Artikel

Comeback för ”The Mauler” och chans till genombrott för Pannie?

Nu rullar MMA-cirkusen igen och vi ska ta en titt på de svenskar i UFC som är aktuella för match härnäst. Vilka möter dem och vad kan vi förvänta oss för matcher.

Alexander Gustafsson i comeback mot veteraner i liknande sits?

I MMA håller sällan pensioner särskilt länge. Combate rapporterade i förra veckan om att Alexander Gustafsson vill möta Fabricio Werdum i slutet av juli och om den matchen inte går att komma överens kring står Ovince Saint Preux som nästa namn på ”The Maulers” önskelista. Bägge dessa matcher ska då ske i tungvikt.

I bägge fall är det logiska matchningar för Gustafssons comeback i en ny viktklass. Werdum kommer också han från två förluster och längre perioder av inaktivitet, senast förlorade han ett domslut mot Alexey Oleynik nu maj och innan det besegrades han av Alexander Volkov. Ett avsevärt fall för den förre mästaren särskilt då han kan vara den tungviktare som tagit de två tyngsta skalperna: Han avslutade Fedor Emelianenkos 10 år långa terrorvälde över tungvikten och låste ut Cain Velazques som annars ansågs av många som den som skulle hota Fedors status som GOAT.  Nu är han själv definitivt i sluttampen av sin karriär men färdighetsmässigt är det nog ingen som tvivlar på att Werdum fortfarande är bland de mest kompletta tungviktfighters med guld från både BJJ-Worlds, ADCC, knockat Mark Hunt med ett hoppknä förutom en mängd andra avslut.

”OSP” kommer också han från en förlust: Ett delat domslut i sin tungviktsdebut mot Ben Rothwell. Att Alex och Ovince inte har mötts tidigare i lätt tungvikt är nog endast beroende på de längre perioder utan matchning för Alex. Sedan 2013, när Alexander mötte Jon Jones för första gången har OSP gått inte mindre än 21 matcher i UFC. Vilket kan jämföras med 8 för Alex. Han har blandat vinster med förluster, däribland blev hand utlåst av Ilir Latifi, knockad av Jimi Manuwa och utmanövrerad av Jon Jones. Å andra sidan har han själv en mängd avslut, mest känd för sina ”Von Flue chokes” (4 i UFC) men har avslutat med både armbars och huvudsparkar mot UFC-motståndare.

Förutom att det är två ganska lika motståndare i det att de är absolut farliga men klart i andra halvan av karriären med tuffa tider i det senaste så finns paralleller att både OSP och Werdum är flow-baserade fighters med mycket trick i rockärmen snarare än mästerstrateger som har anpassar sin stil efter vem de möter. De är opportunister som hugger på avslut när det visar sig och har mycket starka instinkter för att utnyttja små lägen till sin fördel. Detta har skapat deras spektakulära avslut, men också varit del i att båda har regelbundna förluster strösslade på sina records. Overeem schackspelade ut Werdum två gånger när han var som bäst och Jon Jones lät OSP aldrig få en chans att uträtta något meningsfullt. Oavsett vilken match av dessa som blir av är det alltså troligen ett kyligt och strategiskt angreppssätt som ger de största chanserna. Gustafssons händer är snabba och tunga nog att avsluta vem som av dem, men det är i kaos och stundens hetta både Werdum och OSP är som farligast.

En vinst mot Werdum eller OSP skulle absolut etablera Gustafsson i tungvikten. Där potential till spännande matcher finns. Kanske till och med en returmatch med DC innan någon av herrarna lägger handskarna på hyllan för gott?

Vi får se om The Mauler kan locka ut OSP eller Werdum för en match på ”Fight Island” 25:e juli…

Pannie Kianzad har chans att göra sig ett namn

Pannie är nu 1-1 i UFC och har Bethe Correia framför sig. Bägge har liknande records: 12-5 för Pannie och 11-4 för Bethe. Men där Bethe har mött de större namnen som Ronda Rousey och Holly Holm – där hon också blev knockad bägge gångerna. Ur ett svenskt perspektiv är det chans att bevisa sig mot ett etablerad namn, för Bethe handlar det om att bevisa sin fortsatta relevans. För båda står möjligheten till en serie vinster i UFC på spel. Efter Bethe blev knockad av Holly Holm i Singapore i en match som fram till avslutet var händelselös men klar vinst för Holm tog hon två år paus från matchning innan hon återvände i september 2019 och besegrade 14-rankade Sijara Eubanks. En vinst som dock skedde efter att  Bethe misslyckades att klara viktgränsen med flera kilo.

Correia får beskrivas som en allround fighter som vanligtvis vinner sina matcher på envishet, bravado och aktivitet men som inte har tekniskt djup nog att pressa de mest välskolade och disciplinerade i divisionen. Med det sagt är hon en fighter som måste besegras och inte ger sig lätt. En vinst över Correia skulle alltså för Pannies del bli ett bevis för den internationella publiken att hon definitivt är redo att matchas mot viktklassens elit. Med en bra plan och skärpt fight-IQ ska Pannie kunna ta detta, hon är absolut den tekniskt mer välpolerade av de två.

I skrivande stund har matchen mellan Pannie och Bethe inget spikat datum.

Jack Hermansson i potentiell ”Fight of the year” 

Jack Hermanssons match mot Gastelum 18:e juli är så mycket win-win en match kan bli för UFC. Nästintill garanterad action mellan två avslutare som visat att de är absolut elitklass när de är som bäst och som nu behöver en stor vinst för att snabbt komma tillbaka i titeljakten. Skulle Hermansson vinna innebär det ett steg närmare med en titelutmanare från Europa, vinner Gastelum håller en tidigare påläggskalv sig relevant.

Hermansson förlorade senast mot Jared Cannonier, dessförinnan hade han sitt extremt imponerande härjningståg genom mellanvikten med vinst över Jacare Souza som största fjäder i hatten.  Gastelum kommer från två förluster – mot  Darren Till och Israel Adesanya.

Stilmässigt är den här matchen som gjord för att gå till ett tidigt avslut. Hermansson sätter ett bisarrt högt tempo och är obeveklig i driva matcher till sin fördel och där han vill ha dem, kryddat med divisionens bästa GNP och submissions kan han beskrivas som en processorienterad arbetshäst. Gastelum är å andra sidan en kontrast till detta. Absolut i god fysisk form men snarare känd för reaktionsförmåga, instinkt och snabbhet i sina tekniker. De två har helt olika matchbilder som passar dem men samtidigt stilar som kommer utsätta dem för varandras styrkor. Hermansson måste driva på för att ta matchen till marken eller utnyttja sin längd och volym, medan Gastelum måste låta Hermansson komma till honom för att få de luckor som han utnyttjar för sina kontringar.

Det här kan vara en av de mest intressanta matcher i all MMA som gjorts just nu.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer