bara proffs som gällde. Det var redan dags.

Khamzat bodde på Allstars och träningen och kompisarna på klubben var stor del av hans liv. En dedikerad ung man med en otrolig vilja. Han sparrades med stjärnorna och alla sa samma sak, Khamzat är grym!

Två norrmän var de första att möta Khamzat som proffs. Gard Olve Sagen och Ole Magnor. Båda två avslutades och det var dags för hösten 2018.
Khamzat skrev på för Brave och gjorde debut i november. Hans första match var mot en obesegrad vid namn Marko Kisic från Österike. Marko förlorade
i första ronden på TKO och har sedan dess gått en match som han vann, alltså står Khamzat för hans enda förlust.

I december 2018 mötte Khamzat en skicklig amerikansk brottare vid namn Sidney ”The All-American Kid” Wheeler, Khamzat fick Sidney att ge upp efter 35 sekunder (TKO, Submission to Punches). Sidney har inte gått någon match sedan dess.

2018 var slut och nu var snacket om Khamzat desto större, men den stora massan hade ingen aning om honom.

2019 innebar match i april i Brave. En hungrig Khamzat mötte den obesegrade ryske fightern Ikram Aliskerov som hade ett record på 8-0.
Många talade om Ikram med väldigt stora ord. Khamzat knockade Ikram i första ronden.

Khamzat nästa match i Brave, i oktober 2019, gick mot en väldigt tuff och hårtslående Sydafrikan vid namn Mzwandile Hlongwa. Khamzats motståndare kom från tre raka segrar på avslut i första eller andra ronden.
Matchen innan avslutade han med en vacker och brutal Spinning Back Fist efter dryga minuten i rond 1.  Khamzat vann på en Brabo Choke i rond 2.

Tanken var att Khamzat skulle gå om bältet i Brave och matchen skulle gå i Sverige. Pandemin kom och förvisso kommer nu Brave till Sverige men då Khamzat fick erbjudande om att hoppa in i UFC på kort varsel tog han chansen.
Brave vad goda också att släppa honom.

Nu är det snart ett dygn sedan Khamzat gick sin debutmatch i UFC mot John Phillips. Khamzat vann matchen dominerande och avslutade med en Brabo Choke i andra ronden.  I rond 1 hade poängdomarna följande poäng: 10-8, 10-8, 10-7. Att dela ut en 10-7 är ytterst ovanligt men det var faktiskt så dominant Khamzat var.  Han fick också med sig en Performance of the Night på 50 000 dollar och fick chansen att visa upp sig för världen.

En stjärna är född heter det nu, men sanningen är att den här stjärnan redan lös stark i sin första amatörmatch, men stjärnan lyser bara starkare och starkare för varje match.

Han kan gå hur långt som helst och det blir ytterst intressant att se hur UFC matchar Khamzat nu framöver.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer